BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ücretsiz güvenlik yazılımı müjdesi

Microsoft, yeni bir "spyware-casus programları engelleme" hizmeti sunmaya başladı.

Abone ol

Yazılım şirketi Microsoft, Windows Defender adlı yeni bir "spyware-casus programları engelleme" hizmeti sunmaya başlayarak, ücretsiz yazılım yelpazesini genişletti. Telefon destekli yeni casus yazılım programını hizmete sunarak, Lavasoft'un ücretsiz anti-casus yazılımını ücretsiz indirme olanağı sağlayan Google'ı bu alanda yakalama fırsatı elde eden Microsoft, bir yandan da anti-casus ve anti-virüs yazılımlarını satan şirketlerle arasındaki mücadeleyi canlandıracak.

Microsoft'un internet sitesinden ücretsiz indirilebilecek Windows Defender, Microsoft'un ocakta çıkacak ve çok sayıda anti-virüs ve anti-casus programı içeren bir "güvenlik merkezi"ne sahip yeni işletim sistemi Vista ile uyumlu olacak.

SPAM SORUNU
Bu arada şirketlerin elektronik postalarının filtre edilmesinde uzman Amerikan kuruluşu Postini, geçen ay şirketlere gönderilen e-postaların yüzde 80'ininin istenmeyen reklamlardan oluşan "spam" (çöp posta) olduğu ortaya çıktı. Tüm dünyadan müşterisi olan 36 bin şirketin, günde bir milyar civarında e-posta aldığını belirten şirket, eylülde yaklaşık 7 milyar spam bloke ettiğini, bunun da filtre edilen e-mesajların yüzde 80'i olduğunu açıkladı. Postini, eylülde spam oranının ağustosa göre yüzde 1,6 arttığını belirtirken, eylülde ayrıca 22 milyon virüsü bloke ettiğini, bunun da filtre edilen e-mesajların yüzde 0,44'ünü oluşturduğunu bildirdi.

Şirket ayrıca, eylülde internete bağlı spam, virüs veya kullanıcının kişisel bilgilerini elde etmeyi amaçlayan "phishing" mesajları gönderen yüz binlerce bilgisayarın "kötü niyetli" eylemini saptadığını kaydetti. Postini, ortalama 50 bin bilgisayarın arka arkaya "kötü niyetli" eylemlerde bulunduğunu belirterek, kötü niyetli bilgisayarların en çok Seul, Sao Paulo, Pekin, Herndon (ABD) ve Tokyo'da olduğunu açıkladı. Şirket, eylülde en çok rastlanan virüslerin, 4 milyon kez engellenen "netsky", 2,8 milyon kez engellenen "mytob", 2,5 milyon kez engellenen "bagle", 2,4 milyon kez engellenen "mime" ve 1,5 milyon kez engellenen "mydoom" olduğunu bildirdi.