BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,09
ALTIN 2.468,29
HABER /  GÜNCEL

Ayasofyada ezan sesleri

Ayasofya Müzesi yavaş yavaş ibadete açılıyor Bir minareden ezan okunuyor.

Abone ol

Ayasofya Müzesi yavaş yavaş ibadete açılıyor Bir minareden ezan okunuyor. Çalışanlar için yapıldığı söylenen mescit halkla dolup taşıyor.

Mescidi uzun süredir gayri resmi olarak halkın ibadetine açık olan Ayasofya'dan son dönemde ezan sesi de yükselmeye başladı. Topkapı Sarayı tarafındaki minarede bulunan beş hoparlörden ezan okunuyor. Müzeler Şube Müdürü Aydın ise "Orada ezan okunması söz konusu değil" dedi.

CUMA NAMAZINDA BÜYÜK İLGİ
Ayasofya Müzesi'nde çalışanların namaz kılması amacıyla mescit olarak kullanılan bölüm vatandaşlardan büyük rağbet görüyor. Halk özellikle cuma namazında mescidi tıka basa dolduruyor. Esnaf ve Arap turistler Ayasofya'da namazı tercih ediyor.

Ayasofya'nın minaresinde ezan sesleri
Ayasofya Müzesi'nde çalışanlar için oluşturulan mescitte, vatandaş da namaz kılıyor. Topkapı Sarayı'na bakan minaredeki hoparlörlerden de ezan okunuyor.

Ayasofya Müzesi'nde çalışanların namaz kılması için oluşturulan mescitte, halk da çalışanlarla beraber namaz kılıyor. Topkapı Sarayı'na bakan minaredeki hoparlörlerden ise ezan sesleri yükseliyor. Çok yakın mesafede Sultanahmet Camisi olmasına rağmen, namaz kılmak için Ayasofya'ya akın edenler akıllara, "Ayasofya yavaş yavaş ibadete mi açılıyor" sorusunu getiriyor. Müze çalışanlarının namaz kılabilmesi için mescit olarak hizmete açılan bölüm, 300 kişilik bir kapasiteye sahip... Mescide, özellikle cuma namazı için, çalışanların yanı sıra gelen çok sayıda vatandaş, zaman zaman izdihama yol açıyor.

ABDÜLMECİD'İN GEÇİŞ YOLUNDA
Yıllardır, ibadete açılıp açılmaması yoğun şekilde tartışılan Ayasofya Müzesi'nin, Topkapı Sarayı'na bakan kısmında oluşturulan mescit, Sultan Abdülmecid'in ibadet etmek için kullandığı geçiş yolu üzerinde bulunuyor. Resmen halka açılmasa da, çalışanların yanı sıra vatandaşın da mescitte namaz kılması, Danıştay'ın bir yıl önce, "Ayasofya'nın müze olarakkalması" yönünde ortaya koyduğu iradenin by-pass edildiği şeklinde yorumlara da neden oldu. İstanbul'da, 2004 yılında kurulan bir dernek, Ayasofya'nın, ülke çıkarlarının gerektirmesi halinde müze vasfı korunarak ibadete açılmasına yönelik bir düzenleme yapılması istemiyle Başbakanlığa başvurmuş, Başbakanlık bu isteme yanıt vermeyince, dernek de Danıştay'da dava açmıştı.

'İNŞALLAH ÖN TARAFA ASARIZ'
Danıştay 10'uncu Dairesi de, geçen yıl aldığı kararla, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini 27 Haziran 2005'te reddetmişti. Mescide, namaz vakitleri dışında ise kilit vuruluyor. Namaz kılmaya gidenlere zaman zaman Arap turistler de katılıyor. Kapıda asılı olduğu dikkati çeken, "Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılan bölümü" tabelası için namaza gelenlerin yorumu ise bir hayli ilginç: "İnşallah bu tabelayı yakın zamanda ön tarafa asarız."
Haber: Necla GÖRGEÇ

Kaynak:Sabah