BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Eyvah! Et fiyatları tavan yapacak

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle et fiyatları artıyor. TZD, fiyat artışlarının Kurban'a kadar artacağını açıkladı.

Abone ol

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yanlış hayvancılık politikaları sonucu üretimin düşmesi nedeniyle son günlerde kırmızı et fiyatlarında büyük artış yaşandığını belirterek, fiyatlardaki artışın kurban bayramı sonrasına kadar devam edeceği uyarısında bulundu.

Yetkin, Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et fiyatlarında son günlerde görülen artışları değerlendirdi.

Et fiyatlarındaki büyük artışı, hayvancılık politikalarındaki yanlışlıklar ve bu yanlışlar sonucu üretiminin düşmesine bağlayan Yetkin, konjonktürel nedenler ile de spekülatif kazançların arttığı ifade etti.

Yetkin, hayvancılıkta 1980'lerden itibaren uygulanan serbest pazar politikaları nedeniyle ithal et furyasının başladığını, EBK, SEK, Yem Sanayi kurumlarının özelleştirilmesiyle hayvancılığın bir darbe daha aldığını söyledi.

Küçük işletmelerin yüz yüze geldiği yem fiyatlarının pahalılığı ve Doğu Anadolu Bölgesinde meraların terör nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi gibi nedenlerle Türkiye'de hayvan üretiminin düştüğünü anlatan Yetkin, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda 2015 yılı itibariyle Türkiye'de 170 bin ton civarında et açığı olacağı uyarısı yaptı.

Yetkin, Türkiye'de eti üreticisinin değil, simsar pazarlamacıların para kazandığını ileri sürdü ve şöyle devam etti:

''Üretimin azalması, et ve süt fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle üretici hayvanını kesti. İran ve Irak, Suriye ve Suudi Arabistan ülkelerine ihracat üç kat arttı. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle et fiyatlarının yükseleceği beklentisi doğdu.

Türkiye'de 2008 yılında üretici, kırmızı etin kilogramını 8 lira civarında satıyordu. Buna karşılık etin tüketiciye ortalama satışı fiyatı 14 lira civarındaydı. Fiyat artışı tetikleyen tüm bu etkenlerden dolayı 2009'da ise üretici fiyatı 16 liraya, satış fiyatı 30 liraya dayandı. Kurban bayramı yaklaşırken simsarlara çağrımız ellerinde hayvanı bekletmesinler. Simsarların bu kar arzuları sonucu yarın Türkiye et ithal eden konuma gelir.''

Gelinen noktada et piyasasında üretici ve tüketici fiyatları arasında yüzde 100 bir fark oluştuğunu dile getiren Yetkin, fiyatlarındaki artışın kurban bayramı sonrasına kadar devam edeceğini, bayram sonrasında ise fiyatların bir nebze düşebileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

''ŞEKER FABRİKALARI KOOPERATİFLERE DEVREDİLMELİ''

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye bağlı bazı fabrikaların özelleştirmeleri için düğmeye basıldığına da değinerek, ''Sorun gerçekten fabrikaların çalışması, ancak devletin yükten kurtulması ise, bu fabrikalar pancar ekici kooperatiflere devredilmeli'' önerisini getirdi.

Türkiye şeker sanayisinde pancar kooperatiflerinin payının yüzde 40 olduğu bilgisini veren Yetkin, AB ülkelerinde bu oranının yüzde 55, ABD'de ise yüzde 100 olduğunu belirtti ve '' Devlet mutlaka şeker fabrikalarının yönetiminden çekilecekse, söz konusu fabrikaların, halen verimsiz fabrikalarla birlikte, mülkiyeti devlette kalmak üzere işletme haklarının kooperatiflere devredilmesinden yanayız. Bu alternatifin tartışılmasından yanayız'' dedi.