BIST 10.154
DOLAR 32,29
EURO 35,00
ALTIN 2.452,88
HABER /  POLİTİKA

Ruhban Okulunu açaçağız

Yıllardır her platformda Türkiye'nin karşısına çıkan Ruhban Okulu meselesi çözülmeye çalışılıyor. Ertuğrul Günay son çalışmaları anlattı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 6-7 Nisan’daki Türkiye ziyareti sırasında Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönünde verdiği mesajın yankıları sürerken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ruhban Okulu’nun açılacağını söyledi 

Hakan Çelik’in, Kanal 24’te yayımlanan ‘Hafta Sonu Moderatörü’ programına katılan ve “Ben, hükümette net karara bağlamadığımız konuda, ancak kişisel eğilimimi söyleyebilirim, sanıyorum Ruhban Okulu’nu açacağız” diyen Günay, şöyle konuştu:

RUHBAN OKULU MESELESİ

Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Heybeliada'da 1 Ekim 1844'te kurulmuş ve 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından kapatılana kadar hizmet vermiş olan okul, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin ana teoloji okuluydu.

Okul açık olduğu dönemde lise ve yükseköğrenim olmak üzere 7 yıllık bir Teoloji eğitimi veriyordu. Okulda yalnızca Rum öğrenciler eğitim görmüyor, diğer toplumlardan öğrenciler de okulda eğitim alabiliyorlardı.
Birçok önemli papaz, rahip ve din adamı bu okuldan mezun olmuştur. Patrik Bartelemeos'da Ruhban Okulu'ndan mezun olmuştur.

1971 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda her yükseköğretim kurumu bir devlet üniversitenin bir parçası olmalı hükmünü vermiş, bu yüzden de okul kapatılmak zorunda kalmıştır. Şimdi  Rum din adamlarını Selanik'te eğitim görüyorlar.

Okulun kapalı olması hem AB hem de ABD tarafından Türkiye aleyhine kullanılıyor. Avrupa Birliği sık sık Türkiye'nin önüne Ruhban okulu meselesini koyuyor.

BAŞKA BİR FORMÜL BULUNACAK

“Hem kişisel hem de edindiğim genel eğilim, okulun açılacağı yönünde. Şu andaki üniversite sistemine uymuyor ama başka bir formül bulunacak, siyasi bir sorun yok. Çalışmalar teknik seviyede devam ediyor. Türkiye’de birtakım Ortodoks dini kurumların yönetiminde, başka ülkede eğitim görenler mi bizim ülkemizde eğitim görenler mi görevlendirilsin? Bence, bizim ülkemizde eğitilenler daha akla yatkın. Zaten açıktı bu kurum. Kıbrıs gerginlikleri nedeniyle kapatıldı. Artık ‘dünle beraber geçti ne varse düne ait’, şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”

Yeni seçilen Moskova Patriği’nin de temmuz başında Türkiye’ye geleceğini ve kendisiyle bir görüşme yapacağını belirten Günay, bu görüşmeye İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’un da katılacağını açıkladı. 

KİŞİSEL FİKRİM

 Ruhban Okulu’nun açılması düşüncesinin kişisel görüşü olduğunu ve Bakanlar Kurulu’nda böyle bir karar alınmadığını kaydeden Günay, kabinede kendisi gibi düşünen bakanların olduğunu söyledi.
Günay, “Ruhban Okulu hangi formül uygulanarak açılabilir?” sorusuna, “O konuda teknik sorun var. Eğer üniversite düzeyinde olursa, üniversite sistemimize bağlı olması gerektiği söyleniyor. Meslek lisesi gibi olursa, o zaman bir özel lise halinde olabileceği söyleniyor. Hangi statüde anlaşırlar, bunu bilmiyorum. Benim dışımda bir konu. Ben kişisel olarak böyle bir okulun yeniden açılmasından yanayım” yanıtını verdi.