BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Böyle facia yaşanmadı...

Bursa'da korkunç yangın.. Hastanede yangın çıktı, duman ve alevler binayı kapladı. Binada can pazarı yaşandı..

Abone ol

Bursa'da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde saat 02.30 sıralarında elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında dumandan etkilenen ve destek ünitesindeki fişleri çekilerek tahliye edilmek istenen 8 yoğun bakım hastası hayatını kaybetti.

Yangında dumandan etkilenen 17'si bebek 44 hasta başka hastanelere sevk edildi.

YANGINDA ÖLENLERİN İSİMLERİ
Yetkililer, yangında ölen hastaların Muhlis Karaağaç (79), Aliye Aktop, Fatma Yalçındağ, İsmail Uysal, Gülbe Şahin (29), Hakkı Özdoğan, İnciser Bulut (68) ve İbrahim Turgut olduğunu açıkladı.

Alınan bilgiye göre, merkez Yıldırım İlçesi Mimar Sinan Mahallesindeki yangın saat 02 30 sıralarında hastanenin bodrum katındaki tomogrofi-MR servisinde çıktı.

Radyoloji servisinde kayıt yapılan bilgisayarlardaki elektrik kontağından çıkan yangın plastik sandalyelere ve kablolara sıçradı. Hastanenin içi kısa sürede siyah dumanla doldu.

Yangın kısa sürede söndürülürken, dumanın 3 ve 4. katlarda etkili olmaya başlaması ile itfaiye ekipleri 4. kattaki camları kırıp, merdivenle hastaları tahliye etmeye başladı.

ÖN RAPOR AÇIKLANDI

Sağlık Bakan Recep Akdağ yangınla ilgili bir açıklama yaptı: "İdari soruşturmanın bir an önce yapılabilmesi için gerekli talimatları verdim. Oluşturduğumuz teknik ekipten bize ön rapor vermelerini istedim. Genel kanaat şu; şu noktada "yangının sebebi şudur, şu eksik vardır" diye bir görüş beyan edemiyorlar. Bunun için zamana ihtiyaç olduklarını ifade ediyorlar. Tabii bu hassasiyete binayen ben Adli Tıp kurumu başkanına telefon açıp ölüm sebeplerini bir an önce ortaya çıkarmalarını istedim. Umuyorum Cuma gününe kadar rapor elimizde olacak." dedi ve ön raporu açıkladı:

İTFAİYE GECİKMEDİ

"2'de yangın başladı. İtfaiye 2 dakika içinde olay yerinde oldu. Hastanedeki 2 ambulans hemen olaya müdahil etmiş. 15 ambulans da gelmiştir. Yangından en çok etkilenen 3. bölümdeki hastalar diğer hastanelere hemen sevk edilmiştir. Yangından etkilenmeyen hastalar daha sonra servislere alınmıştır.

AFET PLANI VAR

Görüntüleme, genel yoğun bakım, ameliyat ve diyaliz hariç diğer hizmetler devam ediyor. Hastanenin afet ve felaket durumlarına karşı 2002'de yapılmış, 2008'de revize edilmiş Afet planı vardır.

YANGIN TÜPLERİ DOLUYDU

Yangın tüplerinin bakımı tamdır, olay esnasında kullanılmıştır. Yangın asansörleri kullanılmıştır. Yoğun bakımdaki hastalar çalışanlar tarafından dışarı çıkarılmıştır. Adli soruşturma yürütülüyor. Tarafımızca başlatılan inceleme de devam ediyor."

YOĞUN BAKIMDA FİŞLERİ ÇEKİLDİ,
YOLDA ÖLDÜLER

Üst kattan özel sedyelerindeki yaşam destek ünitesine bağlı hastalar elektrik kesintisinden sonra, cihazların devre dışı kalması ile tahliye edilmeye başlandı.

Yoğun bakım servisinde yatan 16 hastadan 3'ü kadın 8'i başka hastanelere sevk edilirken yolda hayatlarını kaybetti. Yoğun bakımdan diğer 8 hastanın da durumunun ağır olduğu bildirildi. Hastane görevlilerinin bazıları durumu ağır olan hastalara bahçede sedye üzerinde elle oksijen pompalayarak hayatta tutmaya çalıştıkları görüldü.

Üst katta yeni doğan bebeklerinin bulunduğu servisten küvezdeki bazı hastalar öncelikle sevk edildi. Bebekler annelerinin kucağında hastaneyi terk ettiler.

Hastane personeli ile polislerin bir kısmı yoğun dumandan zehirlendiler. Hastane görevlileri 112 acil ekiplerinden hastaneye sevk için çok sayıda ambulans talep etti. 112 komuta merkez bütün 112 noktalarını ve özel hastanelerdeki ambulansları Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne gönderdi.

4 YIL ÖNCE DE YANGIN ÇIKTI

Hastanede daha öncede elektrik kontağından yangın çıktığının hatırlatılması üzerine Vali Harput, "4 yıl önce değil 4 gün öncede yangın çıkabilir. Her olay ile birbiriyle bağlantı kurmak yanlış. Tomografi bölümündeki elektrik kablolarından çıkan yangının gerçekten bir teknik hata mı ihmal neticesi mi oluştu onu inceliyoruz" diye cevap verdi.

YANGIN TÜPLERİ BOŞ İDDİASI

Öte yandan bazı hasta yakınları, yangına müdahele sırasında hastanedeki yangın tüplerinin boş olduğunu öne sürdü. Bu arada yangında hayatını kaybeden 8 kişiden bazılarının kimlikleri belli oldu. Şu ana kadar kimlikleri belirlenenlerin isimleri şöyle: Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan hastalardan Gülbey Şahin (80), Hakkı Özdoğan ve Bursa Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İnceser Bulut (68).

AKDAĞ VE BELEDİYE BAŞKANI NELER SÖYLEDİ?

[PAGE]

HASTANEYE GELEN AKDAĞ BASINA AÇIKLAMA YAPTI

"Bu sabaha yakın yoğun bakımda tedavi gören 8 vatandaşımızın vefatıyla neticelenen yangın hadisesi meydana geldi.

Sabaha yakın bu yangından haberim oldu, helikopterle geldik. Şu anda bir soruşturma safhasındayız. Sağlık Bakanlığı'ndan iki müfettiş de olaya müdahale etmiş durumda. Ayrıca savcılık soruşturması da sürüyor.

Sabah saat 02,00 sıralarında ikinci bodrum katında başladığı anlaşılıyor. Çıkış sebebi hakkında bilgi şu anda mümkün değil.

Buranın üst katında acil bölümü ve acil gözlem bölümü var. Yoğun bakım alanları aslında bir kaç kat üstte. Gece itfaiyeye haber verilmesinin ardından yangın kısa sürede söndürülüyor. Yangının büyümesi önleniyor. Yoğun bakımdaki hastalar tahliye ediliyor. Ama bu işlem çok zor bir süreç. Sağlık çalışanları kendilerini de riske ederek hastalarını hayatta tutmaya çalışmışlar.

Yangın, yoğun bakım ünitesinin yakınındaki kabloların bulunduğu bölgeye yayılıyor. Yoğun duman çıkıyor yoğun bakım bölgesine...

Nöbetçi arkadaşların verdiği bilgiye göre erişkin yoğun bakım ünitesinde 16, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 13 hasta var. Bu hastalardan erişkin olanlardan biri solunum desteğinde. Hayata kaybeden 8 hastadan ikisinin beyin ölümü beklenen çok ağır hastalar olduğu belirtildi.

Hastalar başka hastanelere nakledildi. Erişkin yoğun bakım servisinin olaydan en çok etkilenen alan olduğu ortaya çıktı. Bunlardan 8’i olay sırasında ya da nakil esnasında hayatını kabetti.

Çucuk hastaların hepsi başarılı bir şekilde tahliye edilmiş, hastane çalışanlarının kendilerini riske ederek fedekarca çalışmış olmaları çok önemli, çünkü bunlar sadece itfaiyenin yapacağı işler değil."

BELEDİYE BAŞKANI: YANGIN 15 DAKİKADA SÖNDÜRÜLDÜ

NTV'ye konuşan Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe olayı şöyle anlattı: "Gece 02.11'de yangın ihbar ediliyor. İtfaiye iki dakika içinde olay yerine geliyor ve 15 dakika içinde yangın söndürülüyor. Tomografi servisinin girişindeki bir tesisat odasında yangın çıkıyor. Burası yaklaşık 15 metrekarelik bir oda. Odadan yukarı çıkan tesisat kanalları var. Buradan da hastanenin diğer bölümlerine duman yayılıyor. Dört kat yukarıda olan 3. kattaki yoğun bakımda sıkıntı yaşanıyor. Onlar enerjiye bağlı olduğu için ilk anda gaz kesiliyor. Bu nedenle yoğun bakımdaki 16 hastanın 8'i kurtarılamıyor. Hastane şu anda normal işlevine devam ediyor."

HASTALAR VE YAKINLARI GECEYİ ANLATIYOR

[PAGE]



Telefonum çaldı, 'Yangın her yeri sardı' dedi

Hasta yakını Mehmet Asım Bekaroğlu, NTV mikrofonlarına şunları anlattı:

"Doğum ünitesinde hastamız vardı, dün öğleden sonra 4 gibi sezaryenle doğum yapmıştı. Gece 2.30 gibi telefon çaldı, arayan gelinim 'Baba hastanede yangın çıktı, her yeri sardı' diye konuştu. Ben arabaya atlayıp hemen hastaneye ulaştım, ben hastaneye vardığımda dışarıdaydılar zaten.

4 kat yürüyerek indirmişler, asansörler kullanılmamış. Sezaryenel yeni doğum yapmış bir kadın merdivenlerden indirilmiş.Gece o saatte eve döndük, sabah 6 sularında yeniden hastaneye geldik."

Yangın kapıları açılmadı, açamadık
Kalp-damar servisinde kalan hasta Halil İbrahim Parlak, geceyi şöyle anlattı:

"Yangın kapıları açılmadı, açamadık. Elektrikler kesikti, belki de ondan olabilir. En sonunda kendi imkanlarımızla kapıdan çıkmayı başardık. Kendi yürüyerek bahçe dışına kadar gittim.

Yoğun bakımda olanlar camları kırdılar, itfaiyeden yardım istediler. İtfaiye 02.10'da buradaydı, geç gelmedi."

SEDYELER SOKAKLARDA, HASTALAR CAN DERDİNDE

OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR..

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]





[PAGE]






[PAGE]






[PAGE]