BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,51
HABER /  DÜNYA

İsrail ateşkesi kabul etti

İsrail, Gazze'de başlattığı insanlık kıyımına nihayet dur deme kararı aldı. İsrail'in ateşkes kararında Fransa etkili oldu.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gazze Şeridi'nde ateşkese varıldığını açıkladı. Sarkozy, İsrail ile Filistin yönetimi arasında Mısır'ın önerdiği bir ateşkes planı üzerinde uzlaşıya varıldığını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından yapılan açıklamada, Fransa ve Mısır’ın önerdiği ateşkes planının iki taraftan da kabul gördüğü belirtildi.

Sarkozy’nin makamından yapılan açıklamada, Sarkozy ile Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından dün gece Şarm El Şeyh’te İsrail ve Filistin Yönetimi’ne sunulan Fransız-Mısır planını kabul etmesinden memnuniyet duyduğu ifade edildi. Planının detayları ise şu an net olarak bilinmiyor.

3 SAATLİK ATEŞKES

Öte yandan Hamas’ın siyasi bürosundan Musa Ebu Marzuk, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların 3 saatliğine durduğu sırada İsrail’e füze atılmayacağını belirtmişti.

Marzuk, Hamas’ın basın bürosu sorumlusu Usame Ebu Halid aracılığıyla yaptığı açıklamada, “İsrail’in bombardımanına ara verdiği 3 saat boyunca roket atılmasını beklemediğini” söyledi.

İsrail bugün aldığı bir kararla Gazze Şeridi’ne insani yardımların geçişine izin vermek için 3 saatliğine bombardımana ara vermişti.

Açıklamada, bombardımana ara verilmesine İsrail’in karar verdiği vurgulanarak, Filistin direniş hareketlerinin İsrail’in saldırılarına karşılık vermeye devam edeceği kaydedildi.

İSRAİL ÖNERİYİ KOŞULLU KABUL ETTİ

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in ofisinden daha önce yapılan bir açıklamada da, Mısır’ın “Gazze’den terör saldırıları düzenlenmesini ve Gazze Şeridi’ne silah kaçırılmasını durdurmayı amaçlayan bir çözüm” bulmaya çalıştığı belirtilmişti.

İsrail hükümetinden, Sarkozy’nin duyurusunun ardından gelen açıklamada ise, ateşkes önerisini koşullu olarak kabul edildiği belirtiliyor. Olmert’in sözcüsü Mark Regev’in açıklamasına göre, İsrail ateşkesi kabul etmek için Hamas’ın düşmanca roket atışlarına son vermesi ve yeniden silahlanmamasını şart koştu.

İsrail, Hamas’ın roket saldırlarını gerekçe göstererek 27 Aralıkta Gazze Şeridi’ne hava saldırısı başlatmış, daha sonra kara harekatına geçmişti. Bu saldırılar sırasında yaklaşık 680 kişi hayatını kaybetmişti.