BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte en zengin 100 Türk

Türkiye'nin en zengin 100 Türk'ün listesi yenilendi. Listede kimler yok ki! Listede yer alan isimlerin çoğu İstanbul'da yaşıyor.

Abone ol

Ekonomist’in en zengin araştırması açıklandı. Listenin başında Koç Ailesi var. Zenginlerin çoğu İstanbul’da yaşıyor. Tatil ve alışverişte yeni trendler var.

Global kriz Türkiye’nin en varlıklı ailelerinin servetini borsada işlem gören şirket hisseleri bazında yüzde 40’lara varan oranlarda eritse de bu yılki En Zengin 100 Türk sıralamasında büyük değişiklikler olmadı.

Geçen yıl 18 milyar dolar olan Koç Ailesi’nin varlığı 11 milyar dolara, 17 milyar dolar olan Sabancı Ailesi’nin varlığı da 10 milyar dolara gerilemiş görünüyor. Hüsnü Özyeğin, Mehmet Başaran, Boydaklar, Mehmet Ali Aydınlar gibi zenginler üst sıralara tırmandı.

Ekonomist dergisinin ‘En Zengin 100 Türk’ araştırması yayımlandı. Araştırmada zenginlerin nasıl yaşadıkları, hayalleri, umutları, zenginliklerinin kaynağı da yer aldı. Merrill Lynch-Cap Gemini araştırmasının ‘oturduğu ev dışında 1 milyon dolarlık nakit veya menkul kıymet sahibi kişi’ olarak sınıflandırılan zenginlik ölçüsünden hareketle Türkiye’de 70 bin zengin kişi olduğu tahmin edildi.

Ayda 148 bin dolar giriyor

Türkiye’deki en zengin yüzde 1’lik kesim gelir pastasının yaklaşık yüzde 8’ini, en zengin binde 1’lik kesim yüzde 2’sini, en zengin onbinde 1’lik kesim ise pastasının yüzde 0.5’ini alıyor. Süper zenginlerin evine ayda 148 bin dolar giriyor.

Çoğunluğu İstanbul’da

Köklü zenginlerin büyük kısmı İstanbul’da yaşıyor. İstabul’da Bebek, Tarabya, Kuruçeşme, Kanlıca, Yeniköy, Çengelköy gibi semtlerinde fiyatları 3 milyon dolardan 40 milyon dolara kadar çıkan boğaza hakim yalı ya da konaklarda yaşıyorlar.


Yaz-kış tatil yapıyorlar

Tatillerini yurtdışında geçirmeyi tercih ediyorlar. Her yıl birkaç kez tatil yapıyorlar. Göcek, Bodrum, Sardunya, St Tropez, Capri, Nice. Kışları ise Vail, Aspen, Whistler, St Moritz, Bali, Pukhet, Maliv, Seychelles ve Mauritius’a gidiyorlar. Özel jet, deniz uçakları ve teknelerle yolculuk ederlerken 50 kişilik ekiplerden hizmet alabiliyorlar. Konaklamada tercih ettikleri otellerin fiyatları geceliği 6 bin dolara kadar çıkabiliyor. En son trendlerden biri de gurme seyahatleri. Londra’da Tramps, New York’da Cipriani gibi özellikli restoranlara gidiyorlar. Yatları, helikopterleri, jetleri var. Tekneler Azimut-Benetti, Ferreti, Rodriguez ve Sunseeker, uçaklar 10-35 milyon dolarlık Challenger ve Falcon.

Milliyet