BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.399,64
HABER /  GÜNCEL

Göç ettiren hayat pahalılığı

İniltere'de zorunlu harcamalar bir önceki yıla oranla yüzde 25 arttı. Halk ucuz maliyetli ülkelere göçe başladı.

Abone ol

İngiltere;de yayımlanan ve her ay yaşam maliyeti endeksi hazırlayan Daily Mail gazetesi, ülkede gıda maddeleri ile ulaşım ve enerji giderleri gibi zorunlu harcamaların 2007 yılının Eylül ayı ile 2008 yılının Eylül ayı arasında geçen bir yıllık sürede yüzde 25 arttığını bildirdi.

Hazırladığı fiyat endeksinde, en çok kullanılan gıda maddelerinin fiyatlarını karşılaştırmalı olarak yayımlayan Mail gazetesi, aynı şekilde, ulaşım ücretleri ve enerji fiyatlarını da karşılaştırmalı olarak ortaya koydu.

Bu manzara karşısında pek çok İngiliz ailesinin, yaşam maliyetinin daha düşük olduğu ülkelere göç etme hazırlıklarına başladığını, Property International adlı bir emlak ve inşaat şirketinin yaptığı araştırmaya dayandırarak duyuran gazete, 2007 Haziran ayı ile 2008 Haziranı arasında İngiltere;deki evlerini satarak yurt dışında ev alıp başka ülkelere yerleşen İngiliz sayısının 406 bin olduğunu bildirdi.

İngilizler;in en çok göç ettikleri ülkeleri, Avustralya, İspanya, Amerika, Yeni Zelanda ve Fransa olarak sıralayan gazete, halkın yüzde 50;sinin yurt dışına göç etme fikrini kafasından geçirmekte olduğunu aynı araştırmaya dayandırarak duyurdu.

Halkın yüzde 37;sinin göç etme fikrinin ardında, İngiltere;de giderek artan yaşam maliyetinin bulunduğuna da işaret eden Mail, ''göç fikrinin ardındaki en büyük motivasyonu, faturaların, market alış-verişlerinin daha ucuz olduğu bir yerde yaşamak fikri oluşturuyor. Bunu, daha iyi hava şartları ve ailelere daha yakın olma isteği takip ediyor'' diye yazdı.

GLOBAL KRİZ MANŞETLERDE

Bu arada, dünyanın en büyük finans kuruluşlarından Lehman Brothers;ın iflasının ardından yaşanan küresel panik de İngiliz basınının manşetlerini kapladı. The Independent gazetesi ''çöküş'' manşetini atarken, bütün dünyada borsaların düşüşe geçtiğini, binlerce kişinin aynı anda işsiz kaldığını, bunu, başkalarının da batması korkusunun izlediğini duyurdu.

The Guardian, dünkü gelişmenin Wall Street;in üzerine çökmüş bir kabusu andırdığını yazarken, ABD;nin sigorta devi AIG;nin durumunun da sallantıda olduğuna dikkati çekti. Gazete ';tıkırtısı duyulan saatli bomba sonunda patladı;; başlığını kullandı.