BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Filika testinde çarpıcı iddia

Tersanedeki kaza göz göre göre gelmiş. Filika testi hakkında şok iddialar geliyor. Bu arada filika Çin malı çıktı...

Abone ol

Tuzla'da yeni bitirilen bir gemide yapılan filika denemesi önceki gün faciaya dönüştü. İçine kum torbaları konularak denize indirilmesi gereken filikaya işçiler doldurulmuştu.

Halatın kopmasıyla filika alabora oldu, 3 işçi hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor. Filikanın Çin malı olduğu belirtilirken, işçilerden de çarpıcı açıklamalar geldi. M.Y. isimli bir tersane çalışanı, söz konusu filika testine katılmayanların işten atıldığına dikkat çekti.

Bu şekilde iki üç arkadaşının işsiz kaldığını vurgulayan M.Y, "Kimse zevk olsun diye binmez. Düşünün bir araç 200 kilometre ile giderken bir duvara tosluyor." dedi. Daha önce bir teste katıldığını ifade eden Y.Ç. ise şöyle konuşuyor: "Seni attıklarında bir şey hissetmiyorsun. Bir an karanlık oluyor. Sonra su yüzüne çıkıyorsun."

Tersaneler, filika testinde kobay olmayanları işten çıkarıyormuş

Tuzla'daki bir tersanede yeni yapılan geminin filika denemesinde 3 işçinin ölümüne sebep olan kazayla ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturma sırasında ilginç iddialar ortaya atılıyor. Bir tersanede işçi olarak çalışan M.Y., filika testine kobay olarak katılmayan işçilerin işten atıldığını ileri sürüyor. M.Y., "Bu tür durumlarda insanlar içine bindirilip testler yapılıyor. Binmek istemeyenler başka şeyler bahane edilerek işten çıkartılıyor. Bu şekilde daha önce arkadaşlarımızın çıkarılışına şahit oldum. Düşünün, bir araç 200 kilometre ile giderken bir duvara tosluyor. Kimse zevk olsun diye binmez." diyor. Y.Ç. isimli işçi de daha önce bir defa filikaya bindiğini söyleyerek şunları anlatıyor: "Binmeden önce testler yapılıyor. İstersen biniyorsun. Binmeyen arkadaşlarım oldu. Seni attıklarında bir şey hissetmiyorsun. Bir an karanlık oluyor. Sonra su yüzüne çıkıyorsun."

İki gün çalışmaları durdurulan GİSAN Tersanesi'nde, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir heyet inceleme yaptı. Tuzla Devlet Hastanesi morgunda bulunan Ramazan Ergün (34), Ramazan Çetinkaya (36) ve Emrah Varoğlu'un (22) cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Cenazelerini almak için buraya gelen yakınları, ölüm olayına fazla tepki göstermezken her ailenin yanında firma yetkililerinden birinin olması dikkat çekti. İşçilerin çoğuinşaatlarda olduğu gibi yevmiye sistemiyle çalışıyor ve günlük 40 ila 60 YTL arasında para alıyor.

Önceki kazalarda ölenlere 'acemi' demiş

Tuzla'daki kazada hayatını kaybeden Ramazan Ergün'ün, Ahmet Enes, Muhammet, Fatma ve on yaşında olan Sümeyye adında dört çocuğu olduğu öğrenildi. Ramazan Ergün'ün dayısı Coşkun Saraç, Ergün'ün çocuklarının daha küçücük olduğunu söyleyerek, şunları anlattı: "Elden ne gelir, takdir-i İlahi. Kendisi hep işçilerin acemiliklerinden öldüğünü söylerdi. Devletin suçu yok derdi."

Tersanede 2 yıldır boyacı olarak çalışan Emrah Varoğlu'nun ise tersaneye emekli olan yakınlarının ısrarı üzerine girdiği öğrenildi. Talihsiz gencin geçtiğimiz yıl 4 yıllık Anadolu Açıköğretim Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni kazanıp burada eğitim gördüğü ortaya çıktı. Emrah'ın önümüzdeki hafta arkadaşları ile birlikte tatile gitme planı yaptığı, yerleri bile ayırttığı öğrenildi. Ergün, bugün öğle vaktinde kılınacak cenaze namazının ardından Esenyalı'ya defnedilecek. Kazada ölen Emrah Varol, Samsun'da ve Ramazan Çetinkaya da Zonguldak'ta toprağa verilecek.

Filika Çin malı

GİSAN Tersanesi'nde yapılan geminin denetiminin Fransız Clas firması tarafından gerçekleştirildiğini belirten Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa İnsel, "Kazanın gerçekleştiği filika testi ile ilgimiz bulunmamaktadır." dedi. İnsel, kaza yapan filikanın Çin malı olduğu bilgisini öğrendiklerini belirterek, "Avrupa'nın birçok ülkesinde Çin malı filikalar kullanılmıyor. Ülkemizde ise Çin malı filikalar ucuz olduğu için çoğunlukla tercih ediliyor." dedi.