BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

İzmir Milanoya kaptırdı

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösterilen EXPO 2015'i İtalya kaptı. İzmir yarışı kaybetti.

Abone ol

EXPO 2015 için ilk gelen haber İzmir'in kazandığı yönündeydi. İzmir bir anda sevince boğuldu ancak hemen ardından bunun yanlış alarm olduğu ve açıklamanın henüz yapılmadığı açıklandı...

Ve resmi sonuç açıklandı; Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösterilen EXPO'yu İtalya'nın Milano kenti kazandı. 151 üyenin oy kullandığı elemede delegelerin 86'sı Milano'ya oy verirken 65 delege tercihini İzmir'den yana kullandı.

Türkiye uzun süre bu organizasyonu almak için ter dökmüştü. Hatta Cumhurbaşkanı Gül de bunun için Paris'e kamp kurmuştu. Ama gelen sonuç hayal kırıklığı yarattı.

İTALYANLAR KUTLAMADA

Kararın açıklanması ile birlikte İzmir hüzne boğulurken, Milano çoşku dolu kutlamalara başladı. Duoma meydanında düzenlenen kutlama şenlik havasına büründü.

İZMİR KAYBETSEDE KAZANMIŞTIR!

2 yıldır EXPO'ya hazırlanan İzmir halkı, habere çok üzüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir açıklama yayınlayarak, ''Özetle, EXPO sayesinde dünyanın dört bir köşesinde ciddi tanıtımlar yapan, doğal güzellikleri ve yatırım avantajlarını her yere duyuran, daha da önemlisi birlik ve beraberlik ruhunu yeniden kazanan İzmir, kaybetse de kazanmıştır''
dedi.

MİLANO İLE İZMİR'İN YARIŞI

Dünyanın 7'nci büyük ekonomisi olan İtalya'nın "sanayi ve ticaret başkenti" olarak kabul edilen Milano, EXPO 2015 için EXPO'lar ve benzer organizasyonlar konusundaki deneyimini ön plana çıkaran kampanyalar yürütüyordu.
 
İzmir'in "Herkes İçin Sağlık: Daha İyi Bir Yaşam İçin Yeni Yollar" başlıklı temasına karşılık yarışa "Gezegenimizde Beslenme: Yaşam için Enerji" temasıyla katılan Milanolu yetkililer, gerek sunumlarında, gerekse tanıtım çalışmaları sırasında kentin böyle büyük bir organizasyon için gereken altyapıya şimdiden sahip olduğunu vurguladılar.
  
EXPO 2015'e ilişkin karar, sonucu deneyimin kazandığı tezini bir anlamda doğrulamış oldu.
 
NİYE BU KADAR ÖNEMLİ

*Uluslararası niteliğiyle olimpiyatlardan bile daha büyük bir organizasyon olan EXPO, önemli bir marka olarak da düzenlendiği kent için turistik referans niteliği taşıyor.
 
*EXPO ilk kez 156 yıl önce 1851'de, sanayi devriminin ilk yıllarında İngiltere'de düzenlendi. Bu fuarda ilk telgraf sergilendi. Fuar büyük ilgi çekti, milyonlarca insan dünyanın dört bir yanından getirilen ürünleri, icatları görmek için fuara akın etti. Fuarda bugün artık doğrudan ticaret yok. Büyük şirketler kentlerin yatırım olanaklarını yerinde görüyor.
 
*EXPO 156 yılda 63 kez yapıldı, 500 milyonun üzerinde ziyaretçi çekti. EXPO 5 yılda bir yapılıyor ve  6 ay boyunca açık kalıyor. Yapıldığı kente oluk oluk para akıtıyor.
 
*EXPO fuarını düzenlemeye aday şehir, bir tema belirliyor. İzmir'in teması "Herkes İçin Sağlık."tı.