BIST 9.757
DOLAR 32,57
EURO 35,03
ALTIN 2.456,65

Nabi Avcı’ ya, sanatçılar adına hoş geldin diyoruz…

Siyasette, her üst görev size daha üst görevleri açmaktadır.

Hayat böyle; önce; parti içinde görev almak, ilçe başkanı olmak, ilde görev almak, ilde yürütme kurulunda görev almak,  sonra; milletvekili olmak, bakan olmak veya parti üst kadrolarında görev almak  için uğraşırsın... Çünkü; her üst görev size daha üst görevleri açmaktadır!... 

Ankara siyaseti –özellikle AK parti-  geçen haftayı bakan toto ile geçirdi. Bir kısım -çoğunluk- MV, zaten bakan olamam/şansım yok diye ilgilenmedi. Olabilecek isimler de son günleri zor geçirdiler. (Ah kırmızı plaka ah!!!)  Köşe yazarları dahil, yapılan spekülasyonlar boşa çıktı, sağduyulu ve beğenilen bir liste karşımıza çıktı.

Siyasetçi değiliz ama sıkı takip ediyoruz, dediğimiz oldu, çok hızlı bir şekilde, piyasalar dalgalanmadan/ekonomi zarar görmeden değişim yapıldı. Cumhurbaşkanı  Sn. Erdoğan olmak üzere, bu operasyonu ülkeye zarar vermeden gerçekleştiren kadroları kutluyoruz. Bu değişim, özellikle MHP’ye örnek olmalı… Şimdi; bakan yardımcıları, müsteşarlar, genel müdürler, danışmanlar teyakkuz halindeler.  Çünkü;  başarısız olan, koltuğunu kendine kullanan gidecek, yerine icraatçı/projeci kişiler gelecek. Öyle olmalı...Yoksa gelişme olmaz…(Bu arada, değişim yaşanırken,  son hafta yapılan atamaları da doğru bulmadığımızı  belirtelim.)

Bir gerçek var; makama güç verenler ve makamdan  güç alanların ayrıştığı yer, görevin bittiği zamanlardır. İşte; güç, kudret, makam bir anda kayıp, başkasına gitti!.. Kişilerin  rüyasını süsleyen o koltuklar/makamlar -1.5 saatte-  el değiştirdi!.. O halde, kızmadan/küsmeden; ders çıkartmanın tam zamanı… Ülkemizde; gücü kendinden alanlara her zaman hürmet edilir,  saygıyla anılır,  gücünü  makamdan  alanlar ayrılırken ise kimseyi bulamazsınız..(Ben, makamdan güç alanlardan değil,  makama güç verenlerden olanları tercih ederim)  Onun için derler ya; makamlar kalıcı, görevler geçicidir, makamın esiri olanlar hep kaybetmişlerdir. Yeni bakanlara ve AK Parti üst göreve gelenlere hatırlatmak isteriz ki; nasıl karşılandığına bakma, senden öncekinin nasıl  uğurlandığına, bir iz bırakıp bırakmadığına bak... Çünkü;  bu millet -Sn. Yıldırım gibi- için taş üstüne taş koyanları, derde derman olanları, her zaman hürmetle, saygıyla anar. O nedenle geçmişi iyi okumak gerekli...

Biz, bu yazımızda Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Nabi Avcı’ya bir not iletmek istiyoruz;

Sn. Avcı ile direkt görüşmemiz olmadı, ama MV iken, bürosunu ziyaret etmiş sekreteri telefonla bağlamış ve konuşmuştuk. Ondan sonra kendisine e-mail ile ne bilgi vermişsem, hep döndü, sanatçıların teşviklerinin imzası konusunda çok destek verdi, yardımcı oldu. Kendisine sanatçılarımız adına teşekkür ediyorum.

Bizce, kültür’de  Sn. Nabi Avcı “doğru tercih” olmuştur… Keşke daha önce atansaydı ve yıllar boşa gitmese, sanatçılar/sanat kurumları sorunları  2016’ya taşınmasaydı. (Hayatımızda keşkeler olmasa!) Ancak, Sn. Bakanımızın;  iş bitirici kişiliği ile “icraatçı/liyakatlı  kadroları kurup”,  uzun dönem bakanlıkta kalacağına ve kısa zamanda çözümcü olacağına inanıyoruz. 

Sn.M.Ünal’ın kısa bakanlığı sırasında Bakanlık sanatçılarının ve konservatuarlarda çalışan akademik sanatçıların TİP sözleşmeleri, sanatçıların gösterge rakamlarının yükseltilmesi, sanatçıların emekliliklerinin düzenlenmesi, akademik sanatçıların “akademisyen teşvik ve zamlarından yararlanması” için bir çalışma içinde olmuş ve Mayıs sonuna kadar çıkacak denmişti.

Şimdi, -yönetmelik değişikliklerine bağlı-  bunları kısa başlıklarla Sn. Bakanımıza  iletmek  istiyoruz. (Geniş raporu gerekçeleriyle birlikte, arzu ettiği zaman ulaştırabiliriz.)

TİP SÖZLEŞMELERİ….1/ İKİNCİ BÖLÜM SÖZLEŞMELERİN YAPILMASI VE SÖZLEŞME ESASLARI

Madde 4. 2016 Mali yılı ile birlikte, yıl içinde verilen 6 ikramiye maaşlara katılarak, emeklilik ikramiyesine ve ücretlerine/maaşlarına yansıması sağlanacaktır. 

   Sözleşmeli öğretim elemanlarına Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında birer maaş ikramiye, Haziran ve Aralık aylarında ise teşvik ikramiyesi ödenmektedir.

   Teşvik ikramiyesi ödemeleri, devlet topluluklarında aynı şekilde, konservatuarlarda ise  Konservatuar Müdürlüğünün isteği ve ilgili Üniversite Rektörü’nün imzası ile yapılacaktır.

    Madde5.

    TİP sözleşmesi ile çalışan; Devlet  Sanatçılarının ve konservatuarlar akademisyen sanatçılarının  gösterge  rakamı Başbakanlık Müsteşar Yardımcıları seviyesine (6100/6400), (TRT sanatçıları gibi) yükseltilmiştir.

Ayrıca; sanatçıları erken emekliliğe teşvik için Bakanlıkça, bir defaya mahsus olmak üzere, Haziran  2016’da başlamak üzere, yıllara göre %30-40-50 daha fazla ödeme uygulaması da (TRT gibi) yapılacaktır.

      2/

05.11.2014 tarih, 6564 sayılı “ Yüksek öğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” la akademik personele “Yüksek öğretim Tazminatı” adı altında ödeme yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Yüksek öğretim tazminatı; Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuru brüt aylık (ek gösterge dâhil) tutarının; diye başlayan listede (g) fıkrası açılarak  “Konservatuarlarda TİP sözleşmeli çalışan  sanatçı öğretim elemanları da yararlanacaktır” ibaresi eklenecektir.

Sn. Bakanımız;

 Bakanlığınıza bağlı 2000’e yakın, konservatuarlarda ise 350’ye yakın sanatçı TİP sözleşmesi ile çalışmaktadır. Emekliliği gelmiş ve dolmuş olan sanatçılar 3600 gösterge rakamları yüzünden emekli olamamakta –maaşları çok düştüğünden- yaş haddini beklemektedir. Oysa, yukarıda belirtilen düzenlemelerle, yıllarca emek vermiş değerli  sanatçıların emekliliklerinde daha iyi maaş almaları sağlanacak ve konservatuarlarda yetişen yeni mezunlarla toplulukların  gençleşmesi ,  istihdamı sağlanmış olacaktır.

Ayrıca; Bakanlığınız bağlı sanatçılar teşvik ikramiyelerini aynı ay içinde Koro müdürü ve defterdar onayı ile alırken, konservatuar sanatçıları 5 ayrı imza/onay  yüzünden 6 ay sonra teşviklerini alabilmektedirler. Örnek olarak Aralık 2015 teşviği, 20 Mayıs 2016 da, tarafınızdan (MEB)  imzalanmış ve üniversitelere gönderilmiştir. Dolayısı ile ay sonuna doğru ödeme yapılabilecektir, o da kasada para varsa..6 ay gecikme sanatçıları üzmekte, zorda bırakmaktadır. Teşviklerin –en büyük ve sorumlu amir olan- rektör imzası ile ödenmesi ile bu sorunda ortadan kalkmış olacaktır. Elbette en doğrusu teşvik ve ikramiyelerin maaşlara katılarak bu sistemin ortadan kaldırılmasıdır.

Sn. Bakanımızın, entelektüel, saygın ve paylaşımcı kişiliğiniz ile bu sorunları kısa zamanda çözeceğinize ve sanatçılara müjde vereceğinize yürekten inanılmaktadır. Saygılarımızla.

“23. İSTANBUL TÜRK MÜZİĞİ GÜNLERİ” SON  KONSERLERİNE DAVETİMİZ VAR…

26 Mayıs 2016, Perşembe, 20.00, Şişli Belediyesi  Şişli Kent Kültür Merkezi, “Bir sevdadır KARADENİZ” Konseri

Konuk Sanatçılar: Nursaç DOĞANIŞIK, Mustafa DEMİRKAYA,Taşkın DOĞANIŞIK, Erdoğan ESKİMEZ, Özlem ESKİMEZ, Mustafa GÖKAY FERAH, Azmi SARAL, Fatma PARLAKOL, Şeyda KARADENİZ KIRMIZIGÜL, Yasemin KILIÇ YAZAR, Sebahat YILMAZ, Meryem YILMAZ, Gözde ALTUN, Emre GÜRSOY, Stelyo BERBER, Egemen Sekmen, Mustafa ŞAFAK,  Mustafa PARLAK ve Kadıköy Halk Oyunları Topluluğu, Sanat Yönetmeni: Mustafa DEMİRKAYA, Müzik Direktörleri: Taşkın DOĞANIŞIK, Erdoğan ESKİMEZ,Erhan USLU,,  Sunan: Fatma KARAKOL

27 Mayıs 2016, Cuma, 20.00,  Şişli Belediyesi Şişli Kent Kültür Merkezi

“Karadenizin sesi” konseri,   Konuk Sanatçı: İbrahim CAN

27 Mayıs 2016, Cuma, 20.00,  Kartal Bülent Ecevit   Kültür Merkezi

Özel Erdal Erzincan Müzik Kursu İMECE THM  Toplulukları Konseri, “Türküler Sesimizdir”, Yöneten: Mercan ERZİNCAN, Konuk Sanatçı: Erdal ERZİNCAN, Hazırlayan: İhsan ÖZDEMİR

28 Mayıs 2016, Cumartesi, 20.00, Şişli Belediyesi Şişli Kent Kültür Merkezi, Şişli Musıki Derneği  Konseri,”Vedat ÇETİNKAYA Besteleri”, Yöneten: Vedat ÇETİNKAYA, Konuk sanatçı: Sinem ÖZDEMİR, Sunan:Fatoş KOÇARSLAN

28 Mayıs 2016, Cumartesi, 20.00, Kocaeli B.B. Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi SARKUYSAN Türk Müziği Topluluğu Konseri, “Musıkimizle Üretiyoruz”, Yöneten: Erbil AYDIN, Konuk Sanatçı: Mine GEÇİLİ, Sunan: Jale ŞENGÜN

29 Mayıs 2016  Pazar,  21.00,      Maltepe Belediyesi Türkan Saylan  Kültür Mekezi

Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Gösterisi, “Anadoluyum Ben”

29 Mayıs 2016 Pazar, 20.00, Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi

Avcılar Belediye Konservatuarı Halk Müziği Konseri, “Geleceğin Aynasındaki Geçmiş: Dünden Bugüne Anadolu Ezgileri”      Yöneten: Mercan ERZİNCAN, Solist Eğitmenler: Mercan ERZİNCAN, Ayla KARACAN, Ezgi BENLİ, Sunan: Ali ŞAHİN