BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

“Müzik dersleri” adlarındaki “terminolojik” yanlışlar…

Cumhurbaşkanı, Konservatuarlar, müzikologlar, yüksek lisans, Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri, ders isimleri, müzik terminolojisi

Son yönetmeliklerle, bünyesinde konservatuar bulunduran üniversiteler konservatuarların  orta-lise bölümlerini açmak isterlerse, bu,  “Müzik ve Sahne Sanatları  Lisesi” olarak yapılandırılacak ve konservatuara bağlı ayrı bir müdürlük oluşturulacak. (Müdürlük içinde müdürlük olacak!..) İlgili konservatuarlar bu birimlerin ders ve planlarını hazırlamakla meşguller. Bu nedenle ders adlarının  terminolojik bakımdan doğru olması daha da önem kazanmaktadır.

Şimdi lisans, lisansüstü, sanatta yeterlik/doktora dersleri isimlerine -örneklerle-  göz atıp, geçen yazımızı devam ettirelim.

Evet, konservatuarlarda/müzik öğretmenliği ABD lerde, lisans, yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarında uygulanan ders adlarından bazılarını, örneklemeyle düzelterek sizlere sunuyor, her zaman olduğu gibi görüşlerinizi bekliyorum;*

 

“Geleneksel Türk  Halk Müziği Uygulaması” yerine “ Halk müziği ve uygulamaları” olmalı, geleneksel kelimeleri çıkartılmalıdır.

 “Güncel ve Popüler Müzikler” yerine “Popüler müzik kavramı ve örnekleri” olmalıdır. Güncel olan zaten popülerdir, aynı anlamda iki kelimeyi kullanmak gereksizdir.

 “Okul Müziğinde Besteleme” yerine  “Okul müziği ve  besteleme teknikleri/uygulamaları” olmalıdır.

 “Estetik ve Sanat” yerine “Müzik estetiği” veya “Müzikte estetiklik” olmalıdır.

“Prozodi” başlı başına bir ders olamayacağı için “repertuar veya makam analizi” içinde verilmelidir.

“Araştırma Metodolojisi” yerine “Araştırma Metotları” veya  “Araştırma teknikleri”

veya “Bilimsel araştırma teknikleri”  olmalıdır.

“Seste İleri İcra TSM” yerine “Şarkılarda icra teknikleri, üslup ve yorum” olmalıdır.

“ Türk Halk Müziği Teorisi” yerine Halk müziği  teorileri” olmalıdır. Müzikte sel/sal ekleri kullanılmamaktadır.

“” ne demektir? Çağdışı kompozisyon var mıdır? “Müzikte kompozisyon örnekleri” olmalıdır.

 “” yerine, “Karşılaştırmalı tonal-atonal ve modal müzik teorileri” deyip, cümle sonundaki  “çalışmaları” nın kaldırılması daha doğru olacaktır.

 “Dans kompozisyon” yerine, “dansta kompozisyon” veya “Dans için kompozisyon” olmalıdır.”

O kadar  müzikologa!

Ünvana!,

Bu kadar yanlış çok değil mi?!.

Ne dersiniz?...

*Dikkat edilirse uygulamadaki ders adlarının hep açık ve havada bırakıldığı görülecektir. Müzikte, sözün/güftenin yani Türkçe’nin, cümle kuruluş kurallarının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, söylüyoruz, neden   uygulamıyoruz?!…

 

Not: Haber şöyle; “İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pazar gününü konsere ayırdı. Gül, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu konserini dinledi. ’e, konserde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu eşlik etti. Korunun seslendirdiği klasik eserleri dinleyen Gül, programındaki yoğunluk nedeniyle konserin ikinci bölümünde salondan ayrıldı. Aracına binmek üzereyken sanatçı yakını olduğunu söyleyen ve davetiyeleri yanında bulunmadığı gerekçesiyle salona alınmayan Akile Bayraktar ve Vildan Sarı, Cumhurbaşkanı Gül’e seslenerek yardım istedi. Bunun üzerine Gül, aracına binmekten vazgeçerek kadınların yanına gitti. Bir süre Akile Bayraktar ve Vildan Sarı’yı dinleyen Gül’ün, kadınlara üzücü bir durum olduğunu ve bu durumdan mutsuz olduğunu söylediği belirtildi.Cumhurbaşkanı Gül ayrıldıktan sonra kızının kanun sanatçısı olduğunu söyley! en Akile Bayraktar, bir davetiye temin ederek salona girdi” () Biz ülkemizi yönetenlerin sık sık sanat etkinliklerine katılmalarını arzu ediyoruz. Sn. Cumhurbaşkanımız ve Sn. Başbakanımız insanlardan kaçan kişiler değil, bunu en çok korumaların bilmesi gerekiyor. Sn. Gül, az da olsa konsere  zaman ayırmış. (Belki bu kadar yoğun iş içerisinde koro repertuarı ağır gelmiştir, keşke 2. bölümdeki soloları izleseydi.)  Kapıda da konseri izlemeye gelen ve davetiyesi içerde olan 2 bayan, teröriste de benzemiyorlar. Belli ki Sn. Gül’ün geleceğinden habersizler, olağanüstü  önlemlerden haberleri yok. Ancak, korumaların bu 2 yaşlı kadını ordan uzaklaştırmaya gayret etmeleri yanlıştır ve makamı zedelemektedir. Neyse ki, 2 bayan ayrılmadan beklemiş ve durumu şikayet etmişler ve “çok üzüldüm” cevabını almışlardır. Korumalar işiniz zor ama; insanlara karşı lütfen biraz daha sakin ve saygılı olalım ki kırılmalar yaşanmasın.