BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mini genel af geliyor

Uyum yasası çerçevesinde 170 kanun değişti. Cezaevlerine müjde var. "Mini genel af" geliyor.

Abone ol

Temel ceza kanunlarına uyum için 170 kanunda yapılan değişiklik kapsamında CMK'nın 231'inci maddesi de değişti. Hukukçuların çoğu düzenlemenin geriye dönük işleyip, bir çeşit 'minik genel af' olacağı görüşünü savundu.

Meclis, ceza kanunlarındaki değişikliklerle uyumlu hale getirmek için bir çok yasada değişiklik öngören bir kanun kabul etti. Düzenlemeyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231'inci maddesi değiştirildi.

Bu değişiklik, daha önce bir yıla kadar olan hapis cezasını öngören suçlardan yargılananların davalarının ertelenme sınırını iki yıla çıkardı. Yani bir kişi 2 yıla kadar hapisle yargılanıyorsa, davasının, daha karar açıklanmadan 3 yıllığına ertelenmesi olanağı tanındı.

Düzenlemenin geriye doğru işlemesi ise ağzına kadar dolan cezaevlerini az da olsa rahatlatacak. Geriye doğru işleme konusunun tartışmalı olduğunu belirten hukukçular son kararı Yargıtay'ın vereceğini belirtiyor.

BU BİR KISMİ AF

İzmir'de görev yapan bir Cumhuriyet Savcısı "En çok iş ise sulh ceza mahkemelerine düşecek. Çünkü bu tür davalar en çok buralarda görülüyor. Türkiye genelinde de on binlerce kişi bu yasadan faydalanacak. Bu bir bakıma kısmi bir af" dedi. Bir ceza hâkimi ise "İş yükümüz çok. Biraz daha fazla çalışıp, bu yükün de altından kalkacağız" diye konuştu.

VERGİ KAÇIRANA YARAYACAK

Değişiklikten en çok vergi kaçakçılığı, görevi kötüye kullanma, trafik ve basit suçlardan 2 yıla kadar hapis cezası almış, sabıkaları olmayan, maddi zarar verdiyse onu tazmin etmiş infaz aşamasında olan hükümlüler faydalanacak ve cezaları 3-5 yıl ertelenecek.

GERİYE DOĞRU YÜRÜYECEK Mİ?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapan "Uyum Kanunu"nun hazırlığı aşamasında görev alan Prof. Dr. Adem Sözüer: "Ceza kanunlarındaki değişiklikler lehte olduğu takdirde geriye doğru yürür. Ancak usul yasalarındaki değişiklikler, yürürlüğe girdikten sonraki uygulamalar için geçerli olur." Doç. Dr. Cumhur Şahin ise Yargıtay'ın hükmünün önemli olacağını söyledi.

AK PARTİ: Af söz konusu değil!

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik yapan kanunun, af getirdiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, ''Ne özel ne de genel bir af söz konusu'' dedi.
    
Ergin, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:
   
''Ceza Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılırken, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasında 1 yıl olan sınır, 2 yıla çıkarılmıştı. Böylece 2 yıla kadar ceza gerektiren suçlarda mahkemeler, hükmün açıklanmasını geriye bırakabilecekler. Dolayısıyla burada ne özel ne genel bir af söz konusu.''

Kaynak: Sabah