BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meral Danış Beştaş'tan görüşme sonrası sıcak açıklama!

İmralı heyeti bugün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü, süreç yeniden canlandı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, bugün Yalçın Akdoğan ile görüşen İmralı heyetinin görüşmesinin süreç için olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Aradaki güven probleminin aşılması gerektiğine dikkat çeken Beştaş, yaşanan sıkıntıların aşılmasının somut adımlar atılmasıyla aşılabileceğinin altını çizdi.


İlk olarak Pervin Buldan'ın dile getirdiği, Mart ayında Öcalan'ın bir çağrı yapacağı konusunda Beştaş, Öcalan'ın yapacağı çağrının sadece silasızlanmayla ilgili olmayacağını belirterek, Kürt sorununun çözümünün sadece silahsızlanmaya endekslenmesini doğru bulmadığını söyledi.

Somut adımların atılması durumunda Öcalan'ın bunu karşılıksız bırakmayacağını dile getiren Beştaş, Öcalan'ın da özgürlüğüne kavuşması gerektiğini anlattı.

Meral Danış Beştaş İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a şunları söyledi:


SAĞLAM İRADEYLE DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

Bu görüşmelerin devam etmesi tabii ki olumlu ve devam etmesi gerekiyor. Süreçte uzun süredir yaşanan özellikle Kobani meselesinden dolayı yaşanan sıkıntılar aşılmaya çalışılıyor. Bizim tarafımızca zaten baştan beri bunu aşmaya yönelik bir irade ve tutum gösteriliyordu. Bundan sonra da sürecin mevcut eksikliklerinin giderilerek daha sağlam bir irade ve duruşla devam etmesi gerekiyor.

OYALAMA VE ZAMAN KAZANMAYA DÖNÜŞTÜ

Güven probleminin aşılması gerekiyor ama bunun bir çırpıda olmayacağını deneyimledik. Tarafların birbirine güvenmesi daha çok atılacak adımlara bağlı ve halkın bu sürece güven duyması, bu yargıların değişmesi ile mümkün. Şu anda sadece Türkiye'de değil dünya kamuoyunda da bu sürecin bir oyalama ve zaman kazanmaya dönüştüğü yönünde çok güçlü tespitler kanaatler ve yayınlar var, biz de tabii ki sürecin içinde olan parti olarak bunu biliyoruz. Bu nedenle bu iradenin sağlamlaşması ve güven duymak açısından artık sözlerle değil pratikle hareket edilmesi ve somut adımlar atılması gerekiyor ve bu somut adımlar öyle bir atılmalı ki gerçekten dış dünyada halkın hayatında sonuçları görebileceğimiz adımlar olmalı. Sadece sözlü beyanlar yeterli değil. Hükümet çevresi sürekli süreci öven cümleler kuruyor ama süreç dediğiniz içi boş bir söz değil bu sürecin gereklilikleri var, bunların yapılması gerekiyor.

ÖCALAN KARARLI BİR TUTUM SERGİLEYECEK

Kürt sorununun çözümü ya da çözüm sürecini sadece silahların susması ya da silahların sınır dışına çıkarılması olarak görmek çok yanlış olur. Baştan beri hükümet ve çevresinin yaptığı propoganda bunun üzerine kurulu. Çözüm sürecinde öncelikle bu sürecin arka planı görülmeli. Bu süreç neden başladı, sürece neden ihtiyaç duyuldu, Kürt meselesinin çözümünün parametreleri nedir, bunların tümünün iyi anlaşılması ve okunması gerekiyor. Uzun süredir Sayın Öcalan'la görüşme yapılmadı, şu anda süreçteki sıkıntıların açıldığını da söylemem mümkün değil. Ancak, en kısa sürede bu görüşmenin yapılması gerekiyor, zira kendisi bu sürecin başaktörü, başmüzakerecisi ve tarafı. Kendisinin çağrılarıyla ve görüşmeleriyle bu süreç devam ediyor. Görüşme olmadan onun adına bir şey söylememiz doğru olmaz ancak daha önceki beyanlarından hareketle bu konuda oldukça kararlı ve istikrarlı bir tutum sergileyeceğini söyleyebiliriz.

ÖCALAN, SOMUT ADIM ATILIRSA BUNU KARŞILIKSIZ BIRAKMAYACAKTIR 

Çağrı sadece silahsızlanma üzerine hiçbir zaman olmadı. Bunu mutlaka tamamlayan önerilerle birlikte gelişti. 2013 Nevroz'unu hatırlayın, orada demokratik siyasetin güçlenmesi ve bir dizi talep ve beyan ortadaydı. Silahlanmanın yarattığı koşullar görülmeden, bunlar tespit edilmeden tek başına silahsızlanma, sorunu çözmekten uzak. Ama ben Sayın Öcalan'ın bu konuda geçmişte yaptığı gibi, gerçekten hükümet ve devlet kanadı somut adım atma noktasında bir irade gösterirse bunu karşılıksız bırakmayacağını düşünüyorum.

SADECE ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL

Şu an, taraflardan birinin özgür olmadığı, hatta müzakereyi eşit koşullarda yapacak siyasal bir ortamı olmadığını görüyoruz, bunun en kısa sürede düzeltilmesi gerekiyor. Şu anda devam eden imza kampanyaları var, Mandela'nın avukatı Essa Musa gibi bir çok uluslararası ismin de bu konuda destek verdiğini not etmek istiyorum. Öcalan'ın özgürlüğünün tartışılması ve yaşama geçmesi daha fazla ertelenmemeli ve ertelenemez. Bu çözüm sürecinin doğal bir parçası, sürecin geldiği aşama itibariyle sonucu tek başına Öcalan'ın birey olarak özgürlüğü değil. Şu anda 25 yılı aşkın süredir yatan insanların özgürlüğü de dikkate alınmalıdır.

İSİMLERİ SÖYLEMEYİ DOĞRU BULMUYORUM

Heyetin genişlemesi, sekreterya oluşması demokratik izleme kurulunun oluşması gerektiği noktasında zaten yapılan görüşmelerde bir konsensus vardı, fakat malesef son dönemlerde bu farklı şekillerde reddedildi. Bu konuda biz iler adımalrın yaşama geçmesi noktasında bir engel kalmadığı görüşündeyiz. İsimleri paylaşmayı ben doğru bulmuyorum, gerekli açıklamayı heyetimiz yapacaktır.