BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,63
ALTIN 2.412,77
HABER /  GÜNCEL

Karınca taklidiyle saklanıyor!

Yapılan yeni araştırmalar, en az 300 örümcek türünün karıncaları kandırmak için karınca numarası yaptığını ortaya koydu.

Abone ol

Vahşi doğanın en acımasız avcıları arasında olan ve yarasadan balığa kadar sayısız canlıyı midesine indirebilen örümceklerin, yeni bir sırrı daha ortaya çıkarıldı.

Phys.org sitesinde yer alan habere göre, görünümleri karıncaya benzeyen ve avlarını bu şekilde kandıran en az 300 örümcek türü mevcut.

Zıplayan örümceklerin görünümlerinin verdiği avantajı kullanarak, karınca sürüleri arasına karıştığı ve düşmanını bu şekilde kandırdığı belirtildi. Ancak bu yöntem, genelde karıncaları yemek için değil, onlardan korunmaya yarıyor.

Karınca örümceği korkutuyor

Araştırmacılar, birçok örümceğin karıncalardan korktuğunu, 'sahte karıncaların' ise daha korkutucu bir düşman olarak belirdiğini ifade etti.

Karıncalar üzerine odaklanan mirmekoloji uzmanı Ximena Nelson, Discovery News'e yaptığı açıklamada, "Karıncalar eklembacaklılar için çok tehlikeli... Olası tehditlere çok şiddetli cevap verdikleri gibi örümceklere karşı da çok serler. Sahip oldukları formik asit düşmanlarında ciddi yaralanmalara da sebep olabilir" dedi.
Dahası, bir örümcek bir karıncayı ısırsa bile, genelde tadını beğenmediği için tükürüyor ve karınca yine hayatta kalıyor. Nelson, bu aşamada sahte örümceklerin benzerliklerini kullanarak hayatta kaldıklarını ve düşmanları arasında fark edilmeden hareket edebildiklerini ifade etti.

Nelson, karıncaya benzeyen zıplayan örümcek türlerinin bu özelliklerini zaman içinde evrim geçirerek elde ettiklerini ve tercih edilen özelliklerin, tercih edilmeyenlerin önüne çıkmasıyla evrimin yaşandığını belirtti.
Denver Doğa ve Bilim Müzesi'nden Paula Cushing de yaptığı açıklamada, 'karıncaların agresifliği ve saldırı özellikleri sayesinde genelde av olarak görünmediklerini, örümceklerin de onları taklit ederek av olmaktan kurtulduğunu' ifade etti.