BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Mehmet Ali Şahin'den flaş sandık yorumu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Benim hukuki görüşüm, yasada bir değişiklik yapmadan seçim bölgesindeki sandıkların başka bir seçim bölgesine taşınmasını mümkün görmüyorum" dedi.

Abone ol

Bir televizyon kanalında seçim sandıklarının başka bir yere taşınmasıyla ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine Şahin, konunun Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın bazı mahallelerdeki sandıkların başka bir mahalleye taşınacağıyla ilgili açıklamasından sonra Türkiye'nin gündemine oturduğunu belirtti.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkındaki kanunun 3 ve 4'üncü maddelerine göre, "Her muhtarlık bir seçim bölgesidir ve seçim bölgesi içerisinde de yeteri kadar sandık bölgesi oluşur" ibaresinin bulunduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu mevzuata dayalı olarak değerlendirme yaptığımızda, bir muhtarlık sınırı içerisindeki sandıkların başka bir yerdeki mahalleye taşınması yasal açıdan doğru değildir diye değerlendirdim. Ama benim gibi düşünmeyen hukukçu arkadaşlarımızda var. Onlarda diyorlar ki, 'bazı zorunlu sebepler ortaya çıktığında YSK Anayasa'nın 79'uncu maddesindeki seçimlerin düzenli şekilde yapılmasıyla ilgili kendisine verilmiş olan görev bağlamında böyle sandıkların bir başka mahalleye, bir başka yere taşınmasına karar verebilir.' Şu anda konu biz ne kadar tartışırsak tartışalım YSK'nın gündemindedir."

"YSK'NIN KARARLARI KESİNDİR"

"YSK bunu kendi arasında tartışıyor, bir karar verecektir" ifadesini kullanan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anayasa gereği YSK'nın kararları kesindir. Onların vereceği karar ne ise her kes ona uymak zorundadır. Benim hukuki görüşüm yasada bir değişiklik yapmadan seçim bölgesindeki sandıkların başka bir seçim bölgesine taşınmasını mümkün görmüyorum. Düşüncem bundan ibarettir. Bu konuda benim gibi düşünmeyen hukukçularda var. Ama bütün bu tartışmalara son verecek olan kararı YSK, her halde bugün veya yarın ortaya koyacaktır diye düşünüyorum."

TERÖR SALDIRILARI

Bir gazetecinin terör örgütü PKK'nın okullara saldırdığını belirterek, bu konudaki düşüncelerinin sorulması üzerine Şahin, şöyle konuştu:

"İnsanlık tarihi boyunca bir çok terör örgütü faaliyette bulunmuş. Bunların önemli bir bölümünü şu anda kimse hatırlamıyor. Ama bu terör örgütleri içerisinde masum çocuklarımızın eğitim aldığı okullara yönelik eylemler yapanın insanlık tarihinde var olduğunu düşünmüyorum. PKK terör örgütü insani değerlerden tamamen uzak, o bölgede haklarını, hukuklarını savunduklarını iddia ettikleri Kürt vatandaşlarımızın çocuklarının eğitim yaptığı okullara o çocukların ölümüne yol açsa bile eylem yapabiliyor."

Şahin, "İnsanlıktan yoksun böyle bir örgütün bu faaliyetlerini inanıyorum ki o çocukların anne ve babaları en iyi bir şekilde değerlendirecekler. Her eylemleri PKK terör örgütünün iç yapısını, amaçlarını daha da ortaya koyuyor. Bir an önce bu sevdadan vazgeçmelerini tekrar tavsiye ediyorum" dedi.