BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Malezya kayıp uçak: Uydu fotoğrafları 'hatalı'

Malezya Ulaştırma Bakanı, Çin hükümetinin kayıp Malezya Havayolları'na ait uçağın enkazına ait olabileceğini öne sürdüğü uydu fotoğraflarının 'hatalı' olduğunu söyledi.

Abone ol

Malezya Ulaştırma Bakanı, Çin’in kayıp Malezya Havayolları uçağının enkazına ait olabileceği belirtilen uydu fotoğraflarını ‘yanlışlık sonucu açığa çıktığını ve kayıp MH370 uçağının enkazını göstermediğini’ söyledi.

Ulaştırma Bakanı Hişammuddin Hüseyin, Boeing 777 model uçağın, irtibat kesildikten sonra birkaç saat uçmaya devam ettiğini belirten ABD basınında yayımlanan haberlerin de doğru olmadığını belirtti.

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giden MH370 sefer sayılı uçak Cuma günü havalandıktan bir saat sonra Vietnam’ın güneyindeki Ca Mau Körfezi’nde seyrederken radarlardan kaybolmuştu. Uçakta, 239 yolcu ve mürettebat vardı.

Bakan uçağın kaybolmasının daha önce benzeri görülmemiş bir olay olduğunu söyledi.

Çin hükümeti resmi internet sitesinde kayıp uçağın enkazına ait olabileceğini belirttiği uydu fotoğrafları yayınlamıştı.

Çin’in resmi bilim dairesinin Çarşamba günü paylaştığı fotoğraflarda Güney Çin Denizi’nde su üzerinde yüzen büyük nesneler görülüyor.

Bakan Hüseyin uçağı arama çalışmalarının devam ettiğini belirtip “Güney Çin Denizi ve Malakka Boğazı’nda 43 gemi ve 40 uçak arama çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

'Tamam anlaşıldı'

Diğer yandan, Pekin'de kayıp yolcular arasında bulunan 154 Çinlinin yakınları için düzenlenen basın toplantısında, uçakla kurulan bağlantı açıklandı.

Uçaktaki ekip Malezya hava kontrol görevlisinden gelen telsiz mesajına "Tamam anlaşıldı" diye yanıt verdi.

Uçak Malezya ile Vietnam hava sahasının sınırına yaklaştığında Malezya hava kontrol kulesi yetkilileri, görevi Ho Chi Minh Kenti'ndeki hava trafiği kontrol görevlilerine devrettiğini bildirdi.

Bundan birkaç dakika sonra MH370 uçağıyla olan tüm iletişim kesildi.

Bu arada Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı Rodzali Daud, uçağın rotasından çok daha batıdaki Malakka Boğazı üzerinde görüldüğü yolunda, kendisine atfedilen haberleri yalanladı.

General Daud, kendisinin böyle bir açıklama yapmadığını belirtti; ancak uçağın rotasını tamamen değiştirmiş olması olasılığının göz önünde tutulduğunu kaydetti.