BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Londra Olimpiyatları başlıyor

Olimpiyat Oyunları'nın başlangıcı Big Ben ve ona eşlik eden zil ve çanların çalmasıyla ilan edildi. Resmi tören ise TSİ 23:00'te.

Abone ol

200'den fazla ülkeden gelen 10 binden fazla atletin yarışacağı Londra Olimpiyatları'nın açılışı öncesinde, ülke genelinde çanlar olimpiyat için çaldı.

Parlamento binasının "Big Ben" adıyla bilinen saat kulesinin çanları, sabah yerel saatle 08:12'de olimpiyatların başlangıcını müjdelemek için üç dakika aralıksız çaldı.

XXX. Olimpiyat oyunlarının resmi açılışı ise bu akşam Türkiye saatiyle 21'de başlayacak törenle yapılıyor.

Büyük olimpiyat ateşinin TSİ 02:15'te tutuşturulması bekleniyor.

Oscar ödüllü yönetmen Danny Boyle'un hazırladığı ve 27 milyar sterline mal olan açılış töreninin ayrıntıları sır gibi saklanıyor.

Boyle'un tasarladığı etkinlikler TSİ 23 gibi başlayacak.

Ancak organizatörlerin yayınladığı bir reklam videosunda, rengarenk kıyafetler giymiş dansçılar 1970'lerin rock grubu Mud'ın Tiger Feet şarkısı eşliğinde dans ederken, kanatlar takmış bisikletçiler de Beatles'ın Come Together parçası eşliğinde pedal çevirirken görülüyor.

1 milyar kişinin ekranları başında izlemesi beklenen açılışın biletleri tükenmedi; organizatörler 1500-2000 sterlin gibi en pahalı kategorilerde hala bilet bulunabileceğini söylüyor.

Törende Londra'nın doğusundaki Stratford semtinde bulunan Olimpiyat Stadı'ndaki büyük meşaleyi, 8 bin kilometrelik bir yolculuğu 8 bin kişinin elinde kat eden Yunanistan'daki Olimpiya ateşi tutuşturacak.

Ateşi kimin yakacağı konusundaki spekülasyonlar sürüyor.

Kimileri Steve Redgrave, Daley Thompson, David Beckham gibi önde gelen sporcuların adını anarken, kimi çevrelerde de Britanya Olimpiyat Birliği üyesi, veliaht Prens William'ın adı geçiyor.

Bu olimpiyat oyunları ile birlikte Londra, 1908 ve 1948 yıllarından sonra üçüncü olimpiyatını düzenliyor olacak.

Çan rekoru

Londra'da bu sabah "Big Ben"in çanları Kral 6. George'un 1952'deki cenaze töreninden beri ilk kez çaldı.

Binlerce Londralı da "Dünya'da aynı anda en çok çan/zil çalma rekoru" için yapılan çağrıya uyarak ellerindeki zilleri de çaldı.

Kent merkezindeki dev Hyde Park'ta dün gece yapılan olimpiyat kutlamasına 60 bin kişi katıldı; kutlamada Londralılara hitap eden Belediye Başkanı Boris Johnson destekleri için teşekkür etti.

17 gün sürecek olimpiyatları dünya çapında dört milyar kişinin izlemesi bekleniyor.

Olimpiyatlar için 200 bin kişi çalışıyor, güvenliğin sağlanması için ise 23 bin 500 kişi görev yapıyor.

Olimpiyatlarda yarışacak sporcu sayısı ise 10 bin 500.

Başbakan David Cameron'a göre, ülke bütçesine 9 milyar sterline mal olan Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın ekonomiye önümüzdeki dört yılda yapacağı katkı 13 milyar sterlini bulacak.