BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,75
HABER /  EKONOMİ

Lassayı sendikalar mı kaçırttı?

Büyük şirketler düşük maliyetli ülkelere kaçıyor. Bunlardan birisi de Lassa.. Sabancı sendikalardan dert yandı.

Abone ol

Sendikaların ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan taleplerinden bunaldıklarını belirten Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Lassa'nın da üreticisi konumundaki Brisa'nın İzmit'teki fabrikasını Mısır'a taşıyacaklarını söyledi.

"Lastikte yüksek işçilik maliyetleri sebebiyle toplam maliyetler yükseldi. Çok güçlü bir sendika var ve maaş konusunda ilginç bir sistem getirilmiş." diyen Sabancı'ya göre Türkiye, işçilik maliyetinde Almanya'yı bile geride bıraktı.

Maliyetlerdeki artış ve sendikaların rasyonel olmayan talepleri sebebiyle Türkiye'nin lastik üretiminde avantajlı konumunu kaybettiğini öne süren Sabancı, "Japon ortağımıza artık biz söylüyoruz taşıyalım diye. Yatırımı Mısır'a nasıl kaydırabileceğimize bakıyoruz. İncelemelere başladık." diye konuştu.

Lastik sektöründe yazın yaşanan kısa süreli grevin şirketleri Brisa'yı da etkilediğini belirten Sabancı, sektörde geçmişten gelen yüksek işçilik maliyetleri sebebiyle toplam maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekti ve sendikaları ima ederek, "Sektördeki diğer oyuncu Goodyear Polonya'da, Pirelli ise Romanya'da yatırım kararı aldı. O yatırımlar Türkiye'ye gelebilseydi bugün daha büyük bir lastik sektörü olabilirdik, olamıyoruz. Demokratik haklar var, tabii ki saygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.