BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kudüs'te onur yürüyüşüne bıçaklı saldırı: 6 yaralı

Kudüs'teki onur yürüyüşüne katılanlara bıçakla saldıran aşırı dinci bir Yahudi eylemci, altı kişiyi yaraladı. Saldırganın 2005 yılında benzer bir yürüyüşte yine bıçakla düzenlediği saldırı nedeniyle hapis yattığı bildirildi.

Abone ol

Eşcinsellik İsrail'de aşırı dinci Yahudilerle seküler gruplar arasında gerilim nedeni.

Kudüs'te onur yürüyüşüne katılanlara bıçakla saldırıp altı kişiyi yaralayan bir kişi gözaltına alındı.

BBC'ye bilgi veren bir polis yetkilisi, zanlının 2005'te de benzer yürüyüşte üç kişiyi yaralayan aşırı dinci bir Yahudi olduğunu söyledi.

Yishai Schlissel'in 2005 saldırısından sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve cezaevinden üç hafta önce tahliye edildiği bildirildi.

Yetkililer, son saldırıda yaralananlardan ikisinin durumunun ağır olduğunu söylüyor.

Haaretz gazetesine konuşan bir görgü tanığı, saldırganın yürüyüş kortejinin arkasında ortaya çıkıp bir anda çığlık atarak katılımcıları bıçaklamaya başladığını anlattı.

İsrail televizyonuna konuşan Yishai Avor ise, önce bir çığlık duyduğunu ardından da yerde kanlar içinde üç kişi gördüğünü kaydederken, ''Ardından insanları sağa sola kaçışırken gördüm. Büyük panik ve şok yaşandı'' dedi.

Yishai Schlissel adlı saldırgan polis müdahalesiyle durdurulup gözaltına alındı.

Yaralıların hastaneye kaldırılmasından sonra yürüyüşe devam eden katılımcılar 'şiddete son' sloganları attılar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının ülkenin temel değerleriyle çeliştiğini belirterek, ''İsrail devletinde bireylerin tercih hakkı en temel değerlerden biridir. İsrail'de yaşayan kadın ve erkeklerin tercih ettikleri şekilde yaşamalarını sağlamalıyız'' dedi.

Saldırının yaşandığı yürüyüş için yüzlerce polisin görevlendirildiğini belirten Kudüs polis sözcüsü Asi Ahroni, ''Ancak maalesef bir kişi bıçağını çıkarıp bu saldırıyı düzenleyebildi'' dedi.

Onur yürüyüşü, uzun zamandır kentteki seküler gruplarla aşırı dinci Yahudi toplumu arasında gerilim nedeni.

İsrail polisi, sağcı ve dinci 30 kişiye yürüyüş yakınlarında büyük sinagogda bir protesto gösterisi düzenleme izni vermişti.

Aşırı dinci Yahudi gruplar yürüyüş öncesinde yine kentte eşcinsellik karşıtı eylem düzenlemişlerdi.