BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Konservatuarların “ilköğretim ve liselerdeki” yapılanması… (5)

MEB. YÖK,Üniversiteler, Konservatuarlkar, Müzik ve bale liseleri, Çalgılar, ilk öğretim Lise yapılanması, Özel yetenek, Öğretim Üyeleri, Akademisyenler, Sanatçılar

MEB’na bağlı olarak kurulacak  Konservatuarlar “Müzik ve Bale İlköğretim kurumları” ve “Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri”ndeki yapılanmalar batı müziği konservatuarları örnek alınarak hazırlanmışlardır. Yayınlanan yönetmeliğin ne kadar karışık ve birbirinin içine geçtiğini ilgili yazımda belirtmiştim. ()

Yayınlanan yönetmeliğin bir bölümüne tekrar bakalım;

 

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE İLKÖĞRETİM KURUMLARI İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ YÖNETMELİĞİ(1)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, güzel sanatlar alanlarında özel yetenek ve kabiliyetleri beliren çocukları*, küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere üniversiteler bünyesinde Devlet konservatuvarlarına bağlı olarak açılan müzik ve bale (Değişik ibare:RG-22/11/2012-28475) ilköğretim kurumları* *ile müzik ve sahne sanatları liselerinin eğitim-öğretim ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Devlet konservatuvarları müzik ve bale (Değişik ibare:RG-22/11/2012-28475) ilköğretim kurumları ile müzik ve sahne sanatları liselerinin kuruluş, eğitim-öğretim, personel ve denetimine ilişkin esasları kapsar.

 

MADDE 7 – (1) Müzik ve bale (Değişik ibare:RG-22/11/2012-28475) ilköğretim kurumları ile müzik ve sahne sanatları liselerinde müzik ve sahne sanatları olmak üzere iki bölümde eğitim yapılır.

(2) Bu bölümlerden;

a) Müzik bölümü: Yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar, piyano ana sanat dallarından oluşur. ***Bu dallar;

1) Yaylı çalgılar ana sanat dalı: Keman, viyola, viyolonsel, kontrbas,

2) Üflemeli ve vurmalı çalgılar ana sanat dalı: Flüt, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, tuba ve vurmalı çalgılar,****

3) Piyano ana sanat dalı: Piyano, arp ve gitar,  gibi sanat dallarından oluşur.*****

b) Sahne sanatları bölümü: Bale ana sanat dalı ve bu dala bağlı bale dansçılığı sanat dalından oluşur.******

Görüldüğü gibi, bütün amaç  Müzik liselerinde olduğu gibi batı müziğini ön plana almak, bu milletin kendi değrlerini, çalgılarını, bestekarlarını öğretmemektir.  Bu, maalesef Güzel Sanatlar Liseleri’nde de aynı olmuştur. Müzikte “batı müziği vesayeti” devam etmektedir ve AK parti hükümetlerinin bu uygulamalara  nasıl evet dediğini anlamak zordur.

Bakınız ilköğretim ve lise yapılanmalarında bize ait hiçbir çalgı yer almamaktadır. Bu,  batı müziği vesayetinin hala devam ettiğinin bir göstergesidir. Bu tablo şöyle düzeltilmelidir:

Müzik Bölümü;

1) Yaylı çalgılar anasanat dalı: Keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, kemane, kemençe

2) Üflemeli çalgılar anasanat dalı: Flüt, tuba, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, kaval, mey,ney, zurna, sipsi

3) Vurmalı çalgılar ana sanat dalı: davul, bendir,  nakkare, kös, bateri, darbuka, perkusyonlar

3) Tuşlu çalgılar anasanat dalı: Piyano, org, akordiyon, klavsen

4) Telli çalgılar anasanat dalı: kanun, arp, gitar, mandolin

Sahne sanatları bölümü:

  1. Bale anasanat dalı
  2. Halk oyunları anasanat dalı
  3.  Tiyatro anasanat dalı
  4.  Oyunculuk anasanat dalı
  5. Oyun yazarlığı anasanat dalı
  6. Dramaturji anasanat dalı

Bu arada son olarak “anasanat”, “anabilim” in bitişik yazılması gerektiğini de belirtelim…

 

* “özel yetenek ve kabiliyetleri beliren çocukları" cümlesinde "belirmek" yetenek için doğru mudur? Yoksa

“özel yetenek ve kabiliyetleri tesbit edilen/fark edilen çocukları” mı doğrusudur?!...

** “müzik ve bale ilköğretim kurumları” cümlesi doğru bir cümle midir? Batı sanatları vesayeti burada da kendini göstermektedir. Neden halk oyunları, tiyatro yoktur? Elbette bale de olmalıdır, ancak adı” müzik ve sahne sanatları ilköğretim kurumları” olmalıdır…

***Müzik bölümü: “Yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar, piyano anasanat dallarından oluşur” cümlesi yanlıştır…Bilimsel değildir. Doğrusu “Müzik bölümü: Yaylı çalgılar, üflemeli  çalgılar, vurmalı çalgılar, tuşlu çalgılar, telli çalgılar  ana sanat dallarından oluşur” olmalıdır. Neden piyano ayrı bir anasanat dalı olarak gösterilmektedir. Zaten tuşlu çalgıların, baş çalgısı piyanodur…

**** “Üflemeli ve vurmalı çalgılar anasanat dalı: Flüt, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, tuba ve vurmalı çalgılar” cümlesi bilimsel değildir. Üflemeli ve vurmalı çalgılar ayrı özellikte çalgılardır. Neden birleştirildiği anlaşılamamıştır. Doğrusu “Üflemeli çalgılar ana sanat dalı: Flüt, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, vurmalı çalgılar anasanat dalı: tuba v.b.” olmalıdır.

***** “Piyano anasanat dalı: Piyano, arp ve gitar,  gibi sanat dallarından oluşur.” Cümlesi bilimsel değildir. Doğrusu “Tuşlu çalgılar anasanat dalı: Piyano, arp v.b gibi sanat çalgılardan oluşur.” olmalıdır. Telli bir çalgı olan, Gitarın burada ne işi vardır, anlaşılamamıştır.

******Sadece balenin belirtilmesinin yanlış olduğunu daha önce söylemiştik.

Güncel: Andante’den  yenilikler…

Ülkemizin saygın klasik  müzik dergisi Andante’de;

Logo yenilendi, dinamik bir içerik sumayı hedefleniyor, genişletilmiş “haberler” sayfaları, dış müzik haberlerine daha fazla yer verilecek,  Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenecek konser ve temsillerin titizlikle işlenmiş güncel bilgiler, özellikle amatör ve profesyonel müzisyenlere hitap edecek  sayfalarda, müzisyenleri doğrudan ilgilendiren yurtiçi-yurtdışı müzik eğitimi, amatör çalgı eğitimi, burs, kariyer, yarışma, orkestra müzisyenliği, müzisyen sağlığı temalı konuları incelenecek, yabancı dillerden yararlı gördüğümüz makalelerin çevirilerine yer verilecek,  gönderilen yazılar, değerlendirilip yayımlamak için gayret sarf edilecek. Teşekkürler Sn. Serhan Bali ve başarılar….