BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

Kocaeli'de camiden 'Sakal-ı Şerif' çalındı

KOCAELİ'nin Gölcük ilçesinde bir camiden "Sakal-ı Şerif"in çalındı.

Abone ol

KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'nde, Yalı Camii'nde bulunan sakal-ı şerif çalındı.

Gölcük'ün Değirmendere Yalı Mahallesi'nde bulunan Yalı Camii'nde yıllardan bu yana bulunan sakal-ı şerif çalındı. Namaz kılmaya gelen kadınların üst katta sakal-ı şerifin saklandığı kutunun açıldığını görmeleri üzerine caminin imamına haber verildi. Caminin imamı Hikmet Akça sakal-ı şerifin çalındığını fark edince polise haber verdi.

BÖYLE BİR OLAY İLE İLK KEZ KARŞILAŞIYORUZ

Camiye gelen ekipler sakal-ı şerifin bulunduğu kutunun üstünden parmak izlerini aldı. Yalı Cami Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Öztok, "Burası 100 yıllık tarihi bir cami. Kadınlar namaz kılmaya geldiğinde fark edildi. Kadınlar cami imamına haber verdi. Daha sonra da polise haber verildi. Bizler çok şaşkın bir haldeyiz, böyle bir olay ile ilk defa karşılaşıyoruz" dedi.

SAKAL-I ŞERİF NEDİR?

Peki Sakal-ı Şerif nedir Sakal-ı Şerif nasıl muhafaza edilir' sorularının yanıtları haberimizde.

Sakal-ı Şerif Peygamber efendimizin mübarek sakal-ı şeriflerinden Müslümanlar tarafından alınıp, teberrüken (bereketlenmek için) saklanan ve günümüze kadar gelen mukaddes emanete verilen ad. “Lıhye-i seadet” ve “Lıhye-i şerif” diye de bilinen sakal-ı şerif mübarek ay, gün ve gecelerde Müslümanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

Sakal-ı şeriflerin muhafazası daha ziyade iki ucu balmumu ile kapatılmış silindir şeklindeki şişelerde olmaktadır. Bunların kenarları altın çerçeveli, zebercet, zümrüt, elmas taşlı sanatlı olanları da vardır. Bu muhafazalar kırk kat bohça içinde bir kutuya konur. Bu kutular yine kırk kat bohçaya sarılarak özel olarak yapılmış olan sandukada saklanır. Sanduka üzerine yeşil bir örtü örtülerek bulunduğu binanın en saygıdeğer köşesinde, camilerde minberlerin son basamağından sonraki sahanlıkta yüksekçe bir rahle üzerinde muhafaza edilir.

SAKAL-I ŞERİF ZİYARETLERİ

Sakal-ı şerif ziyaretleri mevlit kandillerinde, kadir gecelerinde, yatsı ve teravih namazlarından ve Cuma günlerinde cuma namazından sonra yapılır. Salatü selamla bulunduğu yerden alınarak, mihrabın önünde yüksek bir sehpa üzerine konur. İmam Efendi ve mahallenin güzel sesli hafızları beraberinde tehlil ve salatü selam okunarak önce erkekler tarafından ziyaret edilir. Daha sonra da kadınlar ve çocuklar ziyaret eder. Ekseriyetle sakal-ı şerif bohçasının kenarının öptürülüp başa konulmasıyla ziyaret tamamlanır ve yine aynı saygı ile eski yerine konur. Sakal-ı şerif bulunmayan yerlere, geçici olarak götürülmesinde ve ziyaret edilmesinde bir mahzur yoktur.

Bugün İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler bölümünde Hırka-i Seadet dairesinde altmışa yakın sakal-ı şerif bulunmaktadır. Bunlardan yirmi dört kadarı altın ve kıymetli taşlarla süslü muhafazalarda veya sedef kakmalı kutularda saklanmaktadır. Bu sakal-ı şeriflerden başka gerek Anadolu'nun, gerekse diğer İslam memleketlerinin pekçok yerinde bulunan sakal-ı şerifler Müslümanlar tarafından saygı ve hürmetle korunmakta, mübarek gün ve gecelerde ziyaret edilerek bereketlenilmektedir.