BIST 8.895
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,46
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum Blackwater Kobani'ye sızdı

Kobani'den gelen son dakika haberine göre YPG ile IŞİD arasında çatışmalar bugün yeniden şiddetlendi.

Abone ol

KOBANİ'den son dakika haberlerine göre, IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

Son günlerde sessizliğin hakim olduğu Kobani'de, bugün sık sık çatışma sesleri duyulurken, koalisyon uçakları da IŞİD'in bulunduğu bölgelere yönelik bombardımana başladı.

IŞİD militanları 38 gün önce Kobani'yi ele geçirmek için doğudaki Telabyad ile batıdaki Carablus ilçesinden saldırı başlattı. IŞİD militanları ilerleyişi sırasında güzergah üzerindeki köyleri ele geçirince burada yaşayan binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığındı. IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmak isteyen YPG güçlerinin savunmasına ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da havadan bombardıman ile destek verdi.

52721_15563_22102014121536_0.jpg

DUMANLAR TÜRKİYE'DEN GÖRÜLÜYOR 

Son birkaç gündür sessizliğin hakim olduğu Kobani'de, bu sabah daha fazla çatışma sesleri duyulmaya başladı. Sık aralıklarla çatışma sesleri duyulurken, koalisyon ülkelerin uçakları da bazı IŞİD mevzilerini vurdu. Uçakların vurduğu IŞİD mevzilerinden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü.

Öte yandan son bir hafta içerisinde IŞİD militanlarının ele geçirmek istediği Kobani merkezine yönelik 13 bomba yüklü araçla saldırı girişiminde bulunduğu ancak araçların fark edilmesi üzerine YPG güçlerince imha edildiği bildirildi.

DÜN BOMBARDIMAN OLMADI

Dün akşam saatlerinde Kobani'nin güney ve batı cephelerinde yoğunlaşan PYD-IŞİD çatışmaları gecenin ilerleyen saatlerinde şiddetini yitirdi. Uzun bir aradan sonra koalisyon güçleri dün akşam IŞİD'e bombardıman düzenlemedi. 

BLACKWATER KOBANİ'DE Mİ?

Batılı kaynaklar, hava ve kara harekatı için istihbari bilgi sağlamak üzere eski adı Blackwater olan Academi'den bir grup personelin Kobani'deki PYD saflarına katıldığını öne sürüyor. Takriben, beş haftadır devam eden çatışmalarda, içeriye yapılan silah yardımını da Academi grubundan personelin gerçekleştirdiği belirtildi.

kobani'de sondurum blackwater kobaniye sızdı.jpeg

ABD’nin 2003’teki Irak’ı işgalinde kara harekatının başlamasından önce harekata zemin hazırlayan istihbari bilgileri sağlayan ve ABD’de özel statüde bulunan, eski askerlerin kurduğu Academi, ya da bütün dünyanın bildiği ismiyle Blackwater grubunun etkilerini Kobani'de görülmeye başlandı.

SİLAHLAR IŞİD'İN ELİNE Mİ GEÇTİ?

ABD'nin havadan Suriyeli Kürtlere yaptığı silah yardımına ilişkin tartışmalar da açıklamalar da sürüyor. Dün IŞİD, ABD'nin yardım kolilerinin kendi ellerinde olduğu yönündeki açıklamalar dünya gündemini karıştırmıştı. 

IŞİD'ten gelen açıklamaları değerlendiren PYD yetkilisi İbrahim Kurdo'ya, IŞİD'in ele geçirdiğini iddia ettiği yardım paketlerini sorduk. Kurdo "Silahların IŞİD'in eline geçtiği iddiaları doğru değil, bizim yaptığımız sayımlar ve yayınlanan videoya göre sadece bir kutu ellerine geçmiş. Coğrafyamız gözönüne alındığında bu da normaldir" dedi.

kobani son durum abd'ninsilahları ışid'in eline mi geçti.jpg 

PENTAGON: KOBANİ'DE DURUM HALA BELİRSİZ

Kobani'de PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar dün gece itibariyle şiddetini kaybetmiş gibi gözükse de Pentagon'dan gelen açıklamalar bölgedeki durumun halen kritik olduğunu gösterdi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, Kobani'deki son duruma ilişkin şunları söyledi:

"Kobani'deki durum hâlen belirsiz. Bizim belirlemelerimize göre Kürt güçleri Kobani'nin çoğunluğunun kontrolünü elinde tutuyor. Düzenlediğimiz hava saldırıları ile sahadaki Kürt güçlerinin çabalarının birleşmesi IŞİD'i dışarıda tuttu."

DÜN 4 HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine 4 hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Hava saldırılarının ayrıntısı şu şekilde:

"Kobani çevresinde düzenlenen 4 hava saldırısında IŞİD mevzileri, IŞİD'e ait bir bina ve büyük bir birlik imha edildi."

PEŞMERGE'DEN KOBANİ AÇIKLAMASI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami peşmergenin geçişi için gerekli hazırlıkların bitmediğini söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Hawrami, ifadeleri şöyle:

"Peşmerge’nin Kobani’ye gitmesi için birkaç güne ihtiyaç var. Başkan Barzani'nin talimata hazır. Daha fazla hazırlık yapılmasına ihtiyaç var. İkinci silah ve mühimmat yardımı yakında yapılacak.”
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu da çarşamba günü peşmergenin, Kobani'ye geçişini görüşecek ve oylayacak.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf konuyla ilgili olarak "Peşmergenin ülke dışına çıkmasına siyasi partiler ve milletvekilleri sıcak bakıyor. Çok fazla tartışılacağını düşünmüyorum. Bir saatlik görüşmeden sonra kabul edilebilir. Türkiye, Peşmergenin Kobani'ye geçişine izin vererek, aslında Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) önemli bir destekte bulundu" dedi.

bb595a8d-04a4-41ad-95fb-adff595d36a6.jpg 

Peşmerge'nin Türkiye toprakları üzerinden geçiş için kullanılması muhtemel rotalar.
(HARİTA KAYNAK: AL JAZEERA)


İŞ TEKNİK DETAYLARA KALDI

Kobani’yi savunan PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim de, IKBY Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık ve milletvekillerini ziyaret ederek, Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesi ve silah yardımı konularını görüşmüştü. Müslim, Peşmergenin gidişiyle ilgili gerekli siyasi kararın alındığını, işin sadece teknik detaylara kaldığını ifade etmişti.

IŞİD TÜRKMEN KASABASINDA KATLİAM YAPTI

IŞİD Irak'ın Diyala iline bağlı Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabasına ağır silahlarla saldırı başlattı. İkisi çocuk 10 kişi hayatını kaybederken, 16 kişi de yaralandı.

Karatepe’de Peşmerge, Irak polisi ve gönüllü Şiilerden oluşan güvenlik güçleri ile IŞİD mensupları arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.