BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,74
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika! Kürtlerin gizli planı!

Kobani'de çarpıcı bir son dakika gelişmesi yaşanıyor. Barzani yanlısı Rojavalı Kürtlerin çatı örgütü ENKS'ye bağlı 200 savaşçının Kobani'deki savaşa katılmak için sınırda beklediği bildirildi...

Abone ol

Rojava'daki Barzani yanlısı örgütlerin ortak çatısı olan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) bileşenlerine mensup 200 savaşçının, sınır hattında Kobani’ye geçmek için beklediği bildirildi. Şehirdeki savaşta ise Kürt güçlerinin IŞİD'e karşı stratejik bir planı hayata geçirdiği iddia edildi.

KÜRTLERİN GİZLİ KOBANİ PLANI

Rudaw'ın iddiasına göre Kürt güçlerinin stratejik bir plan dahilinde hareket ettiği, ancak bunun, güvenlik gerekçesiyle daha sonra açıklanacağı bildirildi. Kürt Güçleri’nin ilerleyişinin güney cephesinde sürdüğü ve bu bölgenin tümden kontrol edilmesinin yakın olduğu bildirildi.

ENKS BİRLİĞİ İÇİN KARAR GÜNÜ!

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) yöneticisi Mıstefa Hanifi, ENKS üyesi 200 den fazla eğitimli savaşçının, Kobani’ye gitmek için hazır olduğunu ve Türkiye’de, sınırda beklediğini söyledi. Mıstefa Hanifi, Kobani’ye askeri güç gönderilmesi konusunda bir karar alındığını belirterek, konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere 3 kişilik ENKS heyeti olarak, 3 gün önce Kobani’ye gittiklerini söyledi.
 
Hanifi, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile yarın yapacakları toplantıdan sonra bazı pratik adımların atılacağını dile getirdi. Hanifi, görüşmelerin içeriğine ilişkin ise askeri konu olduğu için çok şey anlatamayacağını ifade etti.
 
200 SAVAŞÇI DA KOBANİLİ
 
“Savaşçılarımız hazır” diyen Hanifi, 200 kişilik birliğin, Türkiye’de Kobani sınırına yakın bölgelerde beklediğini kaydetti. Savaşçıların gruplar halinde Kobani’ye geçiş yapacaklarını aktaran Hanifi, “Bazı silahlarımız var. Belki YPG’den de silah isteriz” dedi.
 
Savaşçıların hepsinin Kobanili olduğu bilgisini veren Hanifi, "Biz hazırız. Kobani için elimizden ne geliyorsa onu yapacağız” diye konuştu.
 
YPG ÜNİFORMASIYLA MI SAVAŞACAKLAR?
 
Öte yandan, görüşmelerin içeriğine ilişkin Rûdaw’a bilgi veren özel bir kaynak, “YPG, ENKS heyetine, Rojava Peşmerge Güçleri ya da ENKS Güçleri adı altında herhangi bir gücün Kobani’ye geçmesine izin vermeyeceğini, ancak YPG’ye katılmaları ve YPG amblem ve sembollerini taşımaları şartıyla geçişlerine müsaade edileceğini söyledi” dedi.
 
Rûdaw’a konuşan KDP-S Politbüro Üyesi Ali İbrahim de, YPG’nin bu tutumunun Duhok Anlaşması’na ters olduğunu ve ENKS’nin yarın konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.
 
KOBANİ DIŞİŞLERİ BAKANI: YPG İLE BİRLİKTE SAVAŞACAKLAR
 
Rûdaw’a konuşan Kobani Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo ise, ENKS heyetinin YPG komutanlarıyla bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı.
 
ENKS’nin “Kobani’nin çocukları” olduğunu vurgulayan Kurdo, “IŞİD’e karşı YPG ile birlikte savaşacaklar. Ne zaman gelecekleri konusunda bir şey demediler ancak yakın bir zamanda savaşçılarını Kobani’ye göndereceklerini söylediler. Silahlı geleceklerini tahmin etmiyorum” dedi.

"KÜRTLER 4 PARÇADA BİRLİK OLUYOR"
 
YPG yetkililerinin, ENKS savaşçılarına silah vereceğini söylediğini anlatan Kurdo, Kürtler Kürdistan’ın 4 parçasında birlik oluyor. Bu çok güzel birşey. Kürt halkı ancak birlikle kendini savunabilir, direnebilir. Kürtler ortak bir savunma gücü kurmalılar. Kürtlere yönelik nerede bir tehlike varsa, o güç harekete geçmeli ve halkı korumalı” ifadelerini kullandı.

‘PEŞMERGEYİ BİZ İSTEDİK’

Diğer yandan ANF'ye konuşan Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim, “Kobanê’de insanlık, direniş, vatan sevgisi kazandı. Kobanê 21’inci yüzyılın direniş kalesi oldu” dedi.

Kobani de direnişe dahil olan Burkan El Fırat güçlerinin Kobanê’de yaşamını yitiren direnişçilerine de değinen Müslim, demokratik Suriye’den yana olan tüm güçler ile birlikte hareket edeceklerini belirtti. Uluslararası Koalisyon güçlerinin bombardımanına ilişkin de konuşan Müslim, “YPG, YPJ direnişi olmadan koalisyonun bombardımanı sonuç vermezdi. Irak’ta ki Hit kentine aralıksız bombardıman düzenleyen koalisyon uçakları, sonuç alamadı ve Hit düştü. Çünkü karada yürütülen güçlü bir direniş yoktu. Bu yüzden koalisyon güçlerinin bombardımanı YPG, YPJ direniş ile birleşince sonuç veriyor” dedi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge gücünün Kobanê’ye gelişine de değinen Müslim, “Biz istedik güney hükümeti onayladı ve peşmerge geldi. Gücümüze güç kattı. Bu yüzden istemediğimiz söylemi Kürtlerin birlikteliğini manipüle etme amaçlıdır” diyerek hem koalisyon güçleri hem de peşmergeye teşekkür etti.

IŞİD LİDERİ BAĞDADİ SES KAYDIYLA ORTAYA ÇIKTI

Youtube'da yayınlanan 17 dakikalık ses kaydının Bağdadi'ye ait olduğu iddia ediliyor ve 13 Kasım saat 17:05'te yüklendiği dikkat çekiyor. Bağdadi ses kaydında Musul'da 'ilan ettiği' halifeliğin artık Suudi Arabistan, Yemen, Cezayir ve Mısır'a yayıldığını söyledi. Destekçilerine, yılanın başı olarak nitelendirdiği Suudi Arabistan yöneticilerine ve bu ülkedeki Şiilere saldırma çağrısı yaptı.

Mısır'daki Ensar -ül Beyt-ül Makdis grubunun kendisine 'bağlılık yemin' etmesinden de memnuniyetini dile getirdi. Yemen'deki destekçilerini Şii Zeydi kolundan olan Husilere saldırmaya çağırdı. Bağdadi, ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD'i hedef alan operasyonlarının 'başarısızlığa uğradığı'nı savundu.
"Koalisyon karaya inmek zorunda kalacak"

"ABD ve koalisyon bizden korkuyor. İsrail de bize karşı fakat açıklamaktan korkuyor" diyen IŞİD lideri, "Yahudiler ve Haçlılar Hilafetimizin kurulmasına karşı propaganda yürütüyor. Koalisyonun başarısız operasyonu sadece bizim üzerimize bomba yağdırmaktan ibaret. Onlar bizim askerlerimizle savaşacak güç göndermekten korkuyorlar o yüzden kara kuvvetler göndermeyeceğiz diyorlar. Aynı zamanda kafir olmuş Müslüman gruplara yardım etmek ve donatmak üzerinden gidiyorlar. Bu eğitilen güçlerle birlikte IŞİD’in ele geçirdiği bölgeleri geri almak istiyorlar fakat gördük nasıl kaybediyorlar başarısız oluyorlar" dedi.

Bağdadi, Obama'nın Irak'a 1500 asker daha gönderdiğini hatırlatıp, "Karaya inmek zorunda kalacaklar" yorumunu yaptı.