BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,06
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika IŞİD'e Til Şeir şoku

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD'in gelmesiyle gitmesi bir oldu, ABD bombaladı işid aldığı Til Şeir tepesini jet hızıyla kaybetti işte Kobani'de son durum.

Abone ol
KOBANİ'de IŞİD Til Şeir köyünü düşürmüştü, ancak gelmesiyle gitmesi bir oldu ABD jetleri son dakika haberlere göre bomba yağdırınca IŞİD köyü kaybetti, işte Kobani'de son durum.

Bir son dakika haber de Rasulayn'dan geldi. IŞİD Rasulayn'ın kuzeyindeki stratejik bölge olan Tel Ebsad tepesini ele geçirdi. Kürt kaynakların verdiği bilgiye göre bu hamlesiyle IŞİD büyük bir avantaj elde etti.

  YENİ GELİŞME : YOĞUN ÇATIŞMA BAŞLADI  

Rojava’nın Kobani kentinde IŞİD ile Kürt güçleri arasındaki çatışma Kobani’nin doğusunda şiddetlendi. Kentten yüksekselen dumanlar, Suruç ilçesinden görülüyor. Ağır silahların kullanıldığı çatışmanın sürdüğü öğrenildi.

YPG savaşçıları sabah erken saatlerde önceki gün çekildiği Tıl Şeir tepesini IŞİD’in elinden geri almıştı. Dün gece ABD ve koalisyon güçlerine ait savaş uçakları Tıl Şeir tepesine hava saldırıları düzenlemişti.

TIL ŞEİR'İN DURUMU

Terör örgütü IŞİD, kısa süre önce kontrolüne geçirdiği Kobani (Ayn el Arap) bölgesindeki Tel Şeir tepesine bayrak dikmişti. Ancak bu durum jet hızıyla değişti.

IŞİD JET HIZIYLA KAYBETTİ

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD'in kontrolüne geçen Til Şeir köyünü bombaladı. Dün köyü ele geçiren IŞİD jet hızıyla da Til Şeir'i kaybetti.

kobani-bombardiman.20141024084422.jpg

IŞİD KAYBOLDU

Bayrak dikerken Suruç sınırdan da görülebilen bazı silahlı gruplar, bombalamanın ardından gözden kayboldu.
işid-til-şeir-köyü-kobani-işid-bayraği.jpg
Saldırı sonrası bölgeden yoğun ateş ve duman yükseldi.

GELEN PEŞMERGE YOK

YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, kentin doğu ve batı cephesinde çok şiddetli çatışmaların devam ettiğini, özellikle doğudaki Kaniya Kurda mahallesi ve Til Şeir köyü etrafında çatışmaların şiddetlendiğini söyledi.

kobani-til-şeir-köyü.jpg
"Şimdiye kadar Peşmerge Kobani'ye ulaşmadı" diyen Hesen, "Sanırım henüz Kürdistan'dan çıkmamışlar" dedi. Hasan askerlerin intikali ile ilgili kendileri ile henüz bir görüşme yapılmadığı için bir hazırlıklarının da olmadığını söyledi.

PEŞMERGE KOBANİ'DE KALACAK

Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver Peşmerge'nin "Kobani'de tek bir IŞİD üyesi bile kalmayana kadar kentte kalacağını"söyledi.

Kobani'ye gidecek Peşmerge sayısı, silahları ya da ne zaman kente gideceklerine dair sorulara "askeri konular" olduğu için yanıt vermeyen Yaver, Peşmerge'nin kendi silahları ile Kobani'ye gideceğini söyledi.

Yaver askerlerin Kobani'ye nakli sırasında IŞİD saldırısı tehlikesi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

KAÇ PEŞMERGE GİDECEK BELLİ OLDU

Bu arada kentte IŞİD'e karşı savaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG)'ye takviye olarak gelmesi planlanan Peşmerge güçleri ile ilgili ayrıntılar giderek netleşiyor.

Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesini onaylanan IKBY parlamentosunda konuşan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, askerlerin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani'ye geçeceğini söyledi. Rûdaw'ın haberine göre Kadir "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dedi.

Bakan, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış özel kuvvetlere mensup 200 peşmergenin Kobani'ye gönderileceğini belirtti.

ERDOĞAN : ABD BİZE RAĞMEN YAPTI DEMİŞTİ

Letonya'da resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gönderilecek peşmerge sayısının 200 olduğunu söyledi.
  • Erdoğan Suriye'deki en büyük Kürt partisi olan PYD'nin ilk aşamada peşmergeyi kabul etmediğini, daha sonra kabul ederek IKBY ile 200 sayısında anlaştıklarını söyledi.
  • Erdoğan, ABD'nin YPG'ye yaptığı silah yardımını "Türkiye'ye rağmen gerçekleştirdiğini" söyledi. Cumhurbaşkanı Obama'nın da PYD'yi terör örgütü olarak gördüğünü kendisine söylediğini aktardı.



DEMİRTAŞ : BİZE SÖYLESEYDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da Erdoğan'ın sözleri üzerine bir açıklama geldi.

Demirtaş, Erdoğan'ın "Kobani'ye peşmerge gönderilmesini Obama'ya biz önerdik" sözleri üzerine "Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu Obama'ya önermeden önce, bizlere önermeliydi. Güvensizlik böyle oluşuyor" diye konuştu.


ÖSO KOBANİ'YE GİDİYOR


Kobani'yle ilgili bir son dakika karar da ÖSO'dan geldi. Özgür Suriye Ordusu, IŞİD'le çatışan Kürt güçlerine destek vermek için Kobani'ye 1350 kişilik bir güç göndereceğini açıkladı. Karara imza atan grupların sözcüsü Ankara'ya da bilgi verildiğini söyledi.

öso-kobaniye-gidiyor.jpg

ERDOĞAN İSTEMİŞTİ

ÖSO'nun Kobani'ye gitmesi fikri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirilmişti. Erdoğan, Letonya'da yaptığı açıklamada "İki önemli grup var ki burada, bunlar Kobani'de önem arz edebilen, iş görebilecek gruplardır. İlk tercihimiz Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ikincisi peşmerge. Ki biz peşmergelerin kontrollü geçişine müsaade ederiz dedik. Tabii PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi, sonra kabul etti." demişti.

  • İMZA ATAN ÖSO GRUPLARI
    Karara ÖSO'ya bağlı şu gruplar imza attı:
  • İslam Ordusu
  • Şam Tugayı
  • Suriye Devrimciler Cephesi
  • Beşinci Tugay
  • Hazm Hareketi
  • Mücahidin Ordusu