BIST 9.883
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.455,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'nu indirmek için harekete geçtiler!

CHP'deki Kemal Kılıçdaroğlu muhalifleri, seçim başarısızlığının hesabını sormak için düğmeye bastı.

Abone ol

CHP’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine karşı çıkan milletvekilleri seçim sonuçlarının ardından ilk değerlendirmeyi yapmak üzere bir araya gelecek.

Çatı aday İhsanoğlu'na karşı çıkanlar arasında yer alan bir milletvekili “Seçim sonuçlarını değerlendireceğiz, ne yapılması gerektiğini konuşacağız” dedi.

HESAP SORACAKLAR


Al Jazeera'den Sibel Demirci Erdem'in haberine göre, İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıkan ve seçim sonuçlarını başarısızlık olarak gören muhalif milletvekilleri parti yönetiminin hesap vermesini bekliyor. Değerlendirme toplantısında kurultay taleplerinin de dile getirilmesi bekleniyor. Muhalif kanat, CHP yönetiminin ‘tabanın isteği doğrultusunda bir kurultay toplanması ve parti yönetiminin de özeleştiri yapmasını” istiyor.

İHSANOĞLU'NU İSTEMEMİŞLERDİ

CHP’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine ulusalcı kanatta yer alan Süheyl Batum, Nur Serter, Birgül Ayman Güler, Dilek Akagün Yılmaz’ın yanı sıra CHP içinde 'sol kanat'ta yer alan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de karşı çıktı. Bu isimler İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi aşamasında imza da vermedi. İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine tepki gösteren isimler arasında eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da vardı.

KILIÇDAROĞLU, 'RİSK ÜSTLENDİM' DEMİŞTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nun aday gösterilmesinin ardından Haziran ayında Halk TV’de katıldığı bir programda İhsanoğlu'nun aday gösterilmesiyle bir risk üstlendiğini söylemişti:

“Bir risk üstlendiğim doğru. Risk üstlendim mi? Üstlendim, bir parti yönetiyorum. Eğer bir lider risk üstlenmezse sorun var demektir. Fakat riski nasıl üstlendim? Ülkenin geleceği için üstlendim. Cumhurbaşkanı adayını belirlerken, bir partinin çıkarlarını ya da kendi partimin benim çıkarlarımı öne alıp aday belirlersem bu doğru olmaz.”

HATALI BİR STRATEJİ İZLEDİ

CHP yönetimi seçim sonuçlarıyla ilgili olarak "Kurultaya gerek yok" dese de muhalif kanattaki isimler "Kılıçdaroğlu 'risk aldım diyordu, hatalı bir yöntem ve strateji izlendi. Bunun gereğini yapmalı’ diyor.

TÜZÜĞE GÖRE KURULTAY TOPLAMAK ZOR

CHP’de olağan kurultay 2014 içinde yapılacaktı ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle 23 Haziran’da yapılan Parti Meclisi toplantısında kurultay ertelendi. CHP Tüzüğü'ne göre olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için Parti Meclisi kararı ya da delegelerin beşte birinin noterden onaylı imzalı başvurusu gerekiyor.

GENEL BAŞKAN NE DERSE O!

Ancak olağanüstü kurultay için imza toplansa bile kurultayın açılıp gündemine seçim maddesinin eklenmesi zor görünüyor. Çünkü CHP tüzüğü “Olağanüstü toplantıda yalnız gündemdeki konular görüşülür, seçim yapılmaz. Ancak Genel Başkan gündeme seçim maddesi koyabilir. Olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyeleri, üye tam salt çoğunluğunu sağlıyor ise gündeme güvenoyu ve seçim maddesi konulabilir” deniyor.

İSYAN BAYRAĞI ÇEKMEZLER

Yani muhalifler olağanüstü bir kurultay çağrısı yapsa bile kurultay gündemine seçim maddesinin eklenmesi için delegenin salt çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor. Parti yönetiminin elindeki en büyük koz ise genel seçimlerde belirlenecek milletvekili aday listesi. Haziran ayında yapılacak genel seçim veya olası bir erken seçim nedeniyle parti kadrolarının ve milletvekillerinin büyük çoğunluğunun bu koz nedeniyle yönetime karşı isyan bayrağını çekmeyeceği yorumları da yapılıyor.