BIST 9.800
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.458,84
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan çok sert HSYK yorumu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na başdanışmanlık edecek isimler belli oldu.

Abone ol
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, savcı ve hakimlere yapılan zammı eleştirdi! HSYK seçimleri öncesi yapılan zam için rüşvet değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, demokrasinin sandıktan ibaret olmadığını söyledi. Bu arada Parti Meclis'ine giremeyen Erdoğan Toprak ve Murat Özçelik, Kılıçdaroğlu'nun yeni başdanışmanları belli oldu. 

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda seçilen Parti Meclisi (PM) üyeleri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.
 
Toplantının açılışında PM'nin en genç üyelerini yanına alarak bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, kurultayın bir şenlik havası içinde yapıldığını söyledi.
 
"CHP'de kurultaylar olur, ama kavgalar da olur" şeklinde bir algı oluşturulduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bu algıyı yıktıklarını, yerle bir ettiklerini belirtti.
 
Kılıçdaroğlu, "CHP, demokrasinin en zayıf olduğu dönemde bütün Türkiye'ye demokrasi dersi verdi" dedi. "Hem benim, hem sizlerin sorumlulukları var" açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
"Bu yönetimi Türkiye hak etmiyor. Sadece biz kaygıyla izlemiyoruz. Bütün çağdaş dünya kaygıyla izliyor. O kaygıyı giderecek olan bizleriz. Amacımız ne Demokrasisi zengin, insanı zengin bir toplum yaratmak. Huzur içinde yaşayan ama demokrasi yolunda birbiriyle yaşayan bir toplum yaratmak."
 
‘DEMOKRASİ SANDIKTAN İBARET DEĞİL’
 
Demokrasinin sadece sandıktan ibaret olmadığının altını çizen Kılıçdaroğlu, "Sandıktan çıkanların ülkeyi yönetirken hukukun üstünlüğüne uyması gerekir. 'Sandıktan çıktım, istediğimi yaparım'... Bu demokrasi değildir, istediğimi yaparım. Beni seçenler beni denetleyecek. Denetimsiz bir yönetim olmaz" diye konuştu.
 
HAKİM VE SAVCILARA SESLENDİ
 
12 Ekim'de HSYK seçimleri olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, iktidarın bütün gücüyle seçimlere yoğunlaştığını söyledi.
 
"Başbakanı ziyaret ediyorlar bazıları, özel rüşvet taleplerinde bulunuyorlar" görüşünü iddia eden Kılıçdaroğlu, "Olur diyorlar. 'sizin maaşlarınızı artıracağız yeter ki bizim istediklerimizi HSYK'ya seçin.' Bütün savcılara ve hakimlere sesleniyorum; eğer bu ülkede adalete saygı duyulacaksa, o saygıyı önce siz duyacaksınız, siz sağlayacaksınız. Siyasal rüşvete teslim olan bir adaletten, adalet beklenemez. Adaleti güçlü kılmak istiyorsanız, 'ben siyasal erke bile karşı çıkarım, çünkü ben yargıcım, ben toplumun vicdanıyım' diyecekseniz siyasal rüşvete karşı çıkacaksınız. Bunu yapmayan yargıca yargıç, savcıya da savcı denmez. Geldiğimiz süreçte bütün bu gerçekler hepimizin önünde duruyor."
 
‘VESAYETİN TA KENDİSİ’
 
Dün 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin iktidar olmadan önce ve olduktan sonra hep vesayetlere karşı çıktığını söylediğini aktardı.
 
Kendilerinin de vesayete karşı çıktığını bildiren Kılıçdaroğlu, "Hangi siyasi görüşten olursa olsun, siyasal partilerin hukuk dışında egemen bir vesayeti reddetmeleri, demokrasi açısından büyük bir kazançtır. Ama bunu söylemde değil eylemde de gerçekleştirmeleri gerekir. AKP, vesayetten şikayet etti, şimdi yeni bir vesayetin ta kendisi" değerlendirmesinde bulundu.
 
İktidar partisinin "anayasayı değiştirelim" dediğini, kendilerinin de olumlu yanıt verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, 60 madde üzerinde uzlaşma sağlandığını hatırlattı.
 
Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Demek ki daha sağlanacak maddeler vardı. Dedik ki 'şu başkanlık teklifini geri çekin.' 'Daha fazla madde üzerinde uzlaşma sağlayabiliriz.' Hayır, çekmediler. Kamuoyu biliyor mu Hayır. 'Nasıl bir model 'Bize özgü bir başkanlık sistemi getireceğiz.' Hukuku ayaklar altına alan bir başkanlık sistemi. Biz direndik, onlar çekildiler. Anayasayı, çağdaş normlara ulaştırmak bizim görevimizdir arkadaşlar. Bir teklifte daha bulunduk. 'Gelin darbe hukukunu değiştirelim' dedik. 12 Eylül sadece anayasa değil ki bir dizi yasanın içinde var zaten bu darbe hukuku. Teklif de verdik, dediler ki 'Siz söylersiniz iş uygulamaya gelince vazgeçersiniz.' Arkadaşlara, hangi yasaları değiştirmek istiyorsak kanun tekliflerini verin talimatı verdim. Buyrun kim samimi, kim samimi değil? Vazgeçtiler, değiştirmediler. Neden? Çünkü kurdukları vesayet sistemi vardı, 12 Eylül vesayet sisteminin hukuk altyapısına sarılmışlardı, onu yok etmek değil, onu tahkim ediyorlardı, kendi vesayetleri için ve tahkim ettiler. Bu gerçeğin de çok iyi bilinmesi lazım. Kim demokrat, kim demokrat değil. Kim vesayetten yana kim vesayete karşı Kim hukukun üstünlüğünü, kim üstünlerin hukukun savunuyor bunu herkesin bilmesi lazım."
 
KILIÇDAROĞLU'NA YENİ BAŞDANIŞMANLAR
 
Kılıçdaroğlu'nun yeni başdanışmanları belli oldu. Bundan sonra Kılıçdaroğlu'nun en yakınında, başdanışman olarak Erdoğan Toprak ile Murat Özçelik olacak.