BIST 9.926
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.444,41
HABER /  GÜNCEL

FLAŞ! 28 Şubat ilk kez sivillere uzandı

28 Şubat soruşturmasında 6. dalga. Operasyon askerlerden sonra akademi dünyasına uzandı.

Abone ol

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında aralarında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 4 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarttı.

GÜRÜZ VE ÖZMAL BULUNAMADI

Gözaltılar için eve giden polisler, Kemal Gürüz ve Erdoğan Özmal'ı adreslerinde bulamadı. Prof. Kemal Gürüz'ün yurtdışından Pazar günü Türkiye'ye döneceği öğrenildi.

Serdar Arıtürk ve Kenan Demir ise Ankara Adliyesi'ne getirildi

GÜRÜZ VE EŞİ GEMİ SEYAHATİNDE

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün avukatı Sedat Aksakallı, eşiyle birlikte gemi seyahatine çıkan Gürüz'ün pazar günü sabah saatlerinde İzmir'de olacağını belirtti. 

PAZAR SABAHI İZMİR'DE OLACAK

Gemi seyahatinde olduğu için Türkiye'ye gelmesinin zaman alacağını belirten Aksakallı, Gürüz'ün İzmir'den polis nezaretinde gelip gelmeyeceğinin pazar günü belli olacağını kaydetti. Aksakallı, gelmesinin ardından Gürüz'le birlikte savcılığa gideceklerini kaydetti.

DALGA İLK KEZ SİVİLLERE UZANDI

Operasyonun 6. dalgasında ilk kez siviller hakkında gözaltı kararı çıkmış oldu. Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile birlikte 3 eski YÖK yönetim kurulu üyesi Serdar Arıtürk, Erdoğan Özmal ve Kenan Demir için savcılık gözaltı kararı çıkarıldı.

28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar yapılan 5 operasyonda aralarında emekli Org. Çevik Bir, emekli Tümg. Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri gibi askerler gözaltına alınmıştı.

ERGENEKON DAVASININ TUTUKSUZ SANIĞI

6 Aralık 1995 tarihinde YÖK Başkanı seçildi. Daha sonra aynı göreve, Cumhurbaşkanı tarafından ikinci kere atandı. 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Ergenekon soruşturmasının tutuksuz sanığıdır. Gürüz Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini sürdürüyor.

FİŞLEME MERKEZİ GÜRÜZ'ÜN DÖNEMİNDE KURULMUŞTU

Yüksek Öğretim Kurumu’nda (YÖK) 28 Şubat sürecinin son izi olan “Toplumsal Faaliyet Birimi” geçtiğimiz aylarda kaldırılmıştı. YÖK Başkanlığı, 29 Şubat 2012'de “İrtica ile Mücadele” konusunda alınan kararları üniversitelere bildiren “Toplumsal Faaliyet Birimi”ni kaldırdı.

“Toplumsal Faaliyet Birimi”, 14 yıl önce Kemal Gürüz'ün başkanlığı döneminde kurulmuştu.Bu birim, akademisyenlenin atama ve terfi süreçlerini idelojik gerekçelerle yönlendirdiği, bir nevi fişleme yaptığı iddiasıyla tartışmaların odağındaydı.

SAVCILIK YÖK'TEN BİLGİ İSTEMİŞTİ

Sözkonusu birim son 5 yıldır etkin değildi. 28 Şubat soruşturması kapsamında savcılık YÖK’ten bilgi isteyince yeniden gündeme geldi. Kurul da birimin faaliyette olmadığını bildirmişti.