BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,75
ALTIN 2.407,49
HABER /  GÜNCEL

Karayalçın'dan İnönü'ye sürpriz teklif

Solda birlik adına siyasi trafik hız kazandı. Erdal İnönü Celal Doğan'a SHP'yi adres gösterdi. SHP'li Murat Karayalçın, Erdal İnönü'ye teklif götürdü. Peki neydi o teklif

Abone ol

Halka ve Olaylara Tercüman Yazarı Metin Işık soldaki arayışlara değindi. Kamuoyunun gözünden kaçan ilginç teklifi yazan Işık, yazısıyla Karayalçın'ın şok teklifinin perde arkasını yazdı.


SHP istihdam kurultayı için Ankara'dayız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, öğretim üyeleri başta olmak üzere "seçkin ve kalabalık" bir topluluk var.

Nihat Matkap, Mustafa Kul, Fehmi Işıklar, Ayça Akpek, Mehmet Kerimoğlu, Bülent Danışoğlu oturumları yönetti. Hülya Doğruak organizeye katkıda bulundu.

Hak-İş'ten Salim Uslu konuşması en beğenilen isim oldu. KESK Genel Başkanı Sami Evren'in yaklaşımı vasat, hatta oportünist bulundu. İstihdam Kurultayı gerçekten bir ihtiyacın ürünü.

"örtülü" rakam dahil Türkiye'de 17 milyon işsiz var.

DTP Genel Başkanı Yaşar Okuyan'ın yaptırdığı "sorun önceliği anketinin" birinci maddesi işsizlik, ikinci maddesi ise yolsuzluk.

SHP istihdam kurultayı ile kronik bir yaraya parmak bastı. Yoksulluk programının devreye sokulması çağrısında bulunan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın işsizliğe "acil çözüm olarak" olarak da GSMH'nın bir bölümünün özel istihdam paketi için ayrılmasını istedi. Lüks ithalat vergilerinin artırılmasını savundu. Yâni devlet destekli fon ve yerli malı kullanmayı teşvik eden akılcı bir sistem önerisi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel IMF ile yapılan faiz fazlası yüzde bir orana karşılık olan 3 milyar doların işsizlik ve eğitimde kullanılmasını önerdi. 2003 yılında hız kesse de plansız ve alt yapısız büyüme hızı ile 17 milyon işsize her yıl 650 bin kişinin eklendiğini söyledi. Tarımın istihdam artırıcı bir sektör olmadığını savundu.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnsan Tunalı Türkiye'nin geleceğinde eğitimli insanların işsizliğinin önemli bir tehlike oluşturacağını hatırlattı.

18-26 yaş grubu eğitimli işsizlerin Devlet tarafından işverenden kesilen istihdam vergisi fonundan iş sahibi olması gerektiğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Refik Erzan ve Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erinç Yeldan da istihdamın devlet eliyle alınacak acil tedbirlerle sağlanmasını istedi. Bazı konuşmacılar da Arjantin modeli benzeri GSMH endeksli özel istihdam paketi ve ithal ikameli istihdam modellerinin yanı sıra İsrail Modeli olarak da anılan bizde, "yarıcı" diye yıllardır uygulanan sözleşmeli tarımın da aile hesabı ile işsizliğin önlenmesinde çare olarak ortaya koydu.

SHP'nin başarılı istihdam kurultayı bazı gazete sütunlarına veya tv ekranlarına sadece "Kelkit projesi" yönüyle yansıtıldı. Kelkit projesi organik tarım açısından başarılı bir örnek olsa da istihdam kurultayının sadece bu projeyle ağırlıklı yer alması garipsendi.

Karayalçın-İnönü görüşmesi

SHP'DE solda birlik adına siyasi hareketlenme de başladı. Murat Karayalçın, Erdal İnönü'ye SHP'nin başına geçmesini önerdi. Bu öneri sanki İnönü'ye üçüncü şahıslar tarafından yapılmış gibi yanlış yansıtıldı. Doğru değil.

İstanbul'da 15 gün önce bir cumartesi günü yapılan toplantıda Karayalçın İnönü'ye öneriyi bizzat götürdü. İnönü'nün SHP'ye sade üye olarak katkıda bulunma sözlerine karşılık, "hayır başında olmanızı istiyoruz" cevabını verdi.

Düşünme vakti isteyen İnönü bu öneriye sıcak. Kesin kararını temaslarından sonra verecek ve yakında Murat Karayalçın'ı arayacak. İnönü önceki gün ABD'den Ankara'ya döndü. Ayağının tozuyla Ankara Hoşdere Caddesinde kitap imza gününe katıldı. Akşam da yeğeni CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan'ın doğum gününe. Doğum gününde ailesiyle siyasete dönme kararını tartıştı.

İnönü, yeni bir parti için destek isteyen Celal Doğan'a SHP adresini gösterdi. CHP'den kopacak bazı milletvekilleri de SHP'ye yöneliyor. Solda birlikle ilgili değerlendirmelere yarın devam edeceğiz.

Yazı:Metin Işık
Kaynak: tercuman.com.tr