BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.435,77
HABER /  DÜNYA

Karadziçi CIA saklamış

Karadziç "ben ABD ile anlaşmıştım" demişti. İşin içinde CIA'da varmış.

Abone ol İngiliz Independent gazetesi, soykırım suçlamasıyla Lahey’de yargılanmaya başlanan Karaciç’in yakalanıncaya kadar CIA tarafından saklandığını yazdı.

Bosna Savaşında soykırım uygulamakla suçlanan dönemin Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç’in Hollanda’nın Lahey kentinde savaş suçları mahkemesindeki davası sürerken İngiliz Independent gazetesi ilginç bir haber yayınladı. Belgrad muhabiri Vesna Peric Zimonjic’in haberine yer veren Independent, “Karaciç anlaşmayı bozana kadar CIA tarafından korunuyordu” başlığını kullandı.

Independent’ın haberi şöyle:

“Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, Dayton barış anlaşmasından sonra, Amerikan koruması altında yaşıyordu. Ta ki, CIA, telefon konuşmalarını dinlerken, Karaciç’in,kendisiyle yapılan gizli anlaşmayı ihlal ettiğini tespit edene kadar. Bu gizli anlaşmaya göre, Karaciç, bir daha siyasete karışmayacağına dair ABD’lilere söz vermiş.

Bu iddialar, Sırbistan’da yayımlanan Blitz gazetesindeki bir haberde yer aldı. Gazete, Karaciç’in 2000 yılına kadar ABD koruması altında olduğunu iddia ediyor. Kaynak olarak ise adını vermediği, ‘iyi haber alan bir ABD ishihbarat yetkilisi’ni gösteriyor.

Dayton anlaşmasının mimarı ABD’li diplomat Richard Holbrooke ise, Karaciç ile herhangi bir anlaşma yapılmadığında ısrar ediyor. Holbrooke, geçtiğimiz Perşembe günü CNN televizyonunda bir soru üzerine bu iddiaları ‘düpedüz yalan’ diyerek reddetmişti.

BUHA: ANLAŞMA YAPILIRKEN ORADAYDIM

Buna karşılık şimdi gizli anlaşma iddiaları, Bosna’daki savaşın iki tarafı olan Bosnalı Sırp ve Müslümanların iki eski yetkilisi tarafından da doğrulanıyor. Bosnalı Sırpların eski dışişleri bakanı Aleksa Buha, Belgrad radyosuna yaptığı açıklamada, Karaciç ile ABD’liler arasındaki gizli anlaşma yapıldığı sırada kendisinin de hazır bulunduğunu, anlaşmanın 1996 yılında 18 Temmuz’u 19’una bağlayan gece yapıldığını söyledi.

Bosna Müslüman hükümetinin eski dışişleri bakanlarından Muhammed Şakirbey de Mostar’da yayımlanan Dnevni gazetesine verdiği demeçte, gizli anlaşmanın varlığından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü yetkilisi ABD’li diplomat Robert Frowick vasıtasıyla 1996 yılında haberdar olduğunu söyledi.”