BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.236,02

Kafamızdaki karışık sorular

Kaybeden sadece halk

Hayat hepimizi zekâsı ve kültürü derecesinde karşılar ve çapımız kadar mana yükleriz ona. Yaşanan olayların beynimizde ruhumuzda bıraktığı anlam ve mana aynı olmasına imkân yok bence bu farklılıklar parmak ucumuzdaki iz kadar farklıdır aslında.

Hayatta kalma gayesi herkeste vardır ama bunu başarmak için seçilen yollar kullanılan bireysel yeterlilikler hepimizde farklı farklı gelişir ve uygulamaya konulur

Bölünse ne olur ülke Türkiye karlı mı çıkar zararlı mı?

Karı ne olur zararı ne olur?

Soru işte

Bazen hepimizin istemeye istemeye sorular gelir ya akılına, hadi ben düşündüm de benim dışımdaki insanlar nasıl düşünüyor diye de merak ettim..

Bu anlayıştan hareketle ülkemiz içinde bulunduğu durumun bireylerdeki etkisi geleceğe dair fikirlerini öğrenmek istedim

Eş dost arkadaş hepimiz dost meclislerinde bazen hiç tanımadıklarımızla ortak ortamlarda kafa yorarız ya onun gibi bir şey. Yapmaya çalıştığım ne bir anket nede bilimsel verilere dayanmayan sadece akıllarda dönen şeylere ayna tutmak ve görüntüye bakmaktan ibaret.

Konuştuklarım her yaştan her görüşten Türk ve Kürt olarak kendini ifade eden kişilerden ibaret. Tamamı şehirlerde yaşayan farklı sosyal, kültür ve ekonomik yapıdaki kişilerden oluşmaktadır. Seçtiğim kişilerin tamamı facebook arkadaş listelerimden kişilerdi.

Sorum net

Ülke bölünürse ne olur Türkiye karlımı çıkar zararlımı?

İlk tepki susmak oldu uzun süre soruya cevap vermek istemediler önce.

Sonra

Çok kötü olur

Daha sonra ki aşama çok kan akar

Bazıları da olmayacak bir şey için cevap yazmam tarzında oldu

Ülkenin çökeceği ve buna benzer afet uyarlamaları

Bu cevaplar Türk Kürt hiç fark etmeden aynı tepkiyle karşılaştım

Biraz daha devam ettiğinde Türklerin çoğunda tarihi sorumluluk ve ecdadın emaneti olan toprak kaybı noktasında hassaslaştığını ve toprak kaybına tahammülün olmadığını aldım cevap olarak.

Kürt arkadaşlarınsa Türkiye’nin toprak kaybedeceğini ama bu durumun uzun vadede Kürtlere kazancı olur mu tereddütlerinin olduğunu belirttiler.

Kan akması durdu çatışma yok. Sınırlarda güvencede. Ve bölündü ülke Türkler mi karlı çıkar Kürtler mi karlı çıkar sorusunu yönelttiğimde

Türklerin tamamına yakınının Türklerin karlı çıkacağı cevabını alırken Kürtlerin yine tamamına yakınının Kürtlerin zararlı çıkacağı yönde kanaatler aldım.

Burada enteresan bir durum var. Her ne kadar konuştuklarım Kürtlerin tamamını temsil etmese de yaşanan süreçte bir yerlerde yanlış var hatalı giden bir durum var.

Kimse bölünsün istemiyor, ama kimsede bu yönde elini taşın altına koymuyor. Hatta kimsede bölüneceğine inanmıyor.

O zaman bir alternatif oda birileri bulanık suda balık tutuyor.

Alan memnun satan memnun.

 Politik amaçlara yönelik sadece pazarlama taktikleri silah namlusu ucunda halka dayatılıyor.

 Bu Kürtler içinde böyle Türkler içinde aynı.

Dükkânı yakılan yıkılan bir Kürt esnaf üzülmüyor, üzülen arkadaşına üzülme ben çok sevinçliyim dükkânda bir liralık mal yoktu ama şimdi ben oradan en az 50 bin lira devletten tazminat alacağım diyorsa burada durup düşünmek lazım.

Ben o dükkânı bilerek isteyerek kendilerinin yaktığı sonucuna varırım ki kesin olmamakla beraber Cizre den gelen resimlerde harabeye dönmüş işyerlerinde de aynı senaryonun haksız kazanç elde etmek isteyen devleti birincil müşteri yerine koyan sorumsuz insanların mahareti olduğu sonucunu çıkarırım.

Dükkânların camları tamamen kırık içinde tezgâh yok raf yok.

Belli ki önceden boşaltılmış neden zavallı dükkân başına gelecekleri biliyormuş.

Devlet bu konuda biraz uyanık olmalı orda olanların bedeli senin benim sırtıma sarıldığı sürece. Edenin cebine kar olarak girdiği sürece bu yakma yıkma kültürü tükenmez. Eğer oradaki zararlar devlet tarafından meydana getiriliyorsa elbette halkın mağdur edilmemesi lazım ama oranın halkı yaptığının bedelini kendisi ödemiş olsa emin olun kendini siper eder camına bir taş bile attırmaz. Kimseden ses çıkmıyor kimsenin şikâyeti yok terörden. Hatta sözde özgürlüğe giden yolda bedel ödenecekse de o bedeli ben değil orda yaşayanlar ödemeli

Aksi halde silahla beceremediklerini ülkeye verecekleri büyük ekonomik yükle mali olarak çökertecekler

Kısacası orda olanlar bölünmeye değil ticarete dönük anlayışın ahlaksız sahnesi.

Kaybeden halk, gelecek ve kardeşlik duygularıyken

Kazanan: silah tüccarları, kandan beslenen siyasiler, eşkıya larla, varlık sebebini teröre dayayanlar, ve emperyalist ya da Ortadoğu’da kendine rol biçen hayal perest ülkeler.

Çaresi: herkesi eşit şekilde kucaklayan merkeze insanı yerleştiren yeni bir anayasa, Kararlı ve tutarlı bir yönetim.