BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kabe'de vinç faciası 17 Türk hacı adayı öldü

Mekke'de Cuma günü Kabe'de yaşanan vinç kazasında vefat eden Türk hacı adaylarının sayısı 17'ye yükseldi. Kabe'deki vinç faciasında 132 kişi hayatını kaybetti.

Abone ol

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde Kabe'de tavaf alanı genişletme çalışmalarında kullanılan vincin devrilmesi sonucu ölü sayısı 132'ye çıktı. Türk hacı adaylarından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17'ye yükseldi.

Mekke'de etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkilemiş, Kabe'de tavaf alanını genişletme çalışmalarında yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki vinç yıldırım düşmesi sonucu devrilmişti. Kazada 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 238 kişi ise yaralanmıştı.

kabede-vinç-faciasi-17-türk-haci-adayi-öldü.20150914161212.jpg

TÜRK HACI ADAYLARINDAN KÖTÜ HABER

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Haremeyn) İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yeni bir açıklamaya göre ise vefat edenlerin sayısı toplam 132'ye yükseldi. Türk hacı adaylarından hayatını kaybedenlerin sayısı da 17'yi buldu.

BAZILARI NAMAZ KILMAYA DEVAM ETTİ

Olayla ilgili başka görüntüler internete düştü. Amatör kameraya yansıyan görüntülerde alanda bulunan hacı adaylarının tavaf namazının ardından alanda beklediği bazılarının ise namaz kılmaya devam ettiği görüldü.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Hemen ardından ise vince ait parçaların hacı adaylarının üzerine düştüğü görüntülendi. Dışarıdan çekilen başka bir görüntüde ise vincin nasıl çöktüğü kaydedildi. Kabe'yi büyütmek için 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 50 vinç gece gündüz görev yaptığı belirtilirken meydana gelen kaza sonucu inşaat çalışmalarının hac görevi sona erene kadar durdurulduğu bildirildi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI ARTABİLİR

Muaysım Morgu'nda henüz kimlikleri tespit edilmeyen değişik ülkelerden 37 hacı adayının bulunduğuna dikkat çekilerek kazada vefat eden Türk hacı adaylarının sayısında artış olabileceği belirtildi.

Diyanet, kazada ölen Türkiye vatandaşlarından bazılarının ismini açıkladı.Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Başkanlığı'nın açıkladığı isimler şöyle:

1- Kadir Gökmen

2- Ramazan Özmen

3- Şükrü Karatepe

4- Metin Yazgan

5- Erol Karaağaçlı

6- Süleyman Eskiler

7- Yusuf Alcı

8- Mehmet Değer

kabede-vinç-faciasi-17-türk-haci-adayi-öldü.jpg

Ülkelere göre vefat eden hacı adayı sayısı ise şöyle:

Mısır: 20
Türkiye:17
Cezayir:12
İran: 26
Malezya: 6
Pakistan: 15
Hindistan: 10
Afganistan: 1
Bangladeş: 25

BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK VİNÇ

Devrilen ve halen kaldırılmayan vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının Kral Sarayı olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Söz konusu vinç, bölgedeki en büyük iş makinesi olarak da dikkati çekiyor. Mescid-i Haram’daki tavaf alanının genişletme çalışmaları kapsamında 10’un üzerinde vincin kullanıldığı gözlendi.

"HÜKMİ ŞEHİT"

Diyanet yetkilileri, bu tür kazalarda hayatlarını kaybedenlerin "hükmi şehit" kabul edildiğini anlattı.

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin definlerinin ise zaman alacağını ifade eden yetkililer, "Adli vaka olduğu için definler belirli bir süre sonra yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.