BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,60
ALTIN 2.494,35
HABER /  DÜNYA

İsveç Ermeni tasarısını kabul etti

Amerika'nın ardından bu kez de İsveç, Türkiye'yenin itirazlarına rağmen Ermeni soykırım tasarısını kabul etti.

Abone ol

Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı Ermeni iddialarının tanınmasını içeren öneri üzerinde yapılan oylamada 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili lehte oy kullandı.

Parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonunda 2 Mart 2010'da görüşülen tasarı, bugün parlamentonun gündemine getirildi. Öneriye destek veren ve karşı çıkan milletvekilleri arasında 6 saate yakın tartışmalar yaşandı.

Öneriye destek veren sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi'nden milletvekilleri, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında yaşanan olayların ''soykırım'' olduğunu, Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesini ve bunu kabul etmesini savundu.

Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar.

Öneriyle ilgili görüşmeler sırasında bir konuşma yapan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, konuşmasında şunları söyledi:

''Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Olaya olmuş ya da olmamış diye bakmak yerine sonrası ne olacak, ona bakmak önemli. Türkiye'de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Yavaş yavaş artık insanlar görüşlerini açıklayabiliyor. Cesaretle tartışabiliyor. Bu taşı çıkarmamalıyız. Türkiye'de bu gelişmeleri düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'deki son gelişmeleri zorlaştırmayalım.''

Mehmet Kaplan, milletvekillerini tasarı aleyhinde oy kullanmaya çağırdı.

Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Oylama sonunda 130 ''Hayır'', 131 ''Evet'' oyu kullanıldı, 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Parlamentodaki tartışmaları ve oylamaları Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk de izledi.

Büyükelçi Korutürk, Ankara'ya çağrılıp çağrılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Ankara'dan talimat bekleyeceğini söyledi.

Görüşmeler başlamadan önce Meclis önünde Ermenilerle birlikte Türk vatandaşları da toplandı ve meclise girerek genel kuruldaki görüşmeleri ve oylamaları takip ettiler.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık Basın Merkezi, 17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini, Stokholm Büyükelçisinin de istişareler için Ankara'ya çağrıldığını bildirdi.