BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  EKONOMİ

İtalya'dan Eskişehir'e vize kolaylığı

İtalya Büyükelçiliği ve Eskişehir Ticaret Odası arasında “Vize Kolaylığı Anlaşması”, TOBB ETÜ’de imzalandı.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB ülkelerinin vize uygulamasına ilişkin olarak, “Bir taraftan anlaşma yapacaksınız diyeceksiniz Türkiye ile AB arasındaki mal hareketleri serbest. Malı satmaya gitsen gidemezsin, kamyona yükleyip göndersen gönderemezsin bu nasıl malların serbest dolaşımı” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, imza töreninde yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın iyi bir hizmet ile vizyon sahibi olmanın bir ürünü olduğunu belirtirken, anlaşmanın stratejik ortak olan Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin önünün açılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Eskişehir’in marka olmuş bir şehir olduğunu ve önemli ilerlemeler gösterdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bütün şehirlerin de Eskişehir gibi birlik ve beraber hareket etme kültürünü geliştirmesi gerektiğini kaydetti.
İtalya’nın Eskişehir Ticaret Odası üyelerine sağladığı vize kolaylığının ilişkileri daha da güçlendireceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’nin de kendilerine hep yardımcı olduğunu, “nasıl problem çıkarırım”değil, “problemi nasıl çözerim” anlayışına sahip, çözüm odaklı bir kişi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin AB üyesi ülkelerde vizesiz seyahat edebilme hakkını hala alamadığını belirten Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği anlaşması dikkate alındığında Türkiye’ye vize uygulamasının haksızlık olduğunu savundu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Burada bize uygulanan bir haksızlık yok mu? Bir taraftan anlaşma yapacaksınız diyeceksiniz Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mal hareketleri serbest. Ama biz malımızı satmak için gitmeye kalktığımız zaman bize vize engeli (dur) diyorlar. Onlar gelmek istediği zaman hiç bir engel yok.

Ringe çıkmış iki boksör ama birinin tek eli bağlanmış. Burada müthiş bir haksızlık ve adaletsizlik var. Bu AB değerlerine de yakışmıyor.
Sadece bu mu tüccarlar olarak ikinci bir engelimiz daha var. Malların hareketi serbest diyoruz bunlar iş adamlarına vize ile engel koydular.
Teknoloji gelişti diyelim internet üzerinde anlaştık, malımızı sattık hadi
bakalım kamyona koyun gönderin bakalım. Ben göndermeye kalkınca kota engeli diyor ki (dur sen giremezsin). Nasıl göndereceğim peki? Malı satmaya gitsen gidemezsin, kamyona yükleyip göndersen gönderemezsin şimdi bu nasıl nasıl malların serbest dolaşımı. Burada büyük bir haksızlık var”

İTALYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ MARSİLİ

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ise Büyükelçilik ile ETO arasında imzalanan anlaşmanın, mükemmel bir işbirliğinin sonucu olduğunu dile getirerek, bu kapsamda, Eskişehir Ticaret Odası üye şirketleri, şirketlerde görevli personelin ve oda referansına sahip iş adamlarının vize taleplerinde kolaylık sağlanacağını bildirdi.

Bu sayede Eskişehir Ticaret Odası üyelerinin daha kolay bir şekilde, daha uzun süreli ve çok girişli vize temin edebileceğine dikkati çeken Marsili, “varılan anlaşma Eskişehir ile İtalya, dolayısıyla ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri mümkün olan en üst seviyede kolaylaştırmayı hedeflemektedir” dedi.

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın siyasi kültürel ve ekonomik alanı kapsadığına işaret eden Marsili, Türkiye’nin AB üyeliğine İtalya’nın güçlü bir destek sağladığını söyledi.

İtalyan iş çevrelerinin de bu desteğe katıldığını belirten Marsili, konuşmasına şöyle devam etti:

“2009 yılında İtalyan yatırımları hızlanmış, yüzde 16 artış ile 290 milyon dolara ulaşmıştır. İtalya yatırım yapan ülkeler arasında beşinci sıradadır. Bankacılık, enerji, altyapı, savunma sanayi ve otomotiv gibi stratejik sektörlerde Türkiye’nin önemli partneridir. İlk 5 ülke içinde İtalya 2009’da yatırımlarını artıran tek ülkedir. 2000 yılında 2 milyon dolar olan Eskişehir ile ticaret hacmi, 2008 yılında tam 19 milyon dolar olmuştur. Beyaz eşya alanında önemli İtalyan yatırımları mevcuttur. Eskişehir ticaret odası üyesi iş adamlarına kolay ve uzun süreli vizeler verilmesi, ülkelerimiz arasındaki işbirliğine katkıda bulanacaktır. Temennim Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin yakın bir tarihte tamamen kalkmasıdır.
TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı murat Mercan da Eskişehir’e son yıllarda yapılan yatırımları hatırlatarak, Eskişehir’i yurt genelinin yanı sıra yurt dışına da taşıyacak fikirleri uygulamanın önemini vurguladı.
İtalya Büyükelçiliğinin vize konusunda sağladığı kolaylıktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Mercan, önümüzdeki hafta AB üyesi ülkelerin büyükelçilerini Eskişehir’de ağırlayacaklarını söyledi.