BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  GÜNCEL

İstihbarat uyardı PKK'nın yeni eylem yöntemi şoke etti

İstihbarat birimleri, eylemlerini yoğunlaştıran terör örgütü PKK’nın önümüzdeki dönemde drone’ları kullanarak eylem yapmayı hedeflediğini tespit etti.

Abone ol

Devletin üst yönetimi için hazırlanan istihbarat raporlarında, PKK’nın havadan görüntü almak amacıyla geliştirilen ve son dönemde büyük rağbet gören drone’ları kullanmayı hedeflediği bilgisine yer verildi.

YENİ EYLEM YÖNTEMİ

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, elde edilen istihbarat, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nca il emniyet müdürlüklerine gönderilen özel yazıyla ortaya çıktı.

1 TONA KADAR BOMBA TAŞIYABİLİYOR

TEM Dairesi’nce 21 Ocak’ta gönderilen özel yazıda, PKK’nın yurt genelinde eylemlerini artırmak amacıyla yeni bir eylem yöntemini gerçekleştirmeyi planladığı açıklandı. Yazıda, PKK’nın, 200-300 metreden kontrol edilebilen, kameralı ve 500-1000 kilograma kadar yük taşıyabilen Drone’lardan elde ettiği bilgisine yer verildi.

ÇOK SAYIDA İNSANSIZ HAVA ARACI KAMPLARA GÖNDERİLMİŞ

Aynı zamanda helikopter gibi hareket edebilen çok sayıda drone’un örgüt kamplarına gönderildiği belirtilen yazıda, bu drone’lara patlayıcı madde monte edilerek yurt genelinde güvenlik güçleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bombalı eylem düzenleyeceği bilgisinin elde edildiği kaydedildi.

DRONE NEDİR?

İnsansız Hava Aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone  uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA'lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden olmaktadır.

İHA'lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA'lar birer "drone"dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA'lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA'lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar.