BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.443,41
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İşte hükümetin teröre karşı yeni eylem planı

Bülent Arınç, canlı yayında hükümetin teröre karşı aldığı yeni tedbirleri anlattı

Abone ol

TRT Haber'de yayınlanan İnce Çizgi programında soruları yanıtlayan Arınç, bir soru üzerine, terör olaylarında son günlerde bir artış olduğunu, bunun hem halkı hem de kendilerini üzdüğünü belirtti.

Arınç, halkın terörün bitmesini istediğini, hükümetin de bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Son saldırının faili PKK terör örgütüne bağlı değil. DHKP-C denilen, artık sayılı eylemler yapan, ancak bitmemiş ama belli hedefleri zaman zaman vurmaya çalışan bir örgüt. Onun dışında başka terör örgütleri de var. Dünyanın başka yerlerinde de terör örgütleri var. 11 Eylül sonrası Bush ve Neocon'lar tek hedefe yöneldiler. 'Bunun nedeni El-Kaide'dir dediler. Liderini öldürdüler ancak El-Kaide'nin eylemleri devam ediyor. Başını da alsanız, küçük marjinal örgüt haline de gelse bazı örgütler eylemlerini devam ettirebiliyorlar.

Şunu söylemek istiyorum, dünyanın her yerinde terör örgütleri vardır. Bir kısmı ideolojiktir. Öyle inanır, amacına ulaşmak için insanları acımasızca öldürür, korku ve dehşet salar. Bir kısmının ise sebepleri farklıdır. Mesela insanlar kimliklerini rahat ifade edemiyorlarsa isyan duyarlar. İkincisi, işkence görmüşlerdir. 12 Eylül ve sonrasında Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlar eğer PKK'nın ortaya çıkışına bir vesile olmuşsa, böyle söylerler, bunu da sebeplerden birisi olarak kabul edebiliriz, ekonomik geri kalmışlık, geleceğe güvensizlik duygusu veya dışarından yönlendirme de teröre sebep olabilir. On tane sebebi toplarsanız, ortaya bir sonuç çıkar. O sonuçta kanlı eylemleriyle ortaya çıkan bir örgüttür. Bizdeki sebep de bunların da belki üç-beşi, belki de tamamı.

Zaten terör örgütünün bizdeki tarifi bölücülüktür. Bunu bitireceğiz. Terörle mücadele, terör eylemlerini minimize etmektir, marjinalize etmektir, silahlı eylemleri fevkalade azaltmaktır. Yoksa üç-beş kişi de kalsalar, bölünüp farklı fraksiyonlara da gitseler bu iş devam eder. Ama bugünkü şekliyle, etki gücüyle değil. Dünyanın hiçbir yerinde de sonlanmış değiller. Bir tek örneği var Tamil gerillalarına uygulanan taktik. Bildikleri hepsini öldürmüşlerdir. Ama yarın Tamil yerine Pamil diye bir grubun çıkmayacağını kimse söyleyemez. Bu işin doğasında var.

Dolayısıyla bizim Türkiye'de yapmak istediğimiz mücadelenin iki ana boyutu var. Irkçılık fitnesi Türkiye'ye girdikten sonra ve bölücülük kitlelere cazip gelmeye başladıktan sonra bizim iki noktada mücadele etmemiz lazım. Bir, teröristle mücadele konusunda bilebildiğimiz, dünyada etkin olan bütün sistemleri bir anda kullanarak, bugün yapabildiğimiz kadarıyla, güçlü bir istihbarat, yetişmiş asker, anında müdahale, önleyici tedbirler, ne kadar başarılı olduğumuzu ayrıca tartışabiliriz ama bunu yapmaya çalışıyoruz.''

TERÖRLE MÜCADELEDE EK TEDBİRLER GELİYOR

Bakan Arınç, ''Terörü sona erdirecek yeni proje var mı?'' sorusuna karşılık, terörle mücadelede ek tedbirler alınacağını bildirdi.

''İnsansız hava araçlarından tutunuz, işbirliği anlaşması yaptığımız, Türkiye-ABD-Irak arasındaki işbirliği çalışmaları, istihbarat çalışmalarında daha iyi gelişmeler olacak'' diyen Arınç, öte yandan hükümet olarak terörle mücadelede, kitlelere yönelik olarak son 10 yıldır kültürel haklar, dil, temsil, seçme ve seçilme hakları konusunda düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ve süreç içinde bu alanlarda yeni gelişmeler olabileceğini söyledi.

KİMSE BU ANLAYIŞA EYVALLAH DEMEZ

Arınç, ''Biz halkımızın duygusuna, düşüncesine, inancına, kültürüne saygı duyacağız. Onun haklı olan taleplerini karşılamak zorundayız. TRT, 24 saat Kürtçe, Arapça yayın yapıyor, milyonlar tarafından izleniyor. 2009'dan önce TRT'nin Kürtçe yayın yapacağını düşünebilir miydiniz? 28 yerel radyoya 24 saat yayın yapma izni verdik. Çünkü biz onlarla birlikte Cumhuriyeti kurduk, onlarla birlikte Türkiye'yiz. Ama anadil derseniz, o hem fiilen, hem hukuken mümkün değil. Ama bu, tartışılabilir siyasi cenahta. 'Anadilde eğitim olmazsa herkesi öldürürüm' diyen anlayışa kimse eyvallah etmez.'' diye konuştu.

PKK NEDEN AK PARTİ'YE YÖNELDİ?

Arınç, PKK'nın, son dönemde saldırılarını AK Parti'ye yönlendirmesinin nedeninin de AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki oy oranlarının yüzde 50'nin üzerinde olması ve oy oranlarını artırması olduğunu kaydetti.