BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.437,99
HABER /  GÜNCEL

İşte Demirel'i terletecek o soru!

TBMM Darbe Komisyonu, bugün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dinleyecek...

Abone ol

TBMM Darbe Komisyonu, 1960 darbesinin ardından kurulan Milli Güvenlik Kurulu, Yüksek Askeri Şura, Cumhuriyet Senatosu, Anayasa Mahkemesi ve HSYK benzeri kurumları mercek altına alacak. Bu kurumların icraatlarını ve bu icraatların sonuçlarını inceleyecek.

Yürütmenin görev alanında özgürce faaliyet yapmasını engelleyecek kararlar ve fiillerde bulunup bulunmadıkları araştırılacak. Komisyon Genelkurmay başkanlığı ve ilgili kurumlardan bilgi ve belge talep edecek. 1960 Darbesine Yönelik Alt Komisyon Başkanı AK Partili Cengiz Yavilioğlu, BUGÜN'den Çetin Çiftçi'ye konuştu.

Yavilioğlu, darbe sonrası oluşturan bu kurumların yürütmenin yapacağı işleri kontrol altına almak ve bir anlamda frenlemek için kurulduklarını ifade etti.

TSK 35 MUTLAKA KALDIRILMALI

Darbe sonrası oluşturulan bu kurumların militarist anlayışı sağlamlaştırdığını söyledi. 1960 sonrasında askerin cumhurbaşkanı olma gibi bir geleneğe sahip olduğunu dile getiren Yavilioğlu, cumhurbaşkanına verilen ciddi yetkilerin incelenmesinin de gündemlerinde olduğunu vurguladı.

Darbelerin gerekçesi olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35.maddesinin darbeleri meşrulaştırdığını dile getiren Yavilioğlu, komisyon raporunda bu maddenin kaldırılması gerektiği yönünde görüş bildireceklerini vurguladı. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve artık darbe dönemlerinin kapandığına dikkat çekti.

Yavilioğlu, Yassıada'daki yargılama konusuna büyük önem verdiklerini vurgularken bununla alakalı günlüklerin, broşürlerin inceleneceğini söyledi.

YASSIADA AYDINLATILACAK

Yargılamayı yapanların, avukatların, orada dinleyici olarak bulunan kişilerin nasıl seçilip oraya getirildiklerinin aydınlatacaklarını kaydetti. Orada yargılananlara yapılan kötü muamelelerin araştırılması gerektiğini ifade eden Yavilioğlu, yargılama sürecinde çıkarılan ve geriye doğru işletilen kanunları da inceleyeceklerini dile getirdi.

Komisyon, darbe süreçleri hakkında bilgi sahibi olduğuna inandığı Bedii Faik, Cüneyt Arcayürek ve Hasan Cemal gibi gazetecileri de dinleyecek. Ayrıca dönemin işçi ve işveren sendikalarının yöneticilerinin bilgisine başvuracak. 27 Mayıs'ta basının ciddi şekilde maniple edildiğini belirten Cengiz Yavilioğlu, Demokrat Parti lehine yayın yapan Tercüman ve Hürriyet gazetelerinin bir anda aleyhe dönmelerindeki sebebin araştırılacağını sözlerine ekledi.

DEMiREL’E 9 MART SORULACAK

TBMM Darbe Komisyonu bugün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dinleyecek. Demirel'in bütün darbe ve muhtıra dönemleri hakkında bilgi sahibi olan tek kişi olduğuna dikkat çeken Yavilioğlu, 3 alt komisyonun da Demirel'e yöneltilmek üzere önemli sorular hazırladığını belirtti.

Yavilioğlu, "Örneğin 9 Mart'ta yapılması düşünülen darbe hakkında bir bilgisi var mıydı, istihbarattan kendisine bir bilgi ulaştı mı? Ulaştı ise nasıl bir tavır takındı? Bu önemli bir soru" dedi. Demirel'i 8 kişilik bir heyetin dinleyeceğini hatırlatan Yavilioğlu, Başkan Nimet Baş, Başkan Vekili Naci Bostancı, Sözcü İdris Şahin ve alt komisyon başkanlarının heyette yer alacağını kaydetti.

Bu arada Darbe Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 1960 darbesi ve 1971 muhtırasına ilişkin kurulan alt komisyonun, Meclis eski başkanlarından Ferruh Bozbeyli'yi dinleme kararı aldığını bildirdi.