BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İsrail parayı ağlama duvarına gömecek

Mescid-i Aksa'nın yakınında bulunan Yahudilerin kutsal mekanı Ağlama Duvarı için 24 milyar dolar para akıtacak.

Abone ol

İsrail, Yahudiler için kutsal olarak kabul edilen Kudüs'teki Ağlama Duvarı alanı ve çevresinin geliştirilmesi çalışmalarına 5 yılda 85 milyon şekel tutarında (yaklaşık 24,3 milyon dolar) harcama yapmayı planlıyor.

İsrail Başbakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, hükümet bu projeyle söz konusu alanda tarihi kazıların yapıldığı alanlara erişim ve bu alanların muhafazasını, fiziki ve ulaşım altyapısının geliştirilmesini, öğrenciler ve askerlerin ziyaretlerine elverişli hale getirmeyi öngörüyor. Plan, İsrail Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında da onaylandı.

Verilen bilgiye göre bu plan, 2004 yılında kabine tarafından onaylanan 5 yıllık planın devamı niteliğini taşıyor. Yapılan bu yatırımların, Ağlama Duvarı'na gelen ziyaretçilerin sayısında büyük bir artış sağladığı, İsrail Polisi'nin, ziyaretçi sayısının yılda 2 milyondan, 2009 yılında 8 milyona ulaştığı tahmininde bulunduğu belirtildi.

Eski Kent içindeki, Haremüşşerif'in bitişiğindeki Ağlama Duvarı, İsrail'de en fazla ziyaret edilen mekanlar arasında bulunuyor. Bu nedenle İsrail Başbakanlığı, ziyaretçi akını karşısında özel ve toplu taşıma araçların trafiğinin yarattığı ihtiyaçları karşılamanın, acil durum araçlarıyla engellilerin erişim imkanlarını artıracaklarını da kaydetti.

İsrail Başbakanlığı'nın idaresinde, Ağlama Duvarı Kültür Fonu tarafından uygulanacak olan projenin finansmanı, İsrail Maliye, İçişleri, Turizm, İç Güvenlik ve Eğitim Bakanlıkları tarafından sağlanacak.