BIST 9.909
DOLAR 32,46
EURO 34,69
ALTIN 2.434,33
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'de Çin'in Şincan bölgesinden 'savaşçılar var'

Çinli bir üst düzey yetkili, IŞİD içinde Çin'in Şincan bölgesinden savaşçıların da bulunduğunu söyledi. Devlet gazetesi de yaklaşık üç ay önce 300 Uygur'un IŞİD'e katıldığını bildirmişti. Bazı uzmanlar iddiaları reddediyor.

Abone ol

Çin'de Müslüman azınlık bir topluluk olan Uygurlar'ın yaşadığı Şincan bölgesinin Komünist Parti başkanı Zhang Chunxian, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) içinde Çin'in Şincan bölgesinden kişilerin de bulunduğunu söyledi.

Zhang, "IŞİD'e katılanların bir bölümünün terörist saldırı planlarına katılmak üzere Şincan'a geri döndüğünü de" belirtti ancak bu konuda detaylı bilgi vermedi.

Şincan'da geçtiğimiz yıllarda ölümle sonuçlanan çeşitli saldırılar olmuştu.

Salı günü yıllık parlamento oturumunda konuşan Zhang "yurtdışına giderek IŞİD'e katılan Uygurların bulunduğunu" söyledi.

Yaklaşık üç ay önce devlet gazetesi Global Times, ismini vermediği güvenlik mensuplarına dayandırdığı bir haberinde, 300 Çin vatandaşının Irak ve Suriye'de IŞİD içinde savaştığını yazmıştı.

Bu konuyla ilgili bilgilerin Şincan'da teyit edilmesinin zor olduğu bildiriliyor.

Zira yabancı gazetecilerin bölgeye girişi yasak.

Pekin, son dönemde bölgede yaşanan şiddet olaylarının arkasında, yurtdışındaki radikal İslamcı örgütlerle bağlantısı olan Uygur ayrılıkçıların bulunduğunu belirtiyor.

Bazı uzmanlarsa Uygurlarla yurtdışındaki gruplar arasındaki bağlantı iddialarına dair çok az kanıt bulunduğunu söylüyor.

Mart 2014'te Kunming tren istasyonunda toplu bıçaklama saldırısı ve 30 Nisan'da Şincan bölgesinin başkenti Urumçi'deki merkez tren istasyonunda bıçaklı, bombalı saldırılar gerçekleştirilmişti.

Mayıs 2014'te ise Urumçi'nin Çinlilerin yoğun yaşadığı Şayibake mahallesindeki kalabalık bir pazar yerinde 31 kişinin ölümüne ve 94 kişinin yaralanmasına yol açan bir bombalı saldırı düzenlenmişti.