BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,62
HABER /  GÜNCEL

IMF: Türkiye’de büyüme yavaşlayacak

Uluslararası Para Fonu, 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 2,3’e düşürdü. Fona göre bu yıl Avrupa'da en yüksek enflasyon da yüzde 7,8 ile Türkiye'de olacak.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminini 1,2 puan aşağı çekerek yüzde 2,3’e indirdi.

IMF altı ayda bir yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nun sonuncusunda, Türk Lirası’nda son bir yıldaki sert değer kaybının ve Merkez Bankası’nın faiz artırımının büyümeye olumsuz yansıyacağını öngördü.

Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da ise 2014 için büyüme hedefi yüzde 4 olarak korunuyor.

IMF Türkiye'de büyümenin 2015’te yüzde 3,1’e yükselmesini bekliyor.

BDDK önlemleri

IMF’nin son raporunda, Türkiye’deki kredi kartı önlemleri gibi makro ihtiyati tedbirlerin de büyüme üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtildi.

Özellikle tüketici kredilerindeki yıllık artış hızının yüzde 30’lara çıkmasıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 1 Şubat tarihi itibarı ile kredi kartı taksitlerine sınırlama getirmişti.

IMF’ye göre, alınan önlemler ve piyasalardaki gelişmeler tüketim harcamalarını olumsuz etkilemeye devam edecek. İhracatın büyümeye olumlu katkısına karşın azalan iç talep de büyümenin 2013’teki yüzde 4,3’lük performansın gerisinde kalmasına yol açacak.

TL’de değer kaybı

Mayıs 2013’ten bu yana Gezi Parkı protestolarının piyasaya yansıması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para musluklarını kısma sinyali vermesiyle TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 20’yi aşmış ve Merkez Bankası Ocak ayında acil bir toplantı ile politika faizinde 5,5 puanlık artırıma gitmek zorunda kalmıştı.

IMF raporunda, Ukrayna’daki son gelişmelerin yarattığı siyasi gerginlik nedeniyle Türkiye gibi gelişen ekonomilerde toparlanmanın yavaş olabileceği de ifade edildi.

Yükselen enflasyon

IMF Türkiye için 2014 yılı enflasyon tahminini de yüzde 5,3’ten yüzde 7,8’e yükseltti. Böylece Türkiye IMF’nin Avrupa'da en yüksek enflasyon oranı beklediği ülke oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da Pazartesi günü Kayseri Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda enflasyonun önümüzdeki aylarda yükseleceğini, bir yıl içinde de düşüşün başlayacağını öngörmüştü.