BIST 8.735
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.235,73

İmam Hatip Gerçeği ve Medya

Bir memlekette eğitim istemi bu kadar çok konuşuluyor bu kadar çok tartışılıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

İmam Hatip liseleri Türkiye’nin son yıllardaki parlayan yıldızlarından. Bir zamanlar sayıları azaltılarak öğrenci sayısı 60 binlere kadar düşürülmüştü.

28 Şubat sürecindeki kısıtlamalar sonucunda İmam Hatip liselerindeki öğrenci sayısı 600 binden 60 binlere kadar düşmüştü.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılı rakamlarına göre, Türkiye genelinde 3 bin 142 İmam Hatip ortaokulu ve 1452 İmam Hatip lisesi bulunuyor.

Toplam sayısı 4 bin 594 olan İmam Hatip okullarında öğrenim gören öğrenci sayısı ise 1milyon 346 bin.

28 Şubat ve sonrasında birçok haksızlıkla mücadele eden İmam Hatipliler bugün hukuksal olarak kazanım elde etseler dahi o günlerin izlerini üzerlerinden hala atabilmiş değiller.

Haliyle böylesine büyük bir gelişme gösteren bir kurum medyanın ilgi alanından uzak kalamıyor. Nitekim medya organları bu okullarla ilgili çok sayıda habere imza attılar son yıllarda.

Peki, bu haberleri nasıl takip edeceğiz, hangi medya organı nasıl haberleştirmiş bu okulları nasıl öğreneceğiz?

İşte bu noktada ÖNDER İmam Hatip Okulları Derneği’nin yaptığı bir çalışma yardımımıza yetişiyor. ÖNDER’in “İmam Hatiplere Bakış-2017” isimli araştırma çalışması bu konudaki tüm sorulara ışık tutuyor.

ÖNDER tarafından yapılan takdire şayan bu çalışmanın ayrıntılarına geçmeden önce çalışmada emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerimi ifade etmek isterim.

İmam-Hatip ve İlahiyat mezunlarının toplumda yazılı kurallara bağlı olmayan doğal bir görevi vardır. Çevrelerindeki insanlar din ile alakalı mevzularını bu insanlara danışırlar, fikirlerini önemserler.

Dolayısı ile hazırlanmış bu raporun ehemmiyeti artıyor.

2017 yılına ilişkin yapılan bu çalışmada ulusal yayın yapan 46 günlük gazete arasından 28 tanesi baz alınmış.

Bu gazeteler arasında Akşam, Aydınlık, Diriliş Postası, Cumhuriyet, Dünya, Güneş, Evrensel, Habertürk, Birgün, Hürriyet, Milat, Milli Gazete, Milliyet, Ortadoğu, Posta, Sabah, Şok, Sözcü, Star, Takvim, Türkiye, Yeni Çağ, Vatan, Yeni Akit, Yeni Asya, Yeni Mesaj, Yeni Şafak, Yurt gazeteleri bulunuyor.

2017 yılında sadece “İmam Hatip” kavramının yer aldığı 5 bin 309 haber ve yazı da ulusal basında yer almış. Araştırma, söz konusu 5 bin 309 haber üzerinden gerçekleştirilmiş.

Bulgular ise, adli olaylar ve rutin haberler dışındaki içerik analizi yapabilecek 683 haber ve yazı üzerinden sağlanmış.

Araştırmanın sonuçları 9 ayrı kategoride toparlanmış.

Bu kategoriler arasında en fazla haberin yayınlandığı alanı 211 haber, yazı ve analizle “Siyasi Polemik” başlığı oluşturuyor. Onu 143 haber ve yazıyla “Müfredat” başlığı izliyor.

Araştırmada, okul sayıları ve sınavlara ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Sayılar, Sınavlar” kategorisinde 81 haber ve yazı bulunuyor.

Çalışmada dikkat çeken başlıklardan ve en önemlilerinden birini ise “Ayrımcı dil” üzerine yapılan yayınlar oluşturuyor. 79 haber, yazı ve analizde İmam Hatipler hakkında kullanılan ayrımcı ve ötekileştirici dil karşımıza çıkıyor.

Kullanılan kavramlar arasında ise en sıklıkla “Kindar ve dindar nesil” kavramı dikkati çekiyor.

İmam Hatip okullarında öğrenim gören gençlerin örnek davranışları ve sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerini içeren “Örnek okul, örnek öğrenci” başlığında 74 yazı, haber, yorum yer alıyor. Bunu 30 haber ve yazıyla “Diğer” kategorisi izliyor.

İmam Hatiplerin ne olduğundan çok ne olmadığı ve kendini anlatma üzerine kurgulanan yazı, haber ve yorumlar “Savunma” başlığı altında yer alıyor. Bu alanda da 31 haber ve yazı bulunuyor.

Okullardaki “Eğitim kalitesi” hakkında 24 haber, yazı ve yorum yayınlanmış. Öğrencilerin bilimsel başarılarına ise 10 haber, yazı ve yorumda yer veriliyor.

Meseleye farklı bir perspektiften bakacak olursak; eğitimle ilgili konular hiç de iyi sinyaller vermiyor. Bir memlekette eğitim istemi bu kadar çok konuşuluyor bu kadar çok tartışılıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Okullarımızda “iyi vatandaş” olmanın yolları gösterilirken “dosdoğru Müslüman” kimliğine sahip olmanın önemi ve öğretisi de amaçlanmalı ki nitelik vücut bulsun.

Çocuklarımız almış oldukları eğitim haricinde öğretim ile nitelik kazanmalılar.

Hedef belirleme planında öncelik kariyer ve yüksek puanlı diploma ile neticelenirse sadece “iyi vatandaş” olabilmenin dışına çıkılamaz!

İmam Hatip liselerinin 2017 yılındaki medya aynasındaki görüntüsünü yansıtan bu çalışma ilerleyen yıllarda da devam edecekmiş.

Bu sevindirici haberin hareketliliğini devam ettirebilmesi için daha önce de sıklıkla yazmış olduğum soruları gündemde tutmak gerekiyor.

“Eğitim nedir?”

“Bilgi nedir?”

“Niye öğreniyoruz?”

“Neyi öğrenmeliyiz?” diye tabularımızı gözden geçirerek kendimizi sorgulamamız gerekiyor.

Bu minvalde bugün başlamış olan 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı bütün öğrencilerimize hayırlar getirmesini diliyor ve ÖNDER yetkililerine bu güzel çalışma için teşekkür ediyorum.

SOSYAL MEDYA TAKİP 

twitter.com/msbeser

facebook.com/msbeser