BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.444,76
HABER /  SAĞLIK

İlk kez bağlantı kuruldu!

Bilim insanlar ilk kez otizm ile epilepsi arasından bir bağlantı bulduklarını açıkladı.

Abone ol

Birçok sara hastasının otistik özellikler taşıdığını belirten uzmanlar, sara nöbetlerinin beynin sosyal faaliyetlerine etki yapan nörolojik fonksiyonları bozduğunu söyledi. Uzmanlara göre bu sonuçlar otizmde de görülüyor.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi uzmanları tarafından elde edilen bu buluşta yetişkin sara hastasında olan özelliklerin aynısının otizm ve Asperger sendromunda da görüldüğü ifade edildi.

Sara nöbetlerinin beynin sosyal faaliyetlerine etki yapan nörolojik fonksiyonları bozduğunu söyleyen uzmanlar aynı sonuçların otizmde de görüldüğüne vurgu yaptı.

Sosyal etkileşim ve iletişimin bozulmasının yanında sınırlı ve tekrarlayan ilgi bu özellikler arasına giriyor.

Psikoloji Bölümü'nden SallyAnn Wakeford "Özellikler şiddetli olabilir ve yıllarca fark edilmeyebilir. Ancak bunu yaşayan insana büyük darbe vurabilir. Epilepside bu sosyal zorluklar tanı konulmaktan çok uzak ve araştırma onu anlatan teorinin altında yatanların henüz açığa çıkaramadı" dedi.

Dr. Wakeford ve arkadaşları "Artan otistik özellikler bütün epilepsi türlerinde yaygın ama özel olarak temporal lob epilepsisi (TLE) olan yetişkinlerde" açıklamasını yaptı.

Uzmanlar saraya karşı kullanılan ilaçların TLE'ye etkisinin olmamasının bundan kaynaklanıyor olabileceğine inanıyor.

Tezi için yaptığı bu çalışmada Dr. Wakeford bulguların epilepsi ve otizm hastalığının tedavisinde yeni bir yol olabileceğini belirtti.