BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.441,04
HABER /  GÜNCEL

İlaç gibi mucize meyva pepino

Karadeniz bölgesinde yetiştirilmeye başlandı. Kavun ve muz arası bir tadı var... Faydaları ise "ilaç" gibi diye niteleniyor.

Abone ol

Son yıllarda Türkiye’de yetiştirilen ilaç gibi meyve pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük ilgi görüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sezgin Uzun, ''Pepino, Karadeniz Bölgesi'nde her türlü ekonomik ürüne karşı rahatlıkla yetiştirilebilecek alternatif bir bitkidir'' diyor...

Bölgede ilgi görmeye başlayan Pepino'nun görünümü kavuna benziyor... Yetiştiği bitki ise biraz farklı... Afrodizyak etkisi nedeniyle erkeklerin gözdesi olarak niteleniyor.

Faydaları saymakla bitmezken, yetiştirilişi de oldukça kolay... Önce faydalarını sıralayalım, sonrada nasıl ve Türkiye'de nerelerde yetiştirildiğine dair bilgiler verelim.


[PAGE]


KANSER VE KALBİN İLACI

Pepino içerdiği yüksek potasyum oranı nedeniyle kan şekerini düşürüyor ve barındırdığı A, B, ve C vitaminleri ile kanser ve kalp krizine karşı koruma sağlıyor.

Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor.


[PAGE]


CİNSEL ARZUYU ARTIRIYOR

Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor.

Afrodizyak (Cinsel duyguları veya isteği uyaran veya artıran) etkisi yaratıyor.

Pepinonun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor.


[PAGE]


CİLT BAKIMI YAPIYOR

Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan pepino, cilt bakımı içinde kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra pepinonun; şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği öğrenildi.


[PAGE]


PEPİNO'NUN ANAVATANI PERU

Türkiye’ de üretimine yeni başlanılan ve Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino, G.Amerika’ nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir.

Kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.


[PAGE]


BİZDE ÜRETİLEN TÜRÜ

Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa33 dır. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.

Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir. Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.


[PAGE]


NERELERDE NASIL YETİŞTİRİLİR?

Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Bol güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez.

Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.


[PAGE]


1 SALKIMDA 3 MEYVA

Meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır.

Meyve seyreltmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.


[PAGE]


PEPİNO NASIL TÜKETİLİR?

Lezzeti çok beğenilen Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır.

Sağlık iksiri olarak kabul edilen Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Günümüzde en çok aranan ve tüketimi her geçen gün biraz daha artan bir meyve olmaktadır Pepino .



[PAGE]



TÜRKİYE'DE NERELERDE YETİŞTİRİLEBİLİR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sezgin Uzun bu konuda Karadeniz bölgesini işaret ediyor.

Uzun, ''Pepino bitkisinin Türkiye'de Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz bölgelerinde yaygın üretimi yapılabilir. Pepino, özellikle de Karadeniz Bölgesi'nde her türlü ekonomik ürüne karşı rahatlıkla yetiştirilebilecek alternatif bir bitkidir. Bu nedenle Karadeniz insanı pepino üretimine önem vermelidir''dedi.