BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,62
HABER /  GÜNCEL

HSYK seçimlerinde büyük gün

13 bin 994 hakim ve savcı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 10 asıl ve 6 yedek üyesini seçmek üzere bugün oy kullanıyor. Oy verme işlemi TSİ 17.00'ye dek sürecek. Hükümet, Yargıtay ve Danıştay'daki seçimlerde umduğunu bulamamıştı.

Abone ol

Türkiye'de 13 bin 994 hakim ve savcı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 asıl ve 6 yedek üyesini seçmek üzere bugün oy kullanıyor. Kritik önemdeki seçimlerde oy verme işlemi TSİ 17.00'ye dek sürecek.

Seçimlerde hükümet destekli Yargıda Birlik Platformu'nun karşısında, Yargıçlar Sendikası ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) oluşturduğu ortak liste vee aralarında Fethullah Gülen cemaatine yakın isimlerin de olduğu bağımsız adaylar yarışıyor.

Yargının atama, terfi, soruşturma ve inceleme kararlarını alan HSYK oldukça önemli bir kurum.

HSYK Genel Kurulu toplam 22 asıl üyeden oluşuyor. Bu üyelerin üçü Yargıtay'dan, ikisi ise Danıştay'dan seçimle geliyor.

Hükümet umduğunu bulamamıştı

HSYK için ilk seçim 23 Eylül'de Yargıtay'da yapılmıştı. Seçimlerde 13 aday yarışmıştı. Hükümetin desteklediği iddia edilen hiçbir aday seçilememişti.

İkinci seçim ise 29 Eylül'de Danıştay’da yapılmıştı. Bu seçimlerde de hükümetin önerisi olarak işaret edilen üyeler, .

Yargıtay ve Danıştay seçimlerinin sonucu sonrası yedisi adli ve üçü idari yargıdan olmak üzere 10 asıl üyenin belirleneceği bugünkü seçimler tüm kesimler açısından oldukça kritik hale gelmişti.

İnce hesaplar

"Paralel yapının yargıya hakim olduğunu" öne süren hükümet, ilerde yargıda bir sıkıntı yaşamamak için bu seçimlerde tüm ağırlığını ortaya koyuyor ve ince hesaplar yapıyor.

Çünkü HSYK'nın 2018'e dek görev yapacak 22 üyesinin dördünü doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor.

Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise kurulun doğal üyesi sayılıyor. Böylece hükümetin kuruldaki üye sayısı altıya çıkıyor.

Yargı çevreleri, Adalet Akademisi'nin yapısı nedeniyle HSYK’ya göndereceği bir üyenin de hükümete yakın olacağını iddia ediyor.

Yine de bu sayı toplantı yeter sayısı 15, karar yeter sayısı ise 12 olan HSYK’da hükümet için yeterli olmuyor.

Hükümetin, HSYK’da en azından karar yeter sayısına ulaşabilmesi için bugünkü seçimlerde destek verdiği beş üyenin daha sandıktan çıkması gerekiyor.