BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Hisse senedi almak ne kadar doğru?

Hangi yatırım aracına yöneleceksiniz? Sözgelimi hisse senedi alacaksınız. Bu kararınız ne kadar doğru?

Abone ol

Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, bir yatırım aracı olarak hisse senedi almanın karlı bir iş olup olamayacağını sorguladı.

www.paradurumu.tv adlı internet sitesinde parayla ilgili meseleleri sadeleştirerek anlatan Denizmen'in yeni yazısında hisse senedi alacakları önemli uyarılar geldi:

- Son zamanların popüler konusu ‘Halka Arz’. SPK (Sermaye Piyasa Kurulu) Başkanımız, İMKB (Borsa) Başkanımız seferberlik ilan ettiler. Şirketlere halka arz yapmalarını, biz bireylere de halka açılan şirketlerin hisselerini almamızı tavsiye ediyorlar. Hatta… Kadınlar
arası altın günü yerine ‘hisse günü’ yapın… Bile dediler. Peki, nedir bu halka arz, bana faydası ne? Beni ilgilendiriyor mu?

Ne anlıyoruz gelin beraber bakalım;

Halka arz? Şirketler ‘Gelin paranızla şirketimize ORTAK olun’ diye çağrı yaparlar. (Hani benimle evlenir misin? Yerine bana ortak olur musun? Diyorlar) Biz bireyler, paramızla şirketin hissesini satın alıyoruz, yani ortak oluyoruz. Bir hisse bile alsanız siz artık ORTAK
sınız.

Şirket bunu neden yapar? Genelde biz bireylerin parası ile büyümek, yeni yatırımlar yapmak için. Bir bireyin parasından ne olur demeyin, Türkiye’de 75 milyon insan var, herkes kıyısından köşesinden biraz para koysa… Milyarlarca lira olur.

Neden son zamanlarda önem kazandı?

1. Faizler düştü, vadeli mevduata yatırdığınızda paranız ancak, enflasyona karşı değerini koruyor. Dönem parayı çalıştırmak dönemi. Ya kendi işinizi açacaksınız, ya hali hazırda işleyen şirketlere ortak olacaksınız. Para çalışmalı. TÜFE ile indirgendiğin de ise İMKB 100
Endeksi % 35,80,  mevduat faizi de % 0,49 oranında reel getiri sağladı.

2.Ayrıca, Türkiye büyüyor, gelişiyor… Şirketlerimizde öyle.

3. Borsadan örneğin,10 liraya alacağınız hisse senedini halka arzdan indirimli 9,5 liraya alabiliyorsunuz. Halka arz bir fırsat, almak istediğiniz hisse senedini %5-15 ıskonto ile alabilirsiniz.

Halka arzda dikkat edilecek noktalar;

Almadan önce:

 -Güvenilir aracı kurumlar katılıyor mu? Çok aracı kurum katılıyor mu?

- Aracı kuruma güvenin, ama unutmayın onların amacı size satmak, ortak olan sizsiniz.

-İlk defa hisse alacaklar… İlerisine inandığınız, büyük, sağlam, yönetimini güvendiğiniz, temettü yani kar dağıtan, bir şekilde tanıdığınız ve beğendiğiniz bir şirket seçin. (Aman arkadaş tüyosu, ya da magazin dünyası, ya da komşu tavsiyesi ile hareket etmeyin,
kendiniz ARAŞTIRIN. Nasıl…biraz zaman ayırarak…)

-Şirketi tanıyın, bir hikayesi olmalı, yatırımcı ilişkilerini arayın, bilgi alın (evet şirketin telefonunu çevirip sorun). Sektörü, şirketin yaptığı işleri beğeniyor musunuz? O şirkete ortak olmak istiyor
musunuz?

-Kaç PARA koyacaksınız? Tüm birikiminizi yatırmayın! Zaten sınırlı hisse veriliyor. Emekli ikramiyeniz veya tüketici kredisiyle hisse satın almayın!

(İlk defa hisse alacaklar, çok cüzi bir miktar ile başlayın, yavaş yavaş artırırsınız).

Aldıktan sonra:

 -İlk gün sendromu yaşamayın. Sabah alıp akşam satmak değil, uzun vade için düşünün… Siz bir şirkete ortak oluyorsunuz.

 -Genel piyasanın durumu ilk dönemde arzlar üzerinde etkili oluyor. Ancak biraz zaman geçince (orta vadede) şirket iyiyse her zaman gerçek değerine ulaşıyor.

Halka arza nasıl katılacaksınız?

 -Aracı kuruma başvuruyorsunuz.

 -Başvuru formu dolduruyorsunuz

 -Bankada paranız olması gerekiyor. (Maksimum 15 dakika)

Halka arzdan alma deneyeniniz varsa paylaşmak tecrübelerinizi ister misiniz?

Hadi gelin bu sene bir değişiklik yapalım, yatırımlarımızda ufakta olsa hisse senedine yer ayıralım.  Türkiye büyüyor, şirketler büyüyor, paramızda şirketlere ortak olsun… Çalışsın… Büyüsün. Paranızı çalıştırın, onun tek patronu var SİZSİNİZ!