BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
HABER /  GÜNCEL

Heronlar ekimde Türkiyede!

İnsansız Hava Uçakları heronlar nihayet geliyor. Özellikleri bakın ne?

Abone ol Türkiye’nin terörle mücadelede daha etkin olabilmek amacıyla İsrail’den alımına karar verdiği Heron adlı İnsansız Hava Araçları (İHA) sonunda geliyor. Geçtiğimiz yılbaşında bu yana gelmesi beklenen uçaklar ekimde Türkiye’de olacak.

Alınan bilgiye göre, toplam 10 adet alımı öngörülen uçaklardan önümüzdeki ay ilk partide üç tanesinin gelmesi planlanıyor. Aselsan’ın ASELFLİR – 300 adı verilen kamera ve hedefleme sisteminin de entegre edildiği insansız hava araçları havada toplam 52 saat kalabiliyor.

Geçtiğimiz yıl sınır ötesi hava harekatın başladığı 1 Aralık’ta İsrail üretimi Heron tipi insansız hava aracının sağladığı görüntüler anında Genelkurmay Karargahı’na aktarılmış, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt "PKK kampları artık bizim için BBG evi gibi" demişti.

ACİL KODUYLA KİRALANDI

MALE olarak adlandırılan "Orta İrtifa, Uzun Havada Kalış" sınıfı İHA ihalesini ABD'nin Predator'larına karşı, İsrail devlet firması IAI' nın ürettiği Heron, 2005 yılında kazanmıştı. Toplam 183 milyon dolara mal olacak 10 adet platformun geçtiğimiz Ekim ayında teslimi öngörülüyordu. Ancak gecikme yaşanacağı ortaya çıkınca bir adet Heron insansız hava aracı İsrail’den acil koduyla kiralık olarak getirildi. Daha sonra yapılan görüşmelerde Heron’ların teslim tarihi 2008’in bahar başı olarak belirlendi.

Teslimatta yine gecikme yaşanacağı ortaya çıkınca, baharla birlikte olası yükselişe geçmesi beklenen terörü önlemek için 3 sistemin daha ‘acil’ koduyla kiralanması yoluna gidildi.

Heron insansız hava araçları aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 52 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor.

İHA’LARIN AMACI

İstihbarat amaçlı olarak kullanılacak İHA’lar (İnsansız Hava Araçları) terörle mücadele operasyonları öncesinde devreye sokularak, dağlık alanlarda fotoğraf ve görüntü çekecek. Böylece keşif faaliyetlerinde can kaybı yaşanmayacak ve uçakların çektiği görüntüler anında Batman'daki İHA birliğinde değerlendirmeye alınacak. Malatya'daki 2. Ordu Karargahı, Batman'dan gelen istihbarat değerlendirmesi ışığında bölgedeki ilgili birliğe operasyon komutu verecek. TSK, istihbaratı operasyona dönüştürme süresini daha da kısaltmak amacıyla, İHA'ların elde ettiği istihbaratın gerçek zamanlı olarak doğrudan Malatya'ya gönderilmesini sağlayacak teknoloji üzerinde de çalışıyor. Böylece, PKK'nın Türkiye sınırları içerisindeki hareketleri de son teknoloji ürünü sistemlerle takip edilecek ve operasyonlar yapılacak.