BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.435,77
HABER /  SEÇİM

HDP Eskişehir aday listesinde eşcinsel isim

HDP Eskişehir aday listesine 6'ıncı sıradan giren eşcinsel aday Barış Sulu, HDP'nin sürpriz isimlerinden oldu. Sulu, ilk eşcinsel resmi evliliği yapmak istemesiyle tanınıyor.

Abone ol

HDP milletvekili adayları listesi dün YSK'ya teslim edildi. HDP'nin ik kez parti olarak katılacağı genel seçimlerde, Eskişehir adayları arasında altıncı sırada yer alan Barış Sulu dikkat çekti.

HDP'DEN ESKİŞEHİR'DE LGBT AKTİVİSTİ ADAY

Kürt siyasi hareketinin dışına açıldığı gözlemlenen HDP aday listelerindeen dikkat çeken isimlerden biri olan Barış Sulu, Türkiye’de ilk erkek eşcinsel milletvekili adayı... Sulu, Türkiye'de ilk eşcinsel -resmi evliliğini yapmak isteyen LGBT birey olarak biliniyor.

HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI LİSTESİ 2015- TIKLAYINIZ

hdp-baris-sulu.png


NEDEN HDP'Yİ SEÇTİ?

Sulu, 12 Mart 2015'te T24'e verdiği röportajda, 'Neden HDP'yi tercih ettiği'ne yönelik soruyu şöyle yanıtlamıştı: "Çünkü ilk Halkların Demokratik Kongresi’nden partiye devrildiği o sürecin en başından beri ben oradaydım. En başından beri cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden bahseden bir partiydi HDP. Çok fazla LGBTİ birey orada söylemini üretebiliyordu. Parti’nin en üst düzey insanları bunları televizyonlara çıkıp çok rahat bir şekilde dillendirebiliyor. Böyle bir risk varsa eğer ben bu riski alıyorum diyen bir parti. Dışarıdan bakıp ta biz cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çalışıyoruz demiyorlar. İçerideki insanlar hepsi aktif olarak LGBTİ konusunda çalışıyor ve içerideki homofobiyi-transfobiyi azaltmaya çalışıyor. HDP pat diye homofobi ve transfobiden arınmış değil. Fobikler her yerde biliyorsun sen de. LGBTİ camiasında da olabilir. Bunları nasıl azaltabilirizi konuşabiliyoruz bu partide. Toplumsal cinsiyet atölyeleri yapılıyor LGBTİ kongreleri yapılıyor. "

BARIŞ SULU KİMDİR?

1977 Nazilli doğumlu olan Barış Sulu’nun 17 yaşındayken öğrenci olarak Eskişehir’e geldiği, uzun süredir Eskişehir ve Ankara’da yaşadığı belirtildi. Halen Anadolu Üniversitesi’nde İç Mimarlık bölümünde öğrenim gören Sulu, KAOS GL ve Pembe Hayat LGBTİ Derneği gibi dernek ve sivil toplum örgütlerinde de görev alıyor.

LGBT hareketinden aday adayı olan toplam beş isimden iki kişi aday gösterildi; uzun yıllardır hareketin içinde yer almış Barış Sulu Eskişehir'den, aktivist Gülistan Aydoğdu Ankara'dan aday oldu.

Sulu, T24'e verdiği röportajda kendisini şöyle tanıtmış ve anlatmıştı: "1978 yılında Nazilli’de doğdum. Anadolu Üniversitesi’nde iç tasarım okuyorum. Trans Danışma Merkezi’nin kurucularından birisiyim. Çok uzun yıllardan beri de LGBTİ aktivizmi içinde cinsiyet politikaları üretiyorum. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan çok küçük bir şehirde büyüdüm. İlkokul beşinci sınıftayken sınıf arkadaşımın sayesinde birbirimize açılarak eşcinsel olduğumuzu anlayabildik ama kendimi 17 yaşında kabul edebildim. Kendimi kabul etmem süreci ilköğretim yıllarım boyunca devam etti. Eşcinsellik günah mı, yasak mı, kötü bir şey mi diye kendimi kabullenmem çok uzun sürdü. 17 yaşında pat diye üniversiteye başladım Eskişehir’de ve orada biraz daha özgürleşebildim. Sorgulayabildim neyin ne olduğunu. 20 yaşındayken Kaos GL’yi keşfettim. Yıl 1999’du ve ben eşcinsel kimliğimi çok daha büyük bir şehirde yaşamama gerektiğinin düşündüm. Sınavlara girdim Ankara’da başka bir okul kazandım ve Ankara’ya taşındım. Hacettepe Üniversitesi sınıf öğretmenliğinde okumaya başladım. Ancak okul süresince sınıf öğretmeni olmayacağımı anladım. Aslında bu bölüm ilk tercihimdi.

hdp-es-cinsel-baris-sulu.jpg

Çok severek isteyerek girmiştim bu okula ama takım elbise giyip sabah 09:00’da okula gidip öğrencilerle uğraşıp falan zor geldi çünkü eşcinsel kimliğim çok açıktı artık. O zaman çok fazla feminen olduğumu düşünüyordum. Öğrenciler hemen anlardı eşcinsel olduğumu ve bu durum beni rahatsız ederdi zaten öğretmenliğe başlasam ilk yıldan daha atılırdım öğretmenlikten. Ben de çocukluğumdan beri ben de çocukluk aşkım olan tiyatro okumak istedim bu nedenle daha sonra yine okul değiştirerek dekor tasarım okudum Antalya’da ve okulumu birincilikle bitirdim. Aynı dönem de Kaos GL’de işe başladım. Dergi çıkartıyorduk, aktivizm yapıyorduk ve toplantılar organize ediyorduk 70- 80 kişilik. 2000 yılında Kaos GL olarak Ankara’da ilk “gay cafe” açtık ve ben orada garson olarak çalışmaya başlamıştım."