BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.440,57
HABER /  GÜNCEL

Harem gerçeği İlber Ortaylı açıkladı Ahmet Hakan yazdı

Ahmet Hakan bugünkü yazısında Osmanlı hanedanında Harem hayatı tartışmalarına ilişkin İlber Ortaylı'nın açıklamalarına yer verdi

Abone ol

Ahmet Hakan, Osmanlı kadınları ve Harem'e dair Emine Erdoğan ve tarihçi İlber Ortaylı'nın aynı şeyi söylediğini yazdı.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, "İlber Hoca deyince alkış Emine Hanım deyince auvv" başlıklı bugünkü köşesinde 'Muhteşem Yüzyıl Kösem' dizisiyle birlikte yeniden gündeme gelen harem tartışmalarını kaleme aldı.

Emine Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklamalarına yer veren yazar, bu sözler sonrası “Harem” üzerinden Emine Erdoğan’a yüklenilmesini yadırgadı.

Muhalif yayın organlarının el üstünde tuttuğu tarihçi İlber Ortaylı'nın da Harem konusunda Emine Erdoğan gibi konuştuğunu hatırlatan Hakan,  ünlü tarihçinin neler dediğini köşesine taşıdı:

HAREM ÜNİVERSELDİR
-Harem kadını, yan gel yat devril takımı değildir. Çoğunun okuması, yazması, memuriyeti iyi... Harem kadınları, 1950’lerde Topkapı Sarayı’nın memurlarıydı.
-Bütün eski medeniyetlerde “harem” diye bir müessese vardır. Çok kişinin sandığının aksine Harem, Şark Müslümanlarına has bir kurum değildir, üniverseldir.

ÇIPLAK CARİYELERİN DOLAŞTIĞI KOMPLEKS OLARAK DÜŞÜNMEK ABESTİR
-Harem’i uçsuz bucaksız koridorlar, sayısız odalar, çıplak cariyelerin yüzdüğü havuzlu sofalardan oluşan büyük bir mimari kompleks olarak düşünmek abestir. Harem, 16. yüzyılda oluşan yeni idari anlayışın mühim bir aygıtıdır. Ama aynı zamanda trajik bir mekândır.

HAREM KADINLARI EĞİTİMLİYDİ
-Osmanlı sarayı, okuma-yazma oranının hayli yüksek olduğu bir yerdir. Hatta bazı cariyelerin, hizmetinde bulundukları şehzadeler kadar düzgün imlası vardı. Hürrem Sultan gibi şiir yazacak kadar dil ve edebiyat öğrenimini başarıyla tamamlayanları unutmayalım.

HAREM EĞLENCELİK BİR YER DEĞİLDİR
-Harem kadınları Osmanlı kültürünü, dilini ve musikisini kapandı. Evlenip dışarıya çıkanlar, halk arasında “Saraylı hanım” olarak bu kültürü etrafa yayarlardı.
-Harem, eğlencelik bir yer değildir. Harem konusunda başkalarının fantezilerini dinliyoruz. Bunlar doğru değil. Filozofun dediği gibi: “Bilgisiz insanların fantezisi, eyleme geçmiş bir cehalettir.”