BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Hani üniversite harçları kaldırılmıştı?

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, üniversite harçlarıyla ilgili yaşanan kargaşayı bugünkü köşesine taşıdı.

Abone ol

"Cumhurbaşkanı Erdoğan gençler ve eğitim için ne yapmaya kalksa, birileri onu baltalamak için elinden geleni yapıyor."

Bu yorum Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü'nün bugünkü köşesinden. Güçlü'nün işaret ettiği olay ise üniversite harçları. 

Seçimler öncesi kaldırılan üniversite harçları farklı gerekçelerle yeniden öğrencilerin kabusu oldu. Abbas Güçlü yaşanan kargaşayla ilgili şunları yazdı:

"...
Ortalık yıkılıyor.
Öğrenciler, veliler ayakta. TBMM'ye soru önergesi üzerine, önerge veriliyor.
Niye, harçlar katlamalı olarak geri döndü diye?
İşin boyutları öylesine karmaşık ki, anlayabilene aşk olsun. İlgili maddeler sürekli değişiyor ve öğrencilerden normal harcın iki, üç katı paralar almıyor...

Peki, hani kalkmıştı? En başa dönelim.
Bir önceki seçim öncesinde, üniversite harçları kaldırıldı ama bu arada ikinci öğretimler unutuldu. İşte bu yüzden iktidar göğsünü gere gere, harçları kaldırdık diyemiyor. O kadarla kalınsa iyi ama belli ki birileri ikinci öğretimi hepten yok etmek ve harçları yeniden getirmek için özel bir çaba harcıyor. Yoksa ceza gibi katlamalı harçlarla karşı karşıya kalmazlardı.
Öğrenciler, haraç gibi harç diyorlar.
Yakında siyasi polemik konusu da olur. Üniversite harçlarının ikinci öğretimi de kapsayacak şekilde tümüyle kaldırılması gerekirken, yeniden gündeme gelmesi, hiç doğru değil. Başarısız olan öğrenciye katlamalı harç söz konusu, çalışkan öğrenci için harç yok denilebilinir. İşte o noktada, öğrencinin o ders ya da derslerde neden başarısız olduğuna bakılmalıdır. Öğrenci bütün derslerinde başarılı, bir ya da iki derste, sürekli o dersi almak zorunda kalıyorsa, Hoca da sorgulanmalıdır. Ayrıca, çalışmaya teşvik için ille de bir harç alınacaksa, bu o dersin defalarca alınmasında belki söz konusu olabilir..
En doğrusu da şu andaki öğrencilere değil, bundan sonra üniversiteye gireceklere uygulanmasıdır.

Maç ortasında kural değişmez.
Bu konuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ne düşünüyor, gerçekten çok merak ediyorum.
Çünkü öğrenci ve anne babalar için büyük olan bu meblağlar, devlet için hiçbir şey. Kısacası kurbağayı ürkütmeye değdi mi? Ne yapılmak isteniyor, anlayan, bilen var mı? Varsa ne olur bize de anlatsın....