BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38
HABER /  GÜNCEL

Hamas: Abluka kalkmadan ateşkes olmaz

Gazze'deki Hamas yönetiminin lideri Halid Meşal, kalıcı ateşkes sağlanabilmesi için İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kalkması şartını yineledi. Meşal "Abluka kalkmadan ateşkesi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz de" dedi.

Abone ol

Hamas lideri Halid Meşal, Gazze'deki İsrail ablukası kalkmadan kalıcı ateşkesin mümkün olmayacağını söyledi.

Katar'da gazetecilere konuşan Meşal, "Bizden önce ateşkesi kabul etmemizi, ardından taleplerimizi müzakere etmemizi istiyorlar. Bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz de" dedi.

Meşal, 2007'den bu yana süren İsrail ablukasının kaldırılmasının yanında, Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısının açılmasını ve İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını istediklerini de söyledi.

Hamas lideri, Gazze'ye insani yardım girişini sağlayabilecek bir ateşkese ise hazır olduklarını açıkladı.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana havadan, denizden ve karadan süren saldırılarında Gazze'deki can kaybı 700'e yaklaşırken, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrıları da artıyor.

Hamas lideri, saldırılara son verilmesi için yapılan tüm girişimleri olumlu karşıladıklarını, Mısır da dahil olmak üzere hiç bir tarafın arabuluculuğuna karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Mısır, geçen hafta, İsrail Gazze'ye karadan da saldırmaya başlamadan önce, taraflara ateşkes teklifi yapmış ancak Hamas kabul etmemişti.

İsrail'in Gazze'ye 17 Temmuz'da başlattığı kara operasyonunda yaklaşık 30 İsrail askeri öldü.